Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prudký nárůst cen energií, co místo plynu?

Od: pietros odpovědí: 79 změna:

Znepokojuje vás také růst cen energií? Začínám uvažovat, čím bych nahradil alespoň dočasně v domě plyn, protože se při současbých cenách nedoplatím. Podepsal jsem Bohemia energy plovoucí tržní cenu. Asi to je jedno, protože těm co zůstanou u fixní to stejně zvednou. Mám "noční proud", tak jsem si říkal, že bych koupil pár přímotopů a možná bych něco ušetřil. Co myslíte?

79 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Nechápu jak někdo může být u Bohemky. Nejprve vám vnuti drahou fixaci, ale elektřinu pro vás nenakoupí...co to je za dodavatele? Mimo jiné pochybuju, že topení elektřinou vyjde levněji, to je blbost. Ale když to tak vidím, lidi se vrátí ke dřevu, protože jim nic jiného ani nezbyde.

No jo štíre...

Ale ke dřevu se legálně vrátit nemohou, k uhlí také ne...a o zákazu plynu už si štěbetají i vrabci na střeše..(ovšem je možné, že se ještě soudruzi v Bruselu proberou).

Legálně ne, to je jasné, ale mrznout nikdo nechce. Leda že by Babiš zvedl důchody ještě o sto procent, do pátku má ještě čas :)

jendad
hodnocení

5x

Eletřina bude vždy dražší než plyn . Nejlevnější budou vždy tuhá paliva.

forum.tzb-info.cz/...

hodnocení

3x
To si musíte spočítat, jestli vám vyjde topení elektřinou levněji než plynem, ale docela k tom pochybuji. Na nižší cenu tepla se dostanete s klimatizací a tepelným čerpadlem, ale těžko s přímotopy.

hodnocení

3x

No tak to jste udělal pěknou blbost s Bohemia Energy. I kdyby se nezdražovalo u všech dodavatelů, ty jejich debilní reklamy s Liškou taky někdo zaplatit musí.

novinky.cz/...

vlsta2*
hodnocení

2x

topení přímotopy vyjde na cca trojnásobek co plyn. Takže ten nápad zavrhněte. nevím co myslíte tím noční proud, neznám vaši sazbu. Ale i v té nejlepší sazbě elektřiny dáte oproti plynu ten trojnásobek. Při sazbě bojler noční proud na 8h dáte i pětinásobek. Spíše zkuste jiného dodavatele plynu. Ale nevím jaké budou teď ceny, vše letí hrozně nahoru. Jen pro příklad, spočítejte za kolik jste měli kW u plynu za poslední sezonu? Celkovou platbu děleno kW, na faktuře to najdete. Pokud jste okolo koruny nebo pod tak za letošní rok ok. Ale znám domácnosti, které v letošním roce platili i 1,6kč a víc a jsou spokojený :)

jenda22

Kolem 1Kč nebyl. A vůbec. Konečná cena za 1 kWh byla kolem 2,20 a v současnosti je na 2 násobku. A dnešní cena plynu stoupla na burze asi na 4000 Kč. Při jarním vyúčtování stála 1MWh asi 700 Kč. Možná nebude plyn na vánoce vůbec. Nikdo netuší, kam až Rusko zajde a jestli pustí plyn více nebo ne.

vlsta2*

kam půjdou ceny do budoucna, to nikdo z nás obyčejných lidí netuší.. Ale plyn se dal opravdu nakupovat pod kačku

zkuste:

kalkulator.tzb-info.cz/...

zadejte spotřebu v kW dle vaší faktury,

a podotýkám, že se to dost v této době mění..

hm*

jenda22: Kam by zas Rusko mělo zacházet? Rusko nemá zájem blokovat sem dodávky plynu. Akorát ho už nechce pouštět přes Ukrajinu, protože ta ho krade. I proto se stavěl Nord Stream 2. Proti tomu ovšem protestovaly a pokoušely se ho zrušit či aspoň brzdit Ukrajina (proč asi?), Polsko (proč asi) a USA (náš velký "kamarád"). Ale v září byl plynovod dokončen a už teď v říjnu by údajně mohl začít dodávat plyn, jestli půjde dobře veškeré schvalování.

