Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
podávám výpověď u Bohemia Energy (repektive Easy Energy) kvůli zvýšení cen. 29.9.2021 přišel email se zvýšením cen, což je jednostranná změna smlouvy dodavatelem. Podal jsem výpověď a Bohemia Energy mi dala výpovědní lhůtu k 31.1.2022, tři měsíce od data zvýšení cen 31.10.2021.
S tím nesouhlasím, protože si myslím, že v tomto případě mám právo na výpovědní lhůtu 1 měsíc.
Odstoupení zákazníka od smlouvy podle § 11a odst. 5 energetického zákona - důvodem k odstoupení je zvýšení ceny dodavatele, ale jde pouze o tu část ceny, kterou dodavatel může ovlivnit. Pokud je zvýšena ta část ceny, která je regulována státem (cenové rozhodnutí ERÚ), není důvod k odstoupení dán.
Odstoupení je účinné podle § 11a odst. 6 energetického zákona k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém bylo doručeno dodavateli, nebo při doručení méně než 10 dnů před koncem daného měsíce k poslednímu dni měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém bylo odstoupení doručeno dodavateli.
Věděl by někdo jak to je? Nechci zbytečně platit 3 měsíce předražený plyn v nejvyšší topné sezoně. Mám už sjednáno, že přejdu k ČEZu.
Přišel mi podobný dopis, kde je tento text.:
"Rádi bychom Vás informovali, že můžete využít svého práva na odstoupení od smlouvy dle § 11a odst. 5 energetického zákona. V takovém případě, prosíme, doručte odstoupení od smlouvy naší společnosti nejpozději desátý den před dnem zvýšení ceny, tj. nejpozději do 22.10.2021. K ukončení smlouvy dojde k poslednímu dni předcházejícímu dni zvýšení ceny, tedy 31.10.2021. "
Ano, také mi to příšlo. Jsou to šmejdi a naštěstí se to už vyřešilo samo... BE game over. Když šla cena dolů, drželi se fixní ceny. Když šla cena nahoru, okamžitě zkrachovali a až se to uklidní, založí novou firmu... lidé by je měli žalovat a měli by uhradit lidem ztráty za tu nejdražší elektřinu a plyn, kterou nyní budou lidé platit od počátku plné topné sezony. Nechápu, jak může někdo ze dne na den dát výpověď milionu lidí - co na to právo, co výpovědní doba? Co kdyby se milion lidí rozhodlo, že od zítra nesplácí účty nebo hypotéky?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.