Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hliníková folie za radiator?

Od: aja1946® odpovědí: 11 změna:
Opravdu je diky ni větší teplo, nechci to nalepit zbytečně.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Díky ní se více tepla odrazí do místnosti a méně pohltí (naakumuluje) stěna za radiátorem. Jestli to má nějaký reálný přínos bude záležet na více faktorech. Zkoumal jsem svůj dům (nezateplený) termokamerou když byly mrazy a topení topilo, a nebyla tam nijak patrná z venku na zdi teplejší místa v oblasti radiátorů (tedy že by v těch místech unikalo více tepla), takže si myslím, že úspora je minimální až nulová.

olinl
hodnocení

4x

Osobně bych to tam nelepil, raději jen "opřít" o stěnu. U neodizolovaných stěn od zemní vlhkosti se tvoří okolo plísně (kondenzace rozdílnými teplotami).

asd1
hodnocení

3x

Funguje jako zrcadlo, takže odráží tepelné záření od zdi zpátky do místnosti.

= u izolovaného objektu to smysl nemá, u špatné tepelné izolace ano.

Nejlíp přímo samolepicí alu folie s izolací, ale slušně odráží i obyčejný alobal..

72mona
hodnocení

2x
Pro dobrej pocit to bude dobrý;) M.

hodnocení

2x

jedinou výhodou asi je, že nemusíte za radiáorem malovat :D

hodnocení

1x

Před mnoha lety jsem se o tom dočetl, tak jsem použil Alobal, který jsem přilepil Chemoprenem. Ale pod něj jsem na stěnu nalepil vrstvu novinového papíru (který jak známo, má vynikající tepelnou izolaci), lepidlem na tapety. Polepená plocha je ve velikosti radiátorů. Po zaschnutí jsem nalepil Alobal. Myslím, že to funguje. Při stejném nastavení topení, je pocit tepla vyšší. Dům není zateplený. Bylo to sice pracné (demontáž radiátorů), ale jsme spokojeni.

jm
hodnocení

0x
Z fyzikálních zákonů to funguje. Měli jsme doma v RD, ale spočítat to nejde.
Molitanové fólie s hliníkovým povrchem se lepí. Může to pak časem dělat plísně nebo uchovávat prach..

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je dům zateplený,nic to neuspoří.Pouze u nezatepleného domu se tepelné paprsky naqakumulují do stěny a o to víc se vyzařuje teplo ven.Pak odrazová plocha zabrání akumulaci tepla a tím i vyzařování ven.Ovšem při celkové bilanci tepla v takovém domě

JABRAKA

hodnocení

0x

Nalepte fólii a objektivně sledujte, co se stane. Domnívám se, že to nepoznáte. Pak budete moci tvrdit že to (ne)funguje.

Z fyzikálního hlediska může část energie odrazit, ale to bude tak málo, že to nepoznáte, nezměříte.

Páč kdyby to fungovalo, tak to má většina domácností, je to v ekologických poradnách, v pasivech atd.

asd1

Posviť si baterkou na zrcadlo jestli uvidíš rozdíl ;)

(infrazáření se odráží podobně...)

Nebo na desku nalep alobal, postav jí k ohni a měř teplotu desky pod alobalem, pak porovnej s deskou bez alobalu...

hodnocení

0x

Hlavně před radiátorem, ať nic nestojí (nábytek), aby teplo mohlo lépe po místnosti proudit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]