Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
otázek ohledně elektrokotlů je tu dost, ale já bych potřeboval spíše porovnání a radu zkušenějších. Jde o to, že jsem se dostal od původních majitelů k cca 10 let starému elektrokotli Proterm Rejnok 18kW. Problém je v tom, že ten kotel udělal spotřebu (běžel 24h denně, ale na úplné minimum) za tři měsíce 2,5Mwh! A teď otázka, vyřeší to nový? Třeba s polovičním výkonem? Byt má 81m2. Samozřejmě bych si snížil i hlavní jistič.
Je to normální, taková spotřeba? Může tam být nějaká závada nebo např. vodní kámen na spirálách? A pomohla by mi tedy výměna za nový? Díky...
Vodní kámen na topném tělese nedokáže dostat teplo jinam, než zase do vody. Může způsobit jeho přehřátí a poruchu, ale spotřebu nezmění.
Pokud chcete šetřit, netopte, když a kde to nepotřebujete. Můžete použít třeba programovatelné termostatické hlavice na radiátory nebo něco ještě chytřejšího.
Výměna za nový EK nepomůže.
2,5MWh za 3 měsíce je spotřeba poměrně malá (zejména pokud jde o zimní měsíce).
Pokud kotel jde 24h denně, potom se zřejmě jedná o nezateplený byt, jehož tepelná ztráta může být klidně o dost větší, než ztráta dnešního nově postaveného domu dvou až trojnásobně větší obytnou plochou.
EK prostě vypne po dosažení teploty nastavené na prostorovém termostatu. EK de facto moc nepomůže ani velmi sofistikovaná regulace.
Stačil by velmi pravděpodobně i 6kW kotel, ale spotřebu tepla tím nesníží..
Alespoň nějakou základní regulaci snad kotel má a noční útlum by neměl být nijak extra velký..
Energii do bytu je potřeba tak jako tak dostat.
Takže mi tedy radíte si stávající nechat a spíš nějak vyřešit spínání? Zatím jsem to prostě řešil manuálním ovládáním a spínáním HDO.
Heh, no termostat na dálkové ovládání mám... Zní to blbě, ale nejsem tam tak dlouho a ještě jsem se ho nenaučil používat, resp. ani nevím, jestli je funkční... Zatím mi nevadilo ho ovládat vyloženě ručně, ale chápu, že je to jako z pravěku. Teď mi jde jen o to, jestli se mi vyplatí tento prodat a jít do jiného s třeba polovičním nebo ještě nižším výkonem/příkonem.
Značka je to dobrá, výměna nic neřeší a jestli má opravdu tu možnost přepnout na třetinový výkon , je zbytečné se ho zbavovat. Jen je potřeba ho doplnit tím programovatelným termostatem, který ti umožní přesnější regulaci. Většina z nich umí odlišit teplotu pro pracovní den a víkend a během dne několik časových pásem abys měl po ránu a večer u bedny teplo ale v průběhu dne kdy se hýbeš nepotřebuješ mít všude 23.
Spotřeba 2,5 MWh za 3 měsíce odpovídá tepelné ztrátě 1,1 kW, což je velmi málo, pokud šlo o zimní období. Kotel rozhodně vyměňovat nemusíte. Vodní kámen nemá na spotřebu žádný vliv. Protože tak velký výkon nepotřebujete, stačilo by vyměnit dvě 6 kW tělesa za 3 kW, aby byla nějaká rezerva. Třetí by se nepoužívalo. Na to by stačil jistič 3x25 A. Tím by se něco ušetřilo. Další úsporu dosáhnete, když zlepšíte regulaci. Buď termostatem v referenční místnosti nebo lépe programovatelnými hlavicemi. Prodávají se za pár stovek, občas i u Lidla.
Asi neřeknu nic nového co tu už zaznělo.
Kotel má uzavřený okruh a vodní kámen se tam určitě nebude problém. Sebe výkonnější kotel mohu přepnout na menší výkon a termostatem si nastavím teplotu a tím i spotřebu. V době když nejsem doma, tak nastavím na 15°C a před příchodem domu si nastavím na 21°C a zbytečně netopím do prázdného bytu.. Na sobotu a neděli si udělám komfortní teplotu a na noc si nastavím nižší teplotu. Já mám za běžných podmínek v noci kotl vypnut a zapíná mi ráno v 6:00hod.
Výměnou kotle za kotel s nižším výkonem nic neřeší. Jediným řešením je regulace termostatem.
Ok, děkuju všem za odpovědi. Zkusím si tedy vyřešit ty hlavice na topení a zregulovat i denní dobu vytápění. Jinak ta referenční spotřeba byla na jaře a kotel jel jen na jednu spirálu s tím, že regulátor té spirály byl nastaven asi na třetinu výkonu. Ale běželo to pořád (na HDO).
Pozor, ked date vsade termo hlavice a kotol pojde trvalo, mozu sa vsetky hlavice zavriet a kotol sa prehreje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.