Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda tzv. dodavetelé poslední záchrany převezmou smlouvy se vším všudy, tedy i se závazky původnního dodavatele (vrácení případných záloh).
Dějuji za odpověď
@milancukrar Proč by to dělaly?Protože nemají pro nové zákazníky nakoupené levnější energie a musí je nakupovat za současné ceny.Nemohou přece někoho dotovat.
Pochopil jste moji odpověď? Asi nikoliv, zkuste přečíst dotaz, moji odpověď a Vaší reakci. Píšeme o stejném.
Zrovna včera byl rozhovor v rádiu s mluvčí ČEZ, kde mluvila o vyšších cenách elektřiny pro převzané zákazníky od Bohemia Energy. Pro ně nemají nasmlouvané dodávky za dřívější ceny. Jinde se zase hovořilo o tom, že ČEZ je vývozce elektřiny. Selským rozumem z toho plyne, že to je státní zlodějská organizace.
tm: Žádná elektřina se neztratila. Jde o to, že ČEZ si (patrně) nasmlouval pro současné období odběr nějakého množství elektřiny dopředu za nějakou cenu. Proto může cenu držet stálou pro své původní zákazníky. BE si údajně nic dopředu nenasmlouvala (nebo jen málo), zákazníkům naslibovala nízké ceny a ty teď nejsou a BE nemá na nákup drahé elektřiny. To je celé.
A ohledně "... neříkejte mi, ze to nebylo domluvené", no, někde jsem slyšel nebo četl (a byla to oficiální informace, dost mne překvapila), že ti základní dodavatelé elektřiny o krachu BE opravdu věděli týden dopředu. Proto stihli vyměnit ceníky. No, nedivme se. Za normální situace mají +/- pořád zákazníků stejně, proto jejich ceníky nemusejí reagovat na momentální výkyvy ceny. Ovšem převzít najednou skoro milión nových zákazníků, na to opravdu připraveni nejsou a elektřinu pro ně musejí nakupovat za současné ceny, proto museli ceníky přizpůsobit.
No, taky jsem si něco podobného říkal. Ještě že jsem u ČEZu. A mám fixaci.
...
No jo, jenže dneska jsem zjistil, že mi v únoru končí! Jakoupak asi dostanu cenu pak?
hm Já bych je zkusila kontaktovat co nejdřív, třeba se zadaří a jako jejich zákazník dostaneš slušnější cenu a novou fixaci.
Jsem také u ČEZu a také jsem vždycky měla obnovitelnou fixaci na dva roky a letos mi v srpnu zase končila. Ale asi tak v červnu jsem na internetu zaznamenala náznaky o tom, že se zřejmě budou zdražovat energie. Ale informací bylo docela málo, tak jsem raději zavolala přímo do ČEZu. V tu dobu už mi mohla operátorka potvrdit, že k zdražování vlastně už došlo, ale že do 27 září jde zatím o desítky korun. Ale v tu chvíli ani ona nevěděla, o kolik se to zdraží po 27 září, doslova mi řekla, že ani ona ještě nemá ceníky k dispozici, abychom to mohly porovnat. Já jsem měla produkt D45d a když jsme probíraly možnosti, tak mi vyšlo, že pro mne bude asi nejlepší, když změním produkt na D57d a uzavřít smlouvu na 3 roky. Trochu jsem váhala, ale paní mi řekla abych moc neotálela, abych si stihla zafixovat ceny které jsou platné jenom do toho 27 září, že to nejde tak rychle, že ke mně musí přijet technik a vyměnit mi tu krabici, co mám u hodin, tak abych pak stihla podepsat a odeslat smlouvu včas, protože po 27 září už se určitě ceny měnit budou, a to i pro stálé zákazníky. Tak jsem to naštěstí nakonec udělala. Ale pořád si myslím, že máte nějakou šanci na nižší cenu, než co nabízí úplně novým klientům, a protože Vám fixace končí až v únoru 2022, a tak jste asi neměl možnost prodlužovat fixaci o tolik měsíců dříve. Já být Vámi, tak tam zavolám a nenechám se odradit tím, že se třeba nedovolám hned. Nebo jestli máte u nich otevřený svůj osobní účet "Čez On - Line", tak bych je kontaktovala přes ten účet. Mně to teda tak doporučovali, když jsem s nima komunikovala, že prý touto cestou je to vyřízení požadavků rychlejší. Já to teda v tu chvíli nepotřebovala, ale kdybyste se Vy nedovolal na zákaznickou linku, tak to zkuste.
boba, suzymon: Ale jo, dneska jsem jim napsal z té virtuální kanceláře. Ovšem "zajímavé" bude, když mi odpovědí, že únorové ceny pro prodoužení smlouvy zatím nevědí (tuhle odpověď docela očekávám). Ona kdyby se ta smlouva měla ukončit (neprodloužit), asi bych o to musel požádat už teď v říjnu.