Jendo - když jsme slavně vybojovali dělené první místo v souboji o největšího nepřítele, třeba dostaneme slevu .. nebo ne?

@ra252

no jo ale ten rusák si o to koleduje, jejich benzín mi zničil katalyzátor. To je součást jejich plánu, jak ovládnout civilizovanou evropu.

Dnes ti zničí rusák katalyzátor, zítra si dojde k tobě domů a vezne ti sporák i s hrncema :(

jendad
Takhle funguje propaganda.
Ověřte si prvně data. Rusové mají cca třetinu trhu plynu v Evropě. Dodávají více než je nasmlouvano. To že vystrelili takto ceny je z důvodu emisních povolenek které zdrazily osminasobne. Dále v Německu dlouhodobě nefouká a Norové mají sucha ve vodních elektrárnách. Tato OZE musí být nahrazeny fosilem a tak ceny energií raketove rostou. Čína je rozhadana s Austrálii a tedy nebere od nich uhlí a to zase vytváří medostatek uhlí v Číně. Tedy skupuje za jakoukoliv cenu uhlí odkudkoliv. A investoři na tom ještě sponuji ceny.
jenda22
Musi se uznat, ze cela EU Rusku skocila na spek. Orientace na jejich plyn, pak spionazni akce Ruska, odveta Ruska zrusenim odberu zbozi, omezenim dodavek plynu vyvolat paniku atd. Nikdy nicneni jen tak. Nordstream2 odstrihne Ukrajinu od plynu a to je posledni akce k likvidaci celeho statu. Evropa je jen ukazka, co bude pri neposlusnosti nasledovat. Lidi jako ovce rusi kotle a bez plynu je zameteno. Zadne zbrane, k cemu. Takto je to zdarma plus vydelek navic.
robx

To jaký vliv má Rusko v plynové ekonomice Evropy bylo krásně vidět na dnešním grafu ceny plynu na burze. Putin svým prohlášením srazil cenu plynu o nějakých 8-10% a víc ani prd a už to jde opět nahoru. Takže Rusko je z obliga. Je jasné, že je to hlavně tím greendealem, povolenkama, zeleným šílenstvím EU, nekompetentností Bruselu a možná i vysokou poptávkou Číny a USA po plynu.

Zavřeme atomové a uhelné elektrárny, zakážeme topit uhlím, zakážeme spalovací motory.

Přejdeme na ruský plyn a čínské fotopanely.

Rusku a Číně vyhlásíme válku ..

czexit

EU silně tlačila, aby zrušily nasjednané dlouhodobé dodávky plynu z Ruska a přešlo se na spotové ceny.

No tak se plyn prodává za spotové ceny. Genialita Bruselu je nedocenitelná*zed*

To že se odstaví jádro v Německu a i uhlí se ví už hodně dlouho a sranda je, že to nikdo nebral vážně. Ono už od převratu se slibilo snižování emisí, ale podobně 30 let se o tom jen mluví. Kolik let jsem tu psal, že kapacity instalovaných zelených zdrojů jsou u nás na nule? V podstatě po politickém solárním tunelu se po roce 2010 jejich kapacity skoro nenavýšily, přitom je to dnes nejlevnější energie i bez dotací. To samé ve větru. Neříkám, že by to mělo pokrýt sto procent potřeb, ale nějaké tři procenta je proklatě málo a dodnes se s tím nic nedělá. Jen ČEZ slíbil do roku 2030 vybudovat 6000mwh v solarech, ale to je pozdě. Do té doby chtějí pálit uhlí a dotovat povolenky?
vlsta2*

souhlas, soudruzi nebo úředníci myslí moc rychle. Kapacita stávajících jakýhkoliv elektráren nebude stačit..

jenda22
hodnocení

1x

Teď si představte, že vás přesvědčili o dokonalosti tepelného čerpadla za 270000 a za několik měsíců vám zdraží o 60 % elektřinu. Vše je rázem naprostá katastrofa. A to je jen zahřívací kolo. Díky EU může být v našich končinách stav jako za 1. republiky. Topení jen v 1 místnosti, nebo vůbec. To je realita.

