Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dotace na nový kotel

Od: hlavicka odpovědí: 53 změna:

Asi budu muset vyměnit starý plynový kotel který mi už dosluhuje za nový. Včera jsem mluvil s majitelem jedne firmy ohledně možnosti výměny plynového kotle a ptal jsem se ho i ohledně dotaci od státu na to. Řekl mi, že to přesně neví, ale že mi to pozjišťuje a dá mi vědět, ale že na letošní rok se už asi dotace na plynové kotly nedávají. Nebyl si tím ale jistý. Zajímá mne jaká je současná aktuální situace s těmi dotacemi, jestli se dávají i na výměnu plynových kotlů a pokud ano tak kolik přiblížně dávají, kdo všechno má nárok na to a podle čeho se to určuje atp.. Já se v těchto věcech vůbec nevyznám a neorientují.

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlsta2*
hodnocení

2x

Moc toho asi ten "majitel” firmy nevěděl, nebo neví. Na výměnu starých plynových kotlů za nové, dotace nejsou, ani nikdy nebyly. Z nynějších kotlíkových dotacích je to na výměnu původního kotle tř. 1 a 2. Můžete dát pak plyn nebo tepelko. A v zelená úsporám na solár a foto panely. Ve zkratce..

hlavicka
hodnocení

Ono ne každý ví všechno, hlavně když se něčím běžně nezabývá. Mluvil mi ale, že už letos někomu dotaci na plynový kotel vyřizovali, ale, že si není jistý jestli se ta dotace na plynové kotle ještě letos dáva.

vlsta2*

pane, nemáte lehkou situaci jak píšete. Zima na krku.. Napadá mě, koupit starší funkční kotel na bazaru za "pár tisíc”, ideálně stejný, a přendat si ho sám a topit nadále stejně jak to máte

hlavicka
hodnocení

Kupovat starší kotel na bazaru v kdo ví jakém stavu a jak dlouho by mi vydržel mi připadá ne příliš dobrý nápad. Přendat si ho sám to bych asi nedokázal a musel bych si na to zavolat někoho kdo se v tom vyzná a umí to a na to bych asi těžko někoho sehnal kdo by byl ochoten do něčeho takového jít.

Koupil jsem na bazaru stejný kotel, co mám doma za tři stovky od pana tady kousek. Kotel se mu furt kazil, tak je na něm vše nové, mám ho na součástky pro případ nouze. Co vím, tak za nový dal cca 60tis i s vložkou do komína a revizí, ale už je to cca 4roky.

jenda22
hodnocení

0x
Kotel v plynu nema dotace. Ale kdyby mel, celkove by dotace prodrazily celkovou castku o dalsi nutne podpurne zmeny jako zatepleni, okna aj. Kondenz. kotel je od cca 25000 plus komin podle norem.
hlavicka
hodnocení

Pokud na nový plynový kotel žádné dotace nejsou tak je to pro mne ne příliš dobrá zpráva, protože nejsem na tom finančně až tak dobře abych si mohl dovolit nějaké větší investice. Nyní mám 21 let starý kotel Dakon IPSE 24 CT který je už docela dost poruchový a téměř nikdo mi ho už nechