Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost doma 65% při 22°C

Od: petera* odpovědí: 26 změna:

Zdravím! Sledoval jsem pár posledních vláken ohledně vlhkosti, a ačkoli nemáme žádné problémy s vlhkostí, plísněmi nebo pachem, také jsem se dal do měření... V obývacím pokoji, kde od rána nikdo nebyl, jsou hodnoty následující: 22 st teplota, RV 65%, ostatní místnosti velice podobné. Byt je v patře rodinného domu, žádné vaření ani sušení prádla, akvárka a podobně :). Zdivo Ytong, zateplené. Větrám spíš kvůli CO2, alespoň 2x denně. Je pravda, že ne pravidelně a všude. Většinu času je tu 1, maximálně 2 lidi. Koukám na to jak vejr :)

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

2x
tak pri takove teplote neni ani divu, kdyz mate teplotu jak v marnici

Jako v márnici? Na mě je to spíš hodně :-D

hm*
hodnocení

2x

65 % není nic špatného.

Mimochodem: Dneska ve 4 ráno bylo venku asi 99 %, včera v noci 100 %.

smode*
hodnocení

1x
Dobrý den, pokud s tím jinak nemáte problém buďte za to rád. Být tam 40% tak při této teplotě namrznete :)
petera*
hodnocení

Moc tedy nechápu, co je na 22 stupních špatného :)

smode*
Samozřejmě nic když Vám to vyhovuje :) ale při nižší vlhkosti se rychle odpařuje pot takže je silnější pocit chladu. Když máte 65 tak je to subjektivně příjemnější (pot se tak rychle neodpařuje). Mj. pro představu kolega Joudic zde vytápí tuším na 32 ;)
petera*
hodnocení

Aha, zajímavé, díky :) Pro nás je ideální teplota 20-22... Ono v jednopatrovém domě, vytápěném elektřinou, je i to docela luxus, bohužel...

kami123

Při nižší teplotě se člověk tolik nepotí jako při vyšší.

Rychlost odpařování je sice závislá na okolní vlhkosti, ale také i na teplotě.

Navíc člověk bývá většinou oblečen adekvátně teplotě okolí.

Jinak já to beru tak, že to je míněno nadneseně.

vlsta2*
hodnocení

0x

je to v pořádku ne? tedy myslím.. Nedalo mi to a proběhl jsem dům, mám přízemí jako suterén a dvě patra. Dole v suterénu v dílně 20st a 59%, první patro nemám měřič, a v druhém patře severní místnost 21,2st a 58% a třetí měření mám v jižní kuchyni, kde je teď kousek od měření otevřená ventilačka, téměř vždy přes celý den, tam mám nyní 22st a 54%. Myslím že je vše v pořádku. I v telefonu počasí mi v místě bydliště ukazuje venkovní vlhkost 54%

hodnocení

0x
Také mam nyní v domě kolem 60-65% RH. Venku je kolem 15°C a RH kolem 65-70%. Tj Vaše hodnoty jsou naprosto normální. Až bude venku chladneji a vlhkost se vysráží např jinovatkou či námrazou na stromech pak bude ABSOLUTNÍ vlhkost nižší s studený vzduch, který se dostane do prostoru domu se ohřeje a tím se sníží relativní vlhkost. Pak klesne RH ve vnitřním prostoru domu k cca 40%.

Po ochlazení / ráno venku 0,1°C poklesla RH v domě na 43 - 54%. Tj přesně to co jsem popisoval a předpovídal. V minulých dnech s vyšší teplotou venkovního vzduchu a vyšší RH se prostě automaticky RH vnitřních prostor zvýší, ale kondenzace nehrozí.

petera*
hodnocení

No, u nás je to víceméně stejné, s minimální kondenzací (cca 5 mm proužek páry na okrajích trojskel), RV v ložnici po ránu kolem 70%. Co jsem četl, tak velké množství dřevěného nábytku (u nás veškerý) je v tomto ohledu horší, protože drží vlhkost. Ale nevím, na kolik je to spolehlivá informace.

