Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím v podroví rodiného domu z roku 1982. Nyní jsem vyměňoval střešní okna a při té příložitosti mám v plánu i rekonstrukci vnitřního obložení šikmého stropu a zateplení nepochozí půdy z vrchu. Rekonstrukci střechy jako takové plánuji do 5 let, eternit dosluhuje. Nyní mně jde pouze o zmenšení tepelných ztrát v zimě a větší izolaci v létě.
Skladba střechy je eternit, IPA, fošny, skelná vata (cca 20 cm) pouze v obytné části na šikmém stropu, ne na půdě, dále fošny, v obytné části sololit a polystyrenové šablony na šikmé střeše i stropu.
Do interiéru bych chtěl použít palubky a nevím, zda je nutné mezi palubky a fošny (sololit a PS šablony odstraním) dávat paroropustnou fólii. Už když to píšu, tak mně to příijde jako pitomost, ale za zeptání nic nedám.
Na půdě (stropu) není izolace žádna a to mě trápí nejvíc. Strop je tedy poze sololit a 4 mm siné PS šáblony a v druhé místrnosti je dřevěný kazetový strop, takže si dokážete představit tu zimu nebo léto. Tady bych tu izolaci potřeboval a opět. Pokud použiju cca 20 cm vaty je třeba pod ní použít paropropustnou fólii nebo ji tam můžu rozvinout mezi trámy bez ní?
Jedná se mi o nouzové řešení, které by pár let vydrželo. Ještě uvedu že půda je cca 1,8 m vysoká a 8 metrů široká.
Děkuji za odpověď.
Moc jsem toho nepochopil ale jediné sdělím, že paroropustnou fólii.(difuzní) musíte dát na studenou stranu nad vatu.
Mezi palubky a izolaci, to je na teplou stranu, musíte dát parotěsnou fólii.
Tento týden se to probíralo zde asi 3x.
Klidně se ptejte dále.
Děkuji za odpověď a odkazy, asi už vím co a jak.
Chápu, že jste to moc nepochopil . Zkusím to ještě zjednodušit. Na šikmou stranu střechy a strop chci dát palubky. Do teď tam byl pouze sololit a PS šablony. Přikládám fotku. Na ta prkna tedy přidělám parotěsnou fólii a na tu chci dát palubky. Parotěsná fólie zabrání průniku vhlkosti do izolace (kontrukce) to chápu. Nevím proč jsem psal o paropropustné.
Strop bych tedy izoloval z půdy a to tak, že nejdříve opět parotěsnou fólii a pak vatu. Vzhledem k tomu, že půdní prostor není pochozí, můžu vatu nechat volně. Ano?
Střechu budu tak jako tak v horizontu několika let rekonstruovat, takže nyní jde o to, že interiér musím vyřešit a když už to dělám, tak aby to mělo smysl.
Marek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.