Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká tloušťka izolace

Od: pavol odpovědí: 19 změna:
Dobrý den jsem vyučený zedník a dělal jsem ji několik let. Dnes už se jí nevěnují jedině teď na svém. A teď k tématu postupně dělám rekonstrukci menšího domečku. Dům má obvodové zdi z pálené cihly tloušťky 42cm. A chtěl bych ho zateplit jen nevím jakou tloušťku polystyrenu dát? Co sem zjišťoval mohlo by stačit 14cm případně ekvivalent šedý polystyren?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nevím, čemu by to mělo stačit? Obvyklá tloušťka zateplení to je ale jsou i větší extrémy a záleží pak na tom, čeho chcete docílit. Přečtěte si také něco o pasívních domech a tloušťkách izolací, které se tam dávají a třeba zjistíte, že to je ta laťka, kterou chcete dosáhnout

hodnocení

1x

Ale na dnešní standard 14 cm není nic moc. Před 15 lety OK, za 10 let málo.

Šedý bude dražší, nikoliv o tolik lepší.

Při 60-80 cm zdiva mám 20-15cm EPS.

Mužu se zeptat která chytrá hlava určuje co je a co není standard?

Proč to bylo před 15 lety OK a v pořádku a dnes je to málo? Když zimy jsou stále mírnější?

Proč to co je dnes v pořádku a ok bude za pár let směšné a málo?

Kolik bude standard třeba za 40 let? 1,5 metru?

Děkuji Vám za pochopitelné a logické vysvětlení proč to tak je...

Je to dáno...omlouvám se, že nejsem milancukrár, ale dám svůj názor...vývojem stavebních materiálů, vývojem cen izolací, stavebnch materiálů a vývojem cen energií. Je to podobné jako u výkonů motorů aut - já když jsem před 40 roky kupoval své první auto - Škoda 1000 MB, tak mi prodávající řekl...v papírech je psáno, že je to 1000 objem, ale je to převrtaný na 1100- to je dělo, mělo to 44 koní místo standartních 40. Dnes jezdím s autems e 172 koni a v testech bylo psáno - akcelerace nic moc. Tj to co je dnes logicky / tj cena stavby, cena provozních nákladů/ normální, bylo před x lety nesmysl a naopak co bude za 40 roků v porovnání se současným stavem také bude mít svůj vývoj.

Paní Jano, nevím, která hlava to stanovuje, ale klidně to může být, že to tak dělá většina. Není to žádný Guru, který vše řídí.

Rád bych Vám dal "za pochopitelné a logické vysvětlení proč to tak je", ale to je na několikatihodinovou debatu, přesto to někteří nepochopí. Pan I vanhorseman®, Vám již stručné přirovnání sdělil, bude Vám jako námět stačit?

Děkuju za názor ale pořád v tom nevidím logiku.

Zůstanme u zateplení domů.Proč při stále mínějších zimách je nutnost a doporučení cpát stále větší a větší tloušku polyše? To jako by v Dubrovníku kde zateplovat nikdy nebylo třeba ted bylo doporučováno nyní 1cm polyše a za 10 let 2cm...uplně vše proti logice.

Když budou stále větší mrazy a zimy tak proti zvyšování izolací ani neceknu

Milá Jani, to že v tom nevidíte logiku je možné, proto se ptáte. Já se zeptám, víte roční průměrnou teplotu za 15-20 let ve Vašem kraji? Koukáte do statistiky? Nebo jen podle toho, že se na rybníku již několik let nedá skoro bruslit?

jm
Před 12 léty jsem dával na RD polystyren o tloušťce 22 cm. Kdybych měl vlasy, rvu si je, že jsem nedal lepší izolační vrstvu na střechu.
10 cm je minimální tloušťka kvůli rosnému bodu.
Dnes bych dával raději vatu. Polystyren nemá zvukové izolační vlastnosti.
Rozdíl člověk pozná jak v zimě při topení tak v létě při chlazení.
Nazývejme to tedy izolací a ne zateplení.
berger1

Mslm, že nick jana222 není paní, ale to je celkem jedno. K zateplení - před 15 lety jsem dával na barák 10cm a sousedi se smáli, že zbytečně moc. Před pár lety jsem viděl na Slovensku "dům bez komínu", dával půl metru polystyrenu. Já momentálně dávám na barák 15cm, prioritou není zateplení, ale srovnání fasády, je to pro mě přijatelnější, než to dohazovat. A ještě, nedávno jsem někde četl (možná i tady) -" kdysi se nezateplovalo,energie byly levné. Potom se zateplovalo, teď to nemá smysl, smysl má vyrobit si tolik energie, kolik potřebuji na provoz domu." Správnost této myšlenky neumím posoudit.

