Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Sledoval jsem pár posledních vláken ohledně vlhkosti, a ačkoli nemáme žádné problémy s vlhkostí, plísněmi nebo pachem, také jsem se dal do měření... V obývacím pokoji, kde od rána nikdo nebyl, jsou hodnoty následující: 22 st teplota, RV 65%, ostatní místnosti velice podobné. Byt je v patře rodinného domu, žádné vaření ani sušení prádla, akvárka a podobně . Zdivo Ytong, zateplené. Větrám spíš kvůli CO2, alespoň 2x denně. Je pravda, že ne pravidelně a všude. Většinu času je tu 1, maximálně 2 lidi. Koukám na to jak vejr
Aha, zajímavé, díky Pro nás je ideální teplota 20-22... Ono v jednopatrovém domě, vytápěném elektřinou, je i to docela luxus, bohužel...
je to v pořádku ne? tedy myslím.. Nedalo mi to a proběhl jsem dům, mám přízemí jako suterén a dvě patra. Dole v suterénu v dílně 20st a 59%, první patro nemám měřič, a v druhém patře severní místnost 21,2st a 58% a třetí měření mám v jižní kuchyni, kde je teď kousek od měření otevřená ventilačka, téměř vždy přes celý den, tam mám nyní 22st a 54%. Myslím že je vše v pořádku. I v telefonu počasí mi v místě bydliště ukazuje venkovní vlhkost 54%
Po ochlazení / ráno venku 0,1°C poklesla RH v domě na 43 - 54%. Tj přesně to co jsem popisoval a předpovídal. V minulých dnech s vyšší teplotou venkovního vzduchu a vyšší RH se prostě automaticky RH vnitřních prostor zvýší, ale kondenzace nehrozí.
No, u nás je to víceméně stejné, s minimální kondenzací (cca 5 mm proužek páry na okrajích trojskel), RV v ložnici po ránu kolem 70%. Co jsem četl, tak velké množství dřevěného nábytku (u nás veškerý) je v tomto ohledu horší, protože drží vlhkost. Ale nevím, na kolik je to spolehlivá informace.
Dřevěný nábytek to nezhoršuje ani nezlepšuje. Jen zvyšuje setrvačnost. V noci při zavřených oknech nevyletí vlhkost tak, že by začalo kapat ze stropu. Ale když na dvě minuty vyvětráte, zase se vlhkost vrátí. Větrejte i přes den. Tu vodu musíte dostat ven.
@ra252 Ano, tak jsem to myslel, že ji "pouští" zpátky. Větrat se snažíme i přes den, ale znáte to - ráno jde člověk pryč, a vráí se večer. Takže i když ráno vyvětrám na 50, po návratu je tam nejméně 60-62. Ta rekuperace bude opravdu jediné rozumné řešení
Teď jsem mrknul na display v obýváku - pracovně. Vlhkost 23% při 24°C (radiátor studený, pere sem sluníčko).
Wow, je to vůbec možné? To mi přijde, že snad aní není reálné (a zdravé ) Ikdyž, radši bych měl 23 a zvhlčoval, než naopak
Při aktivním větrání s běžnou rekuperací tepla dochází velmi rychle k vyrovnávání Rh s venkovním prostředím. Např. léto (=vlhko, ne-li déšť) znamená že v interiéru je 60-75 Rh a usušit prádlo je vyloučené. Naopak v zimě kdy je venku nízká Rh se i vnitřní Rh rychle snižuje a jakákoliv relativně vyšší vlhkost je v pokojové teplotě "vycucávána" ven (a to i částečně s teplem v místnosti - čím vyšší teplota a vlhkost v interiéru, tím rychleji i přes rekuperaci vlhkost a teplo odchází ven). V zimě se např. u mě pak Rh pohybuje mezi 30 a 40 a to ještě dovlhčuji abych byl alespoň na "zimním minimu" 40.
@smode: No ale jiné řešení, pokud člověk nechce najmout do domácnostvi větracího sluhu, co bude každé 3 hodiny větrat, asi není, ne? Já přemýšlím o rekupraci Multivac s hygrostatem, při ceně cca 12-13 tis za jednotku mi to přijde jako něco, co stojí za pokus,
Určitě je to dobré řešení. Jen vychytat nastavení a časy. Ideální stav by byl větrat v létě více a v zimě o něco méně.
"Větrám spíš kvůli CO2, alespoň 2x denně" tak tím teda rozhodně CO2 nevyvětráte. Pokud máte CO2 pod 1000ppm nemůžete mít problém s vlhkostí, ale 2x za den na chvíli otevřít okno rozhodně není dostatečné větrání.
Pokud tu vlhkost měříte všude jedním vlhkoměrem, může být problém v něm, ty domácí vlhkoměry bývají dost nepřesné. Když třeba necháte přes noc na stole slané tyčky, jsou rání stále křupavé, nebo změknou? Pokud změknou, máte tam hodně vlhko.
Ano, bohužel nevím, jak to jinak manuálně řešit, když člověk celý den doma není... Vlhkoměry mám dva, zdají se stejné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.