No a ve výsledku oproti těm, kteří topí elektrokotlem nebo přímotopy ušetří mnohem víc, než dřív. A nedělejme si iluze, že plyn zdražovat nebude.

jenda22
hodnocení

1x
Kolibrik energie skoncil take. Vsechny firmy jajo Junak, Skautska atd. zmizi jak para nad hrncem. Prazska energetika bere nove zakazniky ale 3* draz. Tady mel zafungovat ERU, protoze to je ukazkove vydirani ode vsech. CEZ v TV a radiu tvrdi, jak nakupuje drzsi elektrinu pro nove zakazniky a pritom ji sam vyvazi... Tak funguje firma s vetsinovym podilem statu.
gazda*
Ale energii ČEZ nakupuje na burze a ne v elektrárně. Tak to prostě je. Nic to nemění na tom, že ji koupí za vysoké ceny, ale vyrobenou elektřinu prodává také za vysoké ceny. Takže ze zisku by se to zdražení pro zákazníky asi dalo částečně dotovat, ale proč by to ČEZ dělal.
Jendo tady s tebou více méně souhlasím. My jsme energeticky nezávislý stát, ČEZ vyrábí elektřinu při stále stejných cenách, při stále stejných ziscích. Když pominu inflaci, růst platů, růst nákladů a emisních povolenek, tak současné zdražení už je mimo mísu a neodpovídá realitě. Jediný problém jsou akcionáři, kteří chtějí dividendy. A kdo je největší akcionář? Stát potřebuje prachy do rozpočtu, Babiš sice slibuje nějaké úlevy, ale to sliboval u nás i při tornádu. Nebýt neziskovek, nedostal nikdo nic. Takže nejlepší volba proti vysokým cenám elektřiny je spojit se s nepřítelem, koupit jeho akcie a užívat si dividend. Jinak to nejde.
jenda22
Dnesni seznamzpravy:Cesko elektrinu vyvazi. Dovoz je pouze pri vykyvech ale ne standard.
jenda22
Cesko je vedeno jako cisty vyvozce, coz znamena vyssi vyvoz nez dovoz. O nakupovani na burze v pripade predrazene elektriny to je jen lez a mlzeni.

Ovšem náš výrobce je povinen elektřinu nabídnout na burze. Pokud bude levnější, než sousedé, skoupí ji oni.

To nám zařídil Bursík ..

jenda22
jenda22

MAP 1011 EU Bruselské machinace s cenami elektřiny odhaleny! Čína zdražila o 3% EU zdražuje o 300%! - YouTube

kdo to je?

jenda22

To je chlápek, který prochází veškeré informace z EU, různé návrhy komisí a zveřejňuje je na svém kanále. V kostce říká, že pokud uhelná elektrárna vyráběla 1MWh za 50 EUR, větrníky ji vyrobily za dvojnásobek. Zeleným údělem EU nařídila více větrníků, čímž se ubralo na levné výrobě elektřiny a naopak zatížila cena dražší výrobou. Postupně tak převažuje drahá elektřina nad levnou. Pokud uvádí, že Čína zdražila elektřinu o 3% a EU svými zásahy o 300%, naservírovala slavná EU celou Evropu Číně jako zákusek. Postuoně krachují jedna firma za druhou a Čína obsazuje veškeré trhy. Cena 1MWh v Číně má být 1750 Kč v přepočtu. To znamená jedině řízenou likvidaci Evropy a naprostou chudobu populace. Absence čipů po půl roce není covidový výpadek. Záměrně staré typy čipů do aut nikdo nechce v Asii vyrábět. Docela dobře vymyšlený plán. Že to tak bude je naprosto zřejmé.

dejv111*
Ano, cílem je likvidace evropského průmyslu a zchudnutí, dříve vyspělé průmyslové Evropy.

Aha, tak odborník na energii. Co na něj říkají jiní odborníci?

dejv111*

Podívejte se Milane na jeho stránky, kde vždy k videím dává zdroje, ze kterých čerpal... A jsou to veřejné zdroje...

michalapetr.cz/...

