Nejste přihlášen/a.
Rád bych se zeptal na názor zkušených: na terase pokryté dlažbou, kterou dělala asi před 9-ti lety dnes již neexistující firma, se nyní pozvolna začala uvolňovat (spíše propadat) spárovací hmota a některé dlaždice při chůzi zní "dutě" a začínají se kývat. Po odkrytí jedné z nich jsme zjistili i příčinu - firma práci odflákla a dlažba je položena na "buchtách" - viz příloha. Lepidlo sice bylo někde roztírané hřebenem, ale asi jim nevycházela výška a tak to jednoduše položili na "buchty". Existuje nějaký způsob, jak tuto dlažbu opravit a zachránit? O té poslední možnosti - vybourat, odpikovat, přebrousit a položit dlažbu novou, tak o té vím. Spíše by mne zajímaly možnosti opravy.
Můj kamarád velmi precizní člověk si pohrál s nápodobnou dlažbou na schodech, nic neopomenul použil ty nej lepidla, tmely, spárovačky a hlásil, že podeseti letech asi bude dělat znovu dlažbu na schodech. Tím chci říci jen to, že lepená dlažba venku není na věky, časem to odlítá jak nic a může se člověk stavět na hlavu, to je fakt neštěstí. Ideálně dlažbu 4 cm tlustou (chodníkovou, vymývanou apod.) a položit na terče, nelepit, to je navěky.
mohu jen souhlasit. Na balkóně nám to také odskákalo po pár zimách... Na hovno, fakt buď na to hodit nějaké terasové prkna na rošt nebo na terče novou dlažbu
Vzít rozbrušku a vyřezat všechny spáry a znovu vyspárovat čistým cementem (ne spárovací hmotou). Odlupující dlaždice znovu přilepit. Opatrně odsekat podklad nebo obrousit a pak dlaždici znouvu přilepit a usadit. Potom spárovat.
Z toho mám právě strach, že když zvolím tento postup. tak po střídání počasí - teplo, zima, voda, mráz a sníh se začnou ty spáry znovu propadat, neboť pod nimi je prázdno a proto tento způsob podle mne nic neřeší.
Asi, jak píše re4zon, nejlépe vše vybourat a dlažbu položit novou na hřeben.
Vybouchejte vše, vyrovnejte podklad a položte marmolit. Jenom bych se mírnil v názoru, že někdo něco odflákl. Zase nejste takový odborník, aby jste si mohl něco takového dovolit tvrdit. Udělejte si to sám jak nejlépe budete umět a pak vám to samé někdo řekne po pár letech, zrovna tak, jak to tvrdíte nyní vy.
@ingjirimares: promiňte, ale abych v tomto případě poznal, byť až po 9-ti letech, odfláknutou práci, na to opravdu nemusím být odborník. Už jenom pohled na první vrstvu lepidla nanesenou hřebenem a poté přidané buchty svědčí zcela jasně, jak píše i re4zon o odfláknuté práci. Možná ještě pro doplnění - nejedná se o balkon, nýbrž o terasu, která je součástí (pokračováním) desky rodinného domu. Byla tedy betonována i izolována s deskou domu v jednom kuse. O marmolitu jsem uvažoval, ale zavrhnul jsem toto řešení, neboť pokud navlhne, pak je velice kluzký. Neřeší to ani marmolit s velkým zrnem neboť v zimě bude zbylá vlhkost umrzat a tvořit ledovou krustu. Bydlíme v 750m n.m. takže 4-5 měsíců sníh není u nás nic neobvyklého. Zatím se přikláním k vybourání, srovnání a nové dlažbě na terče. Bohužel zatím marně hledám firmu (KV-CH), která by mi to udělala, protože já si na to sám netroufám. Jednak jsem to nikdy nedělal a pak se 70-tkou na krku už těch sil také mnoho není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.