Díky ní se více tepla odrazí do místnosti a méně pohltí (naakumuluje) stěna za radiátorem. Jestli to má nějaký reálný přínos bude záležet na více faktorech. Zkoumal jsem svůj dům (nezateplený) termokamerou když byly mrazy a topení topilo, a nebyla tam nijak patrná z venku na zdi teplejší místa v oblasti radiátorů (tedy že by v těch místech unikalo více tepla), takže si myslím, že úspora je minimální až nulová.
Osobně bych to tam nelepil, raději jen "opřít" o stěnu. U neodizolovaných stěn od zemní vlhkosti se tvoří okolo plísně (kondenzace rozdílnými teplotami).
Před mnoha lety jsem se o tom dočetl, tak jsem použil Alobal, který jsem přilepil Chemoprenem. Ale pod něj jsem na stěnu nalepil vrstvu novinového papíru (který jak známo, má vynikající tepelnou izolaci), lepidlem na tapety. Polepená plocha je ve velikosti radiátorů. Po zaschnutí jsem nalepil Alobal. Myslím, že to funguje. Při stejném nastavení topení, je pocit tepla vyšší. Dům není zateplený. Bylo to sice pracné (demontáž radiátorů), ale jsme spokojeni.
Z fyzikálních zákonů to funguje. Měli jsme doma v RD, ale spočítat to nejde. Molitanové fólie s hliníkovým povrchem se lepí. Může to pak časem dělat plísně nebo uchovávat prach..
Pokud je dům zateplený,nic to neuspoří.Pouze u nezatepleného domu se tepelné paprsky naqakumulují do stěny a o to víc se vyzařuje teplo ven.Pak odrazová plocha zabrání akumulaci tepla a tím i vyzařování ven.Ovšem při celkové bilanci tepla v takovém domě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.