Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bohemia Energy výpověď po zvýšení cen, jaká lhůta?

Od: karelx odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

podávám výpověď u Bohemia Energy (repektive Easy Energy) kvůli zvýšení cen. 29.9.2021 přišel email se zvýšením cen, což je jednostranná změna smlouvy dodavatelem. Podal jsem výpověď a Bohemia Energy mi dala výpovědní lhůtu k 31.1.2022, tři měsíce od data zvýšení cen 31.10.2021.

S tím nesouhlasím, protože si myslím, že v tomto případě mám právo na výpovědní lhůtu 1 měsíc.

Odstoupení zákazníka od smlouvy podle § 11a odst. 5 energetického zákona - důvodem k odstoupení je zvýšení ceny dodavatele, ale jde pouze o tu část ceny, kterou dodavatel může ovlivnit. Pokud je zvýšena ta část ceny, která je regulována státem (cenové rozhodnutí ERÚ), není důvod k odstoupení dán.

Odstoupení je účinné podle § 11a odst. 6 energetického zákona k poslednímu dni kalendářního měsíce, ve kterém bylo doručeno dodavateli, nebo při doručení méně než 10 dnů před koncem daného měsíce k poslednímu dni měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém bylo odstoupení doručeno dodavateli.

eru.cz/...

Věděl by někdo jak to je? Nechci zbytečně platit 3 měsíce předražený plyn v nejvyšší topné sezoně. Mám už sjednáno, že přejdu k ČEZu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Já myslím, že podávat výpověď nemusíte. Bohemia končí sama kvůli své neschopnosti nebo nenažranosti, spíše obojí. Automaticky to přebírá dodavatel poslední instance a až se trh uklidní, změníte si dodavatele poté. Teď stejně nikdo nebere nebo mají toho hodně, takže proč dávat výpověď, kd?yž vás třeba nikdo nevezme?
krtek6

tak nějak...to je tak, když někdo neví co znamená slovo "fixní" a vykládá si ho po svém*smich*

jenda22
hodnocení

2x

Přišel mi podobný dopis, kde je tento text.:

"Rádi bychom Vás informovali, že můžete využít svého práva na odstoupení od smlouvy dle § 11a odst. 5 energetického zákona. V takovém případě, prosíme, doručte odstoupení od smlouvy naší společnosti nejpozději desátý den před dnem zvýšení ceny, tj. nejpozději do 22.10.2021. K ukončení smlouvy dojde k poslednímu dni předcházejícímu dni zvýšení ceny, tedy 31.10.2021. "

karelx
hodnocení

To je přesně to co jsem hledal. A teď se trochu zastydím, protože já to tam mám také, akorát jsem si to pořádně nepřečetl. Automaticky jsem vyplnil tiskopis, který mají ke stažení na stránkách. A evidentně to nestačí, je potřeba tam skutečně napsat, podle jakého pargrafu dáváte výpověď.

racio
hodnocení

0x

Vidíte, neuplynulo ani 24 hodin a obchodník to vyřešil za vás. Z toho, co jste uvedl, měla by výpověď skutečně vypršet tento měsíc.

tm
hodnocení

0x

Ano, také mi to příšlo. Jsou to šmejdi a naštěstí se to už vyřešilo samo... BE game over. Když šla cena dolů, drželi se fixní ceny. Když šla cena nahoru, okamžitě zkrachovali a až se to uklidní, založí novou firmu... lidé by je měli žalovat a měli by uhradit lidem ztráty za tu nejdražší elektřinu a plyn, kterou nyní budou lidé platit od počátku plné topné sezony. Nechápu, jak může někdo ze dne na den dát výpověď milionu lidí - co na to právo, co výpovědní doba? Co kdyby se milion lidí rozhodlo, že od zítra nesplácí účty nebo hypotéky?

tm, nechápete, že BE nedalo výpověď nikomu? Nebo co nechápete?

On třeba už jen fakt, že v letní sezoně si člověk v zálohách předplácí zimní období- tak pokud se nyní řekne KONEC, tak na vybraných zálohách verus spotřeba/ odběr je velký přebytek. A je otázka jak tento dopadne ev zda již není někde v cizí bance.

hodnocení

0x

youtu.be/...

prik
hodnocení

0x

Nejsou to šmejdi. Vždyť je doporučoval Milan. Už se asi nestihnu k nim přidat.

seznamzpravy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]