Dřevěný nábytek to nezhoršuje ani nezlepšuje. Jen zvyšuje setrvačnost. V noci při zavřených oknech nevyletí vlhkost tak, že by začalo kapat ze stropu. Ale když na dvě minuty vyvětráte, zase se vlhkost vrátí. Větrejte i přes den. Tu vodu musíte dostat ven.

petera*
hodnocení

@ra252 Ano, tak jsem to myslel, že ji "pouští" zpátky. Větrat se snažíme i přes den, ale znáte to - ráno jde člověk pryč, a vráí se večer. Takže i když ráno vyvětrám na 50, po návratu je tam nejméně 60-62. Ta rekuperace bude opravdu jediné rozumné řešení

Teď jsem mrknul na display v obýváku - pracovně. Vlhkost 23% při 24°C (radiátor studený, pere sem sluníčko).

petera*
hodnocení

Wow, je to vůbec možné? To mi přijde, že snad aní není reálné (a zdravé :) ) Ikdyž, radši bych měl 23 a zvhlčoval, než naopak :)

smode*

Při aktivním větrání s běžnou rekuperací tepla dochází velmi rychle k vyrovnávání Rh s venkovním prostředím. Např. léto (=vlhko, ne-li déšť) znamená že v interiéru je 60-75 Rh a usušit prádlo je vyloučené. Naopak v zimě kdy je venku nízká Rh se i vnitřní Rh rychle snižuje a jakákoliv relativně vyšší vlhkost je v pokojové teplotě "vycucávána" ven (a to i částečně s teplem v místnosti - čím vyšší teplota a vlhkost v interiéru, tím rychleji i přes rekuperaci vlhkost a teplo odchází ven). V zimě se např. u mě pak Rh pohybuje mezi 30 a 40 a to ještě dovlhčuji abych byl alespoň na "zimním minimu" 40.

petera*
hodnocení

@smode: No ale jiné řešení, pokud člověk nechce najmout do domácnostvi větracího sluhu, co bude každé 3 hodiny větrat, asi není, ne? :) Já přemýšlím o rekupraci Multivac s hygrostatem, při ceně cca 12-13 tis za jednotku mi to přijde jako něco, co stojí za pokus,

smode*

Určitě je to dobré řešení. Jen vychytat nastavení a časy. Ideální stav by byl větrat v létě více a v zimě o něco méně.

petero - pokud držím CO2 v normě, pak je vlhkost takováhle. Ono to totiž znamená permanentní větrání.

hodnocení

0x

Nechal jsem ráno vytažené žaluzie a sluníčko nám zatopilo. Máme v obýváku 25°C a 28% vlhkosti.

Řekl bych,že Vam hygrometr ukazuje nižší hodnotu. Pomocí soli je možné provést kalibraci.

jabraka*
hodnocení

0x

Ydravotně je lepší relativní vlhkost vyšší.Druhá věc je teplota vzduchu a s ní spojený "rosný bod"Ten je ukazatelem skutečného obsahu vody ve vzduchu,při dosažení rosného bodu kondenzuje voda ze vzduchu a pak nastanou problémy s vlhkými a plesnivými stěnami a nábytkem.

JABRAKA

makk
hodnocení

0x

"Větrám spíš kvůli CO2, alespoň 2x denně" tak tím teda rozhodně CO2 nevyvětráte. Pokud máte CO2 pod 1000ppm nemůžete mít problém s vlhkostí, ale 2x za den na chvíli otevřít okno rozhodně není dostatečné větrání.

Pokud tu vlhkost měříte všude jedním vlhkoměrem, může být problém v něm, ty domácí vlhkoměry bývají dost nepřesné. Když třeba necháte přes noc na stole slané tyčky, jsou rání stále křupavé, nebo změknou? Pokud změknou, máte tam hodně vlhko.

petera*
hodnocení

Ano, bohužel nevím, jak to jinak manuálně řešit, když člověk celý den doma není... Vlhkoměry mám dva, zdají se stejné.

makk

Nucené větrání nebo mikroventilace. Mikroventilaci má každé okno, pouze některé ji nemají aretovanou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]