Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji vyvrtat díru 110mm do obvodové zdi (300mm heluz + 200mm eps). Jádrovou vrtačku mám zajištěnou, ale nevím, zda je lepší začít venku u polystyrenu a nebo zevnitř u zdi. Přáním je samozřejmě, aby nedošlo k velkému poškození obou stran.
Děkuji za informace.
JP
Podle mých zkušeností je nejlepší vrtat z obou stran do poloviny vzdálenosti.
Já bych si napřed vyvrtal dlouhým vrtákem (třeba průměr 10mm) díru ve středu (ose) budoucí díry průměr 110mm. Při tom vrtání začneš asi z místnosti a budeš komalu vrtat k polystyrenu. Až ucítíš že už nevrtáš cihlu, tak pošleš pomocníka, který přimáčkne desku do místa, kde vyleze vrták z polystyrenu (to abys toho polystyrenu moc nevylomil).
Pak bych začal vrtat ze strany polystyrenu. Až bude polystyren odvrtaný, tak polystyren vyděláš z otvoru a zkontroluješ, jestli máš střed díry podle předvrtaného otvoru. V polystyrenu se to dá jednoduše zkorigovat. Pak bych si zavrtal z venkovní strany aspoň 10cm do hloubky cihly (to aby se mi vrtané díry spojily uvnitř cihly ve slabších příčkách). Nakonec bych vrtal z vnitřní strany dokud se otvory nepropojí.
Vůbec bych nepoužíval příklep, protože rány příklepu horbijí příčky v cihle.
A ještě si promysli jaké potrubí do otvoru budeš instalovat, jestli a jaký spád tam potřebuješ a podle toho vrtej buď mírně ze šikma nebo vyvrtej větší otvor, abys mohl potrubím potom trošku pohybovat.
Pokud to chceš na trubku s vnějším průměrem 110mm a vrtáš otvor 110mm, tak tam trubku nedostaneš a budeš muset otvor zvětšovat sakáním a majzlíkem. Vyvrtat to později vrtákem o centimetr větším se ti asi nepodaří, protože vrták bude ujíždět do stran (bude mu chybět středové vedení).
Nic se nestane-z venku na zateplovačce zůstane pěkný kulatý otvor , normálním vrtáken by se asi kus vyrval, jádrovým nikoliv. Předpokládám, že nejste hazardér a nebudete vrtat z ruky (neukotvenou jádrovou vrtačkou na zdi!)Okraj otvoru bude jen malinko vyštípaný (podle toho jak moc se bude tlačit).
Děkuji za info.
Prostrčit potřebuji 2 izolované trubky a kabel pro TČ.
Původně jsem chtěl do té díry chtěl dát odpadní ht trubku, tou protáhnout trubky pro topení a pak to zapěnit, ale pokud máte nějaký lepší tip, jak to elegatně udělat, nechám si poradit. Uvnitř v tech. místnosti je to celkem jedno, ale z vnější strany bych to chtěl nějak pěkně "zakončit".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.