Vidím tam v textu odkazy na reuter, bbc, hospodářské noviny apod...

Dejve, díky za odkaz, ale já se ptám: Co na něj říkají jiní odborníci?

dejv111*

Rádo se stalo... Ale já se Vás Milane musím zeptat... Proč je pro Vás důležité, co na tohoto člověka říkají nějácí odborníci? Čekal bych, že si ze zdrojů, které poskytuje a dle kterých vydává svoje videa, dokážete udělat obrázek o situaci sám. Proč Milane potřebujete názor nějakého odborníka či "odborníka"? Ten chlápek je něco jako redaktor nebo moderátorka v TV zprávách. To také není odborník, ale přežvýká jen to, co jí redaktor napíše do čtecího zařízení... Ani ten redaktor není odborník, jen vybere zprávy z různých zdrojů a poskládá je do formy, která vyhovuje. :)

Jendo s těmi čipy opět souhlasím. Běžné automobilky používají čipy z doby kamenné a nikdo je nemá nebo je jich nedostatek. Chytré čipy do elektromobilů, telefonů, elektroniky, chytrých spotřebičů, tam je dnes boj o místo na trhu a kdo se usadí v první řadě, bude mít podstatnou část trhu. I proto Tesla a jiné čínské ev nestačí vyrábět zatímco škodovka stojí. Ta nakonec přišla o dost významnou pozici v prodejích na tamním trhu, který byl pro ni významný, takže důvod proč škoda stojí není jen v čipech. Nakonec jsem to tu psal několikrát, že kdo zaváhá, nežere, ale byl jsem spíš k smíchu. Tesla má navíc velkou konkurenční výhodu v tom, že drtivou většinu dílů a veškerý software si dělá sama a není závislá na dodavatelských řetězcích.

dejve, abych si mohl udělat úsudek o pravdivosti problému. Mnohokrát jsem uvěřil něčemu, co se pak ukázalo jako nepravda. Proto vždy hledám oponentruru na problém, kterému nerozumím a mám si udělat nějaký závěr. Jestliže mi 10 lidí říká, že je to takto a jeden až dva říkají, že to jsou jen kecy a lžou, musím mít někde jistotu.

To máte jako včera napsal na poradně, že 2/3 očkovaných je nakaženo a 1/3 nebyla očkována. Ale doložit to neumí.

Já pak na statistice ÚZISu čtu něco jiného, většina lidí po světě píše, že očkování je třeba. Tak jim věřím více, nežli tomu, co napsal 2/3 nakažených jsou očkovaní.

tabletka*
hodnocení

1x

To je těžká rada. Můžu jen napsat moje, ne zrovna geniální, ale asi jediné možné řešení, zatím totiž topím jen wafkami- konečně jsem objednala oknaře, aby mi udělali v bytě zdvojená okna a nová těsnění a vybírám si zrovna dva infrapanely, které mají minimální spotřebu proudu a už jsem si osvědčila u sestry, že opravdu zvyšují tepelnou pohodu, byť vysloveně jediné vytápění větších prostor to být asi nemůže. A holt přestanu doma lítat polonahá a pěkně fusekle, svetřík a večer k tývý deku.

jendad

Malá rada . Zjistěte si cenu na výpisu za kw u plynu a pak u elektřiny . KWh je stejná , ať je to topidlo sálavé či radiátor atd.

No tak když budete doma polonahá běhat, tak se zahřejete i bez topení :) Ušetříte dvakrát, za hadry a elektřinu :)

