Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřeboval bych ozubené kolčko u kterého znám pouze průměr 16mm... Výška zubů 2,5mm, vzdálenost zubů 2,5mm... Nechci žádné vzorečky, ani rovnice jak to zpočítat, je to pro mě španělská vesnice.
Co presne potrebujes? Koupit takove kolecko? Nebo ho vyrobit? Nebo co myslis tim, ze ho potrebujes? Chces spocitat vsechny jeho parametry?
Znas alespon pocet zubu? Protoze z toho tveho zadani je to nemozne.
Co je napr. tech 16mm? Vnejsi prumer? Nebo jiny?
Popravde, pro mne je spanelska vesnice, o co vlastne zadas. A to si troufam rict, ze ozubenym kolum rozumim.
Potřebuji ho vyrobit, protože se takové koupit nedá. Původní kolečko je v takovém stavu že nejde určit kolik tam bylo zubů. Kolečko by mělo mít vnější průměr 16mm a bude běhat na ozubeném hřebínku, takže nevím jak kolečko vypadalo, ale znám rozměry hřebínku.
Z tohoto obrazku lze uz alespon nejak vychazet.
Ocividne jde o prime ozubeni a zaber s hrebenem rozhodne pomaha.
Bude zalezet na presnosti vaseho mereni a na spousta odhadech, ale:
1. Pokud je roztec ozubeneho hrebenu 2.5mm, pak modul vychazi na ~0.795mm.
Zaokrouhlime to na 0.8mm diky zrejme ne uplne presnemu mereni (a budeme doufat, ze originalni kolo nebylo v imperialnich jednotkach - to by slo odhadnout podle vyrobce).
2. Kolo muze byt korigovane, ale pokud budeme predpokladat, ze neni, pak vyska hlavy zubu je rovna prave jednomu modulu.
Tedy pri 16mm vnejsiho prumeru to vychazi na 14.4mm roztecneho prumeru.
3. z toho vychazi pocet zubu 18. Presne. Cele cislo. Coz je dobre. Znamena to, ze muzeme byt na stope spravnym rozmerum. Sude cislo zubu navic odpovida vasemu obrazku, kde mate proti sobe nakreslene dva zuby presne na protilehlych stranach. Takze pokud jsou takto zuby proti sobe i ve skutecnosti, pak mame velmi pravdepodobne spravna cisla, protoze na nizsi nebo vyssi pocet zubu o 2 (tedy 16 nebo 20 uz by to muselo byt korigovane.
-
Jedine, co mi tu nesedi je vyska celeho zubu. Ten s modulem 0.8 vychazi nekde kolem 1.8 az 2mm. Nikoliv ale 2.5mm!
Takova vyska zubu by svedcila o modulu cca 1 az 1.1mm.
Roztecny prumer nekorigovaneho kola by pak byl 13.8 az 14mm a pocet zubu by vychazel na 13 az 14.
Jenze to pak hrube nevychazi ta roztec zubu na hrebenu, ktera by pak mela byt nekde kolem 3.1 az 3.5.
Tedy tato uvaha je spise nespravna a pokud je spravne mereni vysky zubu, holt je pouzit hodne velky patni radius, ktery vyzaduje velkou vysku paty zubu.
-
Muj nejlepsi odhad tedy je:
modul=0.8mm
pocet zubu 18
prumer roztecne kruznice = 14.4mm
uhel zaberu 20 stupnu (odhad - dnesni nejbezneji pouzivana hodnota, pokud neni nejaky konkretni duvod k necemu jinemu)
prumer zakladni kruznice = 13.532mm
prumer patni kruznice 12.4mm
prumer hlavove kruznice 16mm
tloustka zubu na roztecne kruznici 1.15-1.2mm (se zapocitanou zubovou vuli)
-
Asi bych zacal od techto rozmeru a postuloval jak nize pise Peter pomoci metody pokus omyl, coz prave diky 3D tisku dnes nemusi byt takovy problem.
V priloze posilam vyse popsanou geometrie ve formatu pro 3D tiskarnu.
![]() |
m0_8-z18.stl | 50.68 kB |
Podle ceho Te vyslo 14? Podle pravdepodobneho rozlozeni zubu dle toho otisku?
Pak viz moje uvaha vyse s vyskou zubu. Ale k tomu mi nesedi ta roztec zubu na hrebeni.
Zkus ten hreben znova premerit. Pro 14 zubu musi vyjit roztec nekde kolem 3.1mm
každý otisk je od sebe vzdálený 2,5mm. otisk jsem provedl na tyčce o průměru 11mm (spodek ozubení).
já se to pokouším udělat v fusion360 a protože na to jsem LAMA začínající, dokázal jsem si vytvořiť všechny plastové díly pro cnc frézu, ale to kolečko je na mě fakt, moc..
Jsou dva zpusoby, jak v CAD vytvorit evolventu.
1. Pomoci krivky, ktera bude pomoci rovnic primo definovana jako evolventa. To je pro Tebe prilis komplikovany zpusob, ktery se obvykle dela pomoci maker.
2. Pomoci tvorici geometrie - tedy tak, jak evolventa skutecne vznika - posunem bodu lezicim na primce pri jejim odvalovani po zakladni kruznici. To lze vse v CAD velmi presne nakreslit. Jednotlive body se pak prolozi krivkou. Pokud je bodu dostatek, pak je aproximace evolventy pro prakticke pouziti dostatecna.
Cize mate neposkodeny hrebienok a poskodene koliesko a chcete nove. Nevidim to realne, najma ak je z kovu a je tam vacsie namahanie. Z plastu by to este slo spravit cez 3D tlac.
Opiste nam cely mechanizmus, co to robi, ake tam posobia sily, zameral by som sa na celkovu vymenu alebo nahradu.
Je z hliníku. Je to ze stojanové MINI vrtačky a hřebínek je celek celého vřetena. to nejde vyměnit. kolečko , jako nová část původního dílu půjde lehce nahradit. Mám CNC, takže bych si ho vyfrézoval, sám, 3D model pro tiskárnu zvládnu v pohodě.
Síla tam působí minimálně a plastové kolečko by tu sílu zvládno. Vrtám jen DPS specielním vrtákem 0,5 - 3mm, takže to jde opravdu zlehka. Filament PLA, nevím, ale nylon, nebo ABS má vysokou pevnost, takže by postačil.
Tak to by mohlo ist, neviem ale poradit nic ine, nez to koliesko nafotit, vedla polozit pravitko (ako ked policia foti dokazy) a potom v pocitaci cez graficky program zistit rozmery a nasledne si spravit 3D model pre tlac. Zrejme bude nutne vyrobit viac koliesok, nez to ako tak sadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.