Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Účelová komunikace na mém pozemku

Od: jonvokoun* odpovědí: 9 změna:
Je možné aby mi OÚ prodal před 14ti lety nemovitost s pozemkem a ve smlouvě prohlašuje že: na převáděných nemovitostech neváznou dluhy,věcná břemena ani jiné právní povinnosti. A teď,když mám zájem si pozemek oplotit mi sdělí,že to nesmím,protože se rozhodl prohlásit část pozemku za účelovou komunikaci?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Pokud vím, tak svévolně vám Úřad nemůže nic nařídit - nejspíš jste narazil na blbce (jsem zvědavý, co na to Hawatt). Bude to dlouhé a bolestivé, chce to nejspíš obrátit se na právníka. Jaké je zatřídění pozemku v katastru nemovitostí?
Hezký den..

jonvokoun*
hodnocení

Vypadá to,že se jimi ten úřad hemží. Druh pozemku je :zastavěná plocha a nádvoří.
al bunda*
Taky je možné, že soudruzi "zapomněli", že jim ten pozemek nepatří a chovají se, jak byli zvyklí. Možná by jim bylo třeba toto připomenout.
Podal jsi "Oznámení drobné stavby"?
jonvokoun*
hodnocení

S těmi soudruhy máš pravdu,ale ti jsou asi všude.Zítra se jdu optat na stavební úřad a snad budu chytřejší.Zatim dík

hawatt*
hodnocení

0x

Co na to Hawat... Hawatt zklame. Účelová komunikace není součást pozemku, není ani nemovitost, takže to není na katastru vidět. V podstatě má charakter stavby § 7 odst.1 zák.č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ji definuje jako:

pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.

Platí tady podle § 7 odst.2 zák.č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacíchtedy ta možnost, že:

Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka.

Čili než oplotit, dohodnout s místně příslušným obecním úřadem - odbor dopravy a požádat o omezení veřejného přístupu. Poté co to povolí (jestli to povolí) teprve šupky hupky na stavební.

Je to teda úřední šiml, ale co se dá dělat...

Hezký den

al bunda*

Pokud jsem pochopil tazatele, úřad se teprve chystá prohlásit. A na majetku, který mu nepatří. Chceš tím říct, že může přijít z ničeho nic jakýkoli úředník a říct, že přes můj pozemek prostě povede účelová komunuikace a já s tím nic nenadělám?

hawatt*
celá věc se řídí stavebním zákonem - ten je novej a vyzná se v něm nikdo :) a jako vlastník se musí bránit, že: to neslouží jako účelová komunikace a v žádném případě s něčím takovým nesouhlasí...
jonvokoun*
hodnocení

hm...no ono to bude asi dost těžký bránit se proti úředníkovi,kterej chce člověku předvýst,že je nadčlověk.*ee*
al bunda*
Bude, ale mělo by to jít. Dej vědět, jak se to vyvíjí.
Hodně zdaru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]