jurajjuraj*
hodnocení

1x

kotel na tuha paliva a drevo

jenda22
hodnocení

0x
Ta plovoucu cena je ta nejhorsi volba. Platit cenu podle momentalni hladiny, kdyz roste zavratnou rychlosti?
Jendo ta plovoucí cena je právě výhodnější než fixace. Už jsem Ti to vysvětloval. Dlouhodobé kontrakty a spotova cena je velký rozdíl. ČEZ měl predprodano více než dvě třetiny na příští rok ještě za levno a podobně i další dodavatelé. Jen bohemia energy nejspíš zavahala a neměla nic nakoupené, stejně jako jiní podobní, snažili se to dohnat a zjistili, že na to nemají
Tak oprava, na začátku srpna měl ČEZ předprodáno 3/4 za průměrnou cenu 50,2eur na rok 22 a na rok 23 měl předprodáno 41% za 50,6eur MWh.
jendad
Dnes na trhu cena 428E za MWh.
jenda22
Zrovna vcera byl o plovouci cene nekde clanek. Vcera cena pres 400 EUR je jasny dukaz te cenove hruzy. Neni potreba vysvetlovat.
2023 - 85eur, 2024 - 74eur. Pochop že spotova cena s tím nemá co dělat. 400eur byl peak load na leden, průměrný cena ve špičce v jistém čase během dne bude někde úplně jinde.
jenda22
To nebude v zadnem pripade pravda.

anonymni357
hodnocení

0x

V soucesne dobe jsou plna media zvysovani cen elektriny,to nevite?Ceny energie jsou provazane,myslim,,ze porostou vsechny .

roman451
hodnocení

0x

No když to tak sleduju, tak to začíná vypadat na velký průšvih, když už velcí dodavatelé přestali nabírat nové zákazníky a všichni teď začínají zdražovat. Začíná to vypadat, že ten trh je nestabilní a asi teď těžko něco radit. Viděno touto optikou nemusí být špatná varinta zůstat na povoucím tržním tarifu, protože odejít jinam kde mi nabídnou lákavou cenu, může znamenat, že ten dodavatel nebude schopen dál pokračovat. A to by vedlo k přechodu pod dodavatele poslední instance , který bude pravděpodobně ta nejdražší možná varianta.

pietros
hodnocení

Tak tady fixaci na tržní ceny nedoporučují, dokonce ji označují jako likvidační. Ti kteří ji zavedli jako Bohemia Energy ji ale hají.

seznamzpravy.cz/...

Pokud bych ale na tržní ceny nepřistoupil, Bohemia Energy píše, že mně budou od 1. 11. 2021 dodávat zemní plyn za cenu 1 400 Kč/MWh bez DPH.

doplněno 06.10.21 16:56:

Tady je ještě jeden článek. S tou Bohemia Energy to může být šméčka!

seznamzpravy.cz/...

To je docela mazec cena... Já mám nového dodavatele (přechod jsem řešil již na jaře, ale trochu se to protáhlo) od 1.10. a cena 530 Kč/MWh. S garancí do konce příštího roku.
pietros
hodnocení

mikihans®

Jakáho máte dodavatele, že jsem tak zvědavý?:)

Jsem u Skautské energie (ta není přímo dodavatelem, pro ně aktuálně, do konce příštího roku, dodává Kolibřík Energie) :)

A kolik z toho musíš ještě zaplatit Junákům už nepíšeš

@jirka2 nepíšu, protože jim nic neplatím.
Tedy ano, platím jim v rámci každoroční registrace v Junáku, jehož jsem členem, ale nemá to absolutně nic společného s energiemi ;) ještě nějaké zbytečné řeči?
tm

Tak hlavně Kolibřík už taky dokolibříkoval... takže to máte taky pořešené.

morfi
hodnocení

0x

podepsat spotovou cenu byla obrovská chyba , jen za posledních 14 dní se zvedla minimálně o 60% a brutálně roste každý další den ...

také mi není jasné jak vám budou účtovat každý den jinou cenu , to by museli mít odečet na každý den , nebo to zase "nějak pro sebe výhodně" zprůměrují

sorry ale Bohemia energy by mělo být zakázáno působit na trhu s energiemi , jsou to regulerní šmejdi

Dneska klesla :)
morfi

že dnes možná klesla je pěkné (Putin oznámil víc dodávek ..), dlouhodobý trend je celkem jasný z grafu

kurzy.cz/...

zima má být tuhá , zelení pomatenci v evropě by nejraději odstavili vše co jde, ale náhradu nemají

novinky.cz/...