Berger, jako že Jana222 je muž? Od narození? Tak to se tedy budu muset omluvit, pokud to je pravda.

le k tomu Slovensku, jde o dnes již strarý dům, tzv nulový.

Sledoval jsem dokumentaci a stavbu, tuším že to je stavěno pod modrou pyramidou

Zajímavý projekt, i detaily s okny a dveřmi.

Zdravím ano jsem muž.Mám pindíka.Už jsem to tu psal více krát registraci tu kdysi udělala manželka a nepoužívala ji tak to používám já.Ale udělám radši novou registraci jako chlap hodně lidí je z toho zmatených i v minulých příspěvcích.

Co se týče tedy tlouštky zateplení tak jak jsem předpokládal žádný standard neexistuje.Prostě nějaký "Lojza" u piva řekl 10 cm málo dáme tam 25cm a hotovo.A když to má Lojza tak si tam tolik nalepí i Venca,Karel,Milan a další a hotovo standad je 25 cm.A za 10 let řekne Aleš ...že je mu zima od nohou dáme radši 35cm.No a Aleš pak řekne v hospodě hoši dal jsem 35cm a bomba! Teploučko a máme nový standard..

Ok v pohodě je to jasný pochopil jsem jak to je...

Milý pane Jane, moc se Vám omlouvám, netušil jsem, že jste pod nickem Jana muž.

Omlouvám se a snad si to budu pamatovat.

Přeji jen krásný víkend a výhru ve volbách.

P.Milane Vůbec se neomlouvejte ! není důvod .

Děkuji a mám Vaše příspěvky a rady moc rád.

08.10.21 09:23
hodnocení

1x

20 cm

olinl
hodnocení

0x

Pokud chceš zateplovat kontaktně, potom bys měl mít kompletní vodorovnou hydroizolaci-jinak ti poleze vlhkost do domu, ale to jako zedník určitě znáš. Podobný domek zateploval známý 15 cm EPS a moc neprotopí. Má i PVC okna s trojsklem, vytápí podlahovou topnou fólii. Pokud šedým polystyrenem myslíš fasádní polystyren, případně polystyren s grafitem, potom v pořádku, pokud ale myslíš extrudovaný polystyren XPS-tak pozor na to, aby se v něm netvořil rosný bod-voda v polystyrenu bude uzavřena a místo dvou kilogramů váhy celé desky z toho za čas bude padesátikilová deska.. Upřímně je lepší si nechat ztráty spočítat nebo nedávno jsem na netu koukal i na program na tepelné ztráty, ale praxe bývá jiná než výpočet programem.

pavol
hodnocení

Ano myslím právě ten šedý s tou příměsí grafitu. Hydroizolace by měla bejt v pořádku. Dům sem kupoval s hotovyma pidlahama. Ale nikde na zdích se nic nedělá. Já dal plastová okna pravidelně větram a žádný problém. Ale i tak mám menší obavy co by udělal polystyren. Ještě uvažuji dát místo polystyrenu vatu.

PS má uzavřenou buněčnou strukturu, je nenasáklivý.

Použití šedého polyše, ať je název jakýkoliv, je vždy více dražší, jak jeho tepelná hodnota. I lepidla musí být jiná, dražší.

Vše je o počítání. Pokud je místo, dejte bílý, pokud nemáte prostor, použijte šedý.

olinl

pavol- tohle si přečti, je to pěkně popsané (a obdobně to říkají i chlapi na stavbách) Fasádní polystyre/...

jabraka*
hodnocení

0x

Filozofovat nad tím,co je standart při zateplení pláště budovy je mtrochu dětinské.Vždy se jedná o to,kolik se ušetří.Je tu na váze cena zateolovacích materiálů a cena tepla ,které uniká ven.Přistupují sem další parametry jako způsob vytápění a větrání.To vše by mělo být v souladu.Někdo si postaví dům ze zdiva s vysokým tepelným odporem,nebo jak se spíše udává s nízkou tepelnou vodivostí.Domnívají se,že nemusí dům zateplovat.Ovšem takový dům má stejně značné tepelné vyzařování,,protože teplo odchází sice pomaleji,ale ztráty se oříliš nesníží.Hraje tu roli totiž i kapacita zdiva.

Já říkám,že je to stejné,jako když si v zimě svléknete kožich,

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]