@milancukrar Omlouvám se,myslel jsem,že reagujete na odpověď @jurajjuraj ,kterou mám zobrazenou nad Vaší reakcí.
Hm, já si pořád myslím, že tato situace je tak jiná od té doby co jsem to vyřizovala já, že už asi mají pro své stálé zákazníky nějakou přijatelnou nabídku, nebo Vám určitě alespoň poradí, jak máte postupovat, abyste z toho vyšel nějak slušně. Podle mne budou v této situaci pořád zvýhodnění stálí zákazníci. Když jsem tam volala já, tak tohle ještě nikdo nemohl tušit, že se "položí" B.E a jiní dodavatelé a že budou mít takový příliv nových klientů. Takže je docela možné, že ještě máte naději, že Vám dají úplně jiné podmínky, než těm novým. V každém případě Vám také držím palce. OJá jsem byla vždycky s jejich jednáním spokojená, podle mne jsou v dnešní době docela seriózní.
My přešli k Innogy, jelikož mám s nimi zkušenost z předchozího bydliště a mám tam i známé, kteří poholi v náporu, aby si na nás telefonisti udělali čas - volali oni nám. Nicméně jsme uzavírali dva dny před krachem BE ještě za dobré ceny, plyn se kterým topíme máme plus mínus stejně, elektřina je dražší protože tehdy už ji měli podraženou, ale ne tak šíleně jako teď. Jediný problém je v tom, že smlouva začíná platit až od 1.12., jelikož se tam předpokládám klasický přechod od BE k nim, teď, kdybychom chtěli okamžitě přejít musíme smlouvy stornovat a udělat nové, ale za aktuální ceny. Takže měsíc a půl musíme přežít u poslední instance.
a myslíte, že to tak zůstane, že stávající budou platit 1000 a noví 2000 a u NMD 3000?
Řeším tetu, která nikoho nemá, byla u Bohemia a včera mně řekla, že její Bohemia zkrachovala a nové ceny jsou 3* vyšší. Ona s důchodem 11.000 má platit 7.000 za plyn. nechce se jí žít a chápete úplně suprová teta, dětství, sranda, radost a teď toto.
bz: Tak teď tetě pomoz. "Poslední instance" má ceny asi nejvyšší, protože to je nucené nouzové řešení (pro dodavatele i odběratele). Najděte normálního dodavatele a teta ať k němu přejde. Jsem přesvědčen, že ceny klesnou, jde jen o pár týdnů. Teď bych se neupisoval k žádné fixaci, leda by byla přijatelná i ve srovnání s "předkrizovými" cenami. Milancukrar tu někde uvedl, ke komu přešel a že to je za pěknou cenu; ale asi to byla elektrika.
Nejdříve nám všichni radili - vyčkejte a nyní nám všichni zase radí, přejděte co nejdřív na normální smlouvu... tak jsem na ERÚ zadal do kalkulačky loňskou spotřebu na chatě (měli jsme tam BE) - d25d, spotřeba NT 500, VT 500, území ČEZ. Z tabulky vyšlo, že např. ČEZ pro nové zákazníky na dobu neurčitou 7500 a takové MND 9200, Centropol 9500. Na stránkách ČEZ jsem našel ceníky od 1.1.21... kde najdu aktuální ceníky ČEZ, aniž bych jim musel nejdřív dát údaje o sobě s cílem, že mně budou volat. To stejné innogy - dejte telefon, zavoláme...
Ceník u ČEZ najdete tady: cez.cz/...
Ale myslím, že na dobu neurčitou neplatí, máte jen možnost na 1, 2 nebo 3 roky.
A máte pravdu - nikdo se s vámi nebaví. Ne každý si může zajít/dojet a vystát frontu. Já ty údaje zadala, a stejně mě zatím nikdo nekontaktoval. Ceníky DPI jsou šílené. Stáhla jsem termostat.