Dlouhodobý trend? Na to je tříměsíční graf malý, musíš dát max. Dneska opět klesá...
efas

morfi

Na faktuře vám vystaví měsíční průměr cen z burzy.

hodnocení

0x

Proč byste se nedoplatil? Nečtěte brakovou literaturu. To, co se bude zdražovat, je pro celkový rozpočet domácnosti bezvýznamné. Plyn je po pevných palivech nejlevnější energie. Nikde není sebemenší náznak, že by tomu mělo být v budoucnosti jinak. Nemá význam utrácet peníze za jiné vytápěcí zařízení ve smyslu nechci slevu zadarmo.

jenda22
Uz nespete. Vse je jinak.

dejv55
hodnocení

0x

Dle dnes vydaných nových ceníků je nyní nejdražšším dodavatelem na trhu: cez.cz/...

Ten kdo nyní zaxifuje, tak pravděpodobně za nejvyšší možnou cenu.

Na spotový tarif je nutné se dívat z dlouhodobého horizintu, jak šla v předchozích dnech cena nahoru, tak nyní prudce letí dolu: kurzy.cz/...

ČEZ byl vždycky nejdražší dodavatel, ale jelikož má hodně zákazníků, tak si to může dovolit. Já mám u ČEZu jen akcie, takže vysoká cena energií mi vyhovuje a nebudu se zlobit, když bude energie ještě dražší. Akcie ČEZu jsou nejlepší prostředek na zafixování ceny, protože rostou rychleji než cena elektřiny :)

stir, ve středu jsem volal svým známým známým do innogy a čezu, co mi můžou protekčně nabídnout místo BE.

Innogy jen levnější elektriku, nežli má čez, a u čezu zase plyn, páč innogy je drahá.

Ale jak to bude za půl roku, či rok, to nikdo neví.

Milane je pravda, že pro nové zákazníky to bude teď hodně drahé, protože tu elektřinu pro ně musí nakupovat teď na současných cenách, takže na příští rok to bude ještě drahé, ale roky 23 a 24 už jsou kontrakty nižší. Závisí na vývoji v blízké době. Pro dlouhodobé klienty tito dodavatelé nakupují elektřinu až na tři roky dopředu, takže mají nakoupeno na nižších cenách. Ale i tak mi Fonergy už poslal nový ceník od listopadu a silovka i plyn šly nahoru, ale distribuce je stejná, takže v průměru to dělá o cca 11% u elektřiny, u plynu to bylo podobné. Nové zákazníky teď momentálně neberou, ale během těch šesti měsíců může být vše jinak.

už jsem vybral a dnes ráno podepsal smlouvu jinde.

makk
hodnocení

0x

Sám píšete o nárustu cen energií, tedy nejen plynu. Utéct není kam, zdražuje se všechno. jedině můžete chodit do lesa na klestí.

dejv111*

I do soukromého lesa? :)

janm*

Nejsou jen soukromé lesy, navíc ani nemusí vůbec sbírat v lese, různých opuštěných zabordelařených rumovisk příkopů náletů zapomenutých lesem pohlcených zahrad kam za rok noha nevkročí je spousta stačí se dívat...

janm*

P.S. Navíc je možné za nějaký drobný "bakšiš" si to přímo i domluvit nějaké to vyčištění od větví a soušek a i tak se to dělá, jde o "odpadové dřevo" zbytky po těžbě a tak, známý to tak také dělá oproti běžně kupovanému dřevu je to prakticky "za hubičku" zase to chce se o to trochu zajímat ale není to žádná věda...

dejv111*

To máte janm pravdu, takto se to dá udělat. ;)

janm*

Nevím jaké má pán v baráku podmínky že, dříve byly běžně i v plynofikovaných domech někde v kuchyni v koutě nějaké sporáky na TP nebo Petry, čili má-li takovou možnost komína, zakoupí třeba i v bazaru nějaká zachovalá kamna a za pár nějakých klacků bude moci o něco ubrat na centrálním vytápění, nebude to třeba zázrak ale něco ušetří, na dědinách to bylo dříve běžné že byly vždy v záloze i TP nějaký kotel ve sklepě nějaká kamna v kuchyni nebo možnost jejich nouzového napíchnutí v mrazech...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]