Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebuji poradit,mám namontované jíž 4 sezonu TČ a 3 roky vše OK a teď najednou přestaly topit nějaké radiátory na jedné větvi a na druhé topí všechny.nikdo nic nepředělával.Už jsem vyměnil oběhové čerpadlo za silnější,kontroloval filtry,odvzdušnění a stále bez výsledku.Jen když přivřu kohoty na topení na té větvi co topí,tak ta duhá někde začne topit,ale prostě mi přijde,že ta voda pořádně necirkuluje,protože TČ má teď víe startů než předtím.Nemáte někdo s tím zkušenost a nějaké rady?
Proč TČ častěji spíná je jasné, s polovinou radiátorů dřív dosáhne nastavené teploty takže vypne a při poklesu zase zapne.
Proč jedna větev netopí? Buď je zavzdušněná (říkáte, že jste odvzdušnil, tak asi není) nebo se někde v té větvi zvýšený odpor (přivřený ventil, ucpané potrubí...). Větší čerpadlo mnoho nepomůže, protože poměr odporů v obou větvích nezměníte. Pokud je to ucpané, bude asi dost problém zjistit kde a opravit to.
Ještě mne napadá varianta - po vyčištění filtru, kontrole čerpadla, sundání termohlavic- pokud je to možné, tak napojit okruh topení na tlakovou vodu / pozor na pojistný ventil / a propláchnout potrubí tlakovou vodou. Před 20 roky jsme s topenáři řešily velice zapeklitý problém na cirkulaci vody a nakonec byl kousek polystyrenu v okruhu.
Jinak to, že je nyní více startů - pokud je to fix-speed / ne inverter/ kompresor, tak to je zapřičiněno nižším požadavkem na topný výkon a je to normální. Zde má pak vliv obsah vody v okruhu a zdali je nějaká / a jaká/ akunádrž.
I u invertoru by to mohlo dělat, zvláště v těchto ještě hluboce plusových teplotách. TČ má rozsah výkonu cca 30-100% a nyní je i těch 30% ještě moc (zvláště pokud je TČ mírně předimenzováno...a polovina těles netopí).
Je to invertor,3 roky jsem pozoroval jak funguje a tolik startů nikdy nemělo, má to 100litrů akumulačku v okruha je 325 litrů,bude to prostě v té cirkulaci a zjistit příčinu.Může se sama rozházet hydraulika?To jsou ty štelovací šroubky na kohoutech,ale to bych nechal odborníkům.Mmyslím na 3 závady nějaký pytel v okruhu,hydraulika,nebo někjaký bordel,ale jsou to široké trubky,tak nevím co by tam muselo být za nános,aby to přestalo chodit.
Hydraulika se sama rozházet nemůže (až na opravdu velmi speciální případy, ale ne ten Váš). Stejně tak nemá smysl měnit čerpadlo stávající za čerpadlo s vyšším výkonem. Někde prostě musí být chyba..
Tak jsem zavřel tu větev co topí a ta druhá začala topit i jsem nastavil větší teplotu na tč abych poznal,že se prohřejí zpátečky,všechny jsou prohřáté jen jedna u posledního topení v přízemí se nechce prohřat (mohla by to být ta chyba?Proč tedy ta větev nechce topit když je otevřená ta druhá?) v patře nad tím jsou prohřáte všechny,teď nevím jak otvírat radiátory zpět v té druhé větve?
Potrubí je z 90 procent železo a nějaké kousky při rekonstrukci z mědi,ale to je deset let.Topení takové trubkové se žebry a zakryté plechem.Kohouty ty staré černé kolečko O-Z Na 3 radiátorech termostatické a 3 byly měněny zdůvodu zareznutí za takové které se kolikrát musí otočit než se to zavře,nevím jak je nazvat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.