Aknelka: Děkuji. A jak jste přišla na to, že ceník na dobu neurčitou již neexistuje? Třeba kalkulačka ERÚ tento produkt nabízí. Akorát je pravda, že u tohoto tarifu je uveden ceník někdy z roku 2020 (stejně tak u tarifu ZTP). Uzavírat dnes smlouvu na 3 roky, to je fakt terno (obdobně Innogy).
Domnívám se, že ceník na dobu neurčitou už není v platnosti. Resp. platí jen pro ty, kteří mají na dobu neurčitou již uzavřenou smlouvu.
maji ty jejich zalohy naprosto mimo, na dilnu mi loni stacilo 12 000/rok, ted DPI chce 6 000 mesicne :D i kdyby to zvedli tak za 3 mesice mam zaplaceny cely rok :D takze jim na zalohy kaslu , stejne do mesice prechazim pod nekoho jineho a pak mi muzou poslat akorat vyuctovani
nechapu co kazdy sili s tim ze mu poslali vysoke zalohy, vsak je platit nemusi, akorat pak pri vyuctovani muze byt prekvapeny
Můj názor je ten, že prozatím si velké procento lidí postižených touto katastrofou, ještě neuvědomilo skrytou hrozbu o které se zatím ještě nemluví. Z toho, co tak na internetu různě čtu vyplývá, že převážná většina lidí si ani neuvědomuje, jak moc je ta situace vážná a mnozí si myslí, že to zvládnou tak, že to co vydají navíc na zálohách na elektriku, nebo plyn, ušetří jinde. Ale kde jinde? Kde a na čem "jinde" může ušetřit člověk, který má příjem třeba 15 tisíc měsíčně, musí jíst a musí platit nájem, nebo má vyšší příjem, ale má děti a má třeba hypotéku a jiné nevyhnutelné plánované platby. Velmi silně pochybuji o tom, že se každému podaří ušetřit na běžných výdajích každý měsíc, třeba kolem osmi tisíc. A snad tou nejhorší cestou, ne-li cestou přímo do pekel, je domluvení si placení nižších záloh a doufat, že se to pak nějak vyvrbí. Ono se to totiž vyvrbí tak, že na konci sezony přijde vyúčtování a doplatek, který nebudou moci zaplatit. A co se stane, když nebudou moci zaplatit? No stane se to, že jim jednoduše přestanou dodávat energie. Takže nejenom že se ocitnou v šílené situaci bez energií, ale ten dluh jim zůstane a bude se navyšovat. Tak co budou dělat lidé, kteří se v takové pasti ocitnou? A že jich nebude málo, tak na to dám krk. A o tomhle se zatím ještě nemluví, protože teď se řeší pouze ceny a to, co už je jasně vidět. Ale tohle je ta skrytá "časovaná bomba" a až po několika měsících vybuchne ta, tak to bude mít na mnohé strašný dopad. Proto si pořád myslím, že by lidé neměli otálet a měli by se důkladně zamyslet a včas se postarat o to, aby se později nedostali do neřešitelné situace.
Sice s vámi souhlasím, ale to "že by lidé neměli otálet a měli by se důkladně zamyslet a včas se postarat o to, aby se později nedostali do neřešitelné situace" je "rada nad zlato". Platila jsem zálohy cca 1600 Kč, nyní mi přišel rozpis - 7000 Kč na měsíc, celkem na 1/2 roku (což je maximum) to dělá (přes) 42000 Kč. Mezitím lze přejít k jinému dodavateli, ale ty ceny jsou taky těžko uvěřitelné. Zálohy počítám tak kolem 4000 Kč, ale když podepíšu smlouvu alespoň na 2 roky.
(a toto je pouze odběr plynu)
Aknelko, je mi jasné že z necelých dvou tisíc platit skoro 4 tisíce každý měsíc je velký skok a o tom právě mluvím. Ale ta situace je tak divná, že není žádná jistota v tom, že třeba po Novém roce budou energie levnější. A také není vůbec žádná jistota, že za rok klesne cena energií na cenu, na kterou jsme byli zvyklí. Já jsem se raději upsala u ČEZu na 3 roky, ale já to stihla ještě před touto katastrofou a jsem jejich stálým klientem. A i přesto, že docela často čtu, že fixování cen je hloupost, nelituji toho. Ono asi bude záležet také na tom u koho, a za jakých podmínek. Nějak prostě nevěřím tomu, že se bude zlevňovat. Ale je to jen můj osobní pocit a nedovedu ho obhájit žádnými výpočty, ani jinými relevantními vědomostmi. V každém případě Vám přeji, abyste se mohla rozhodnout co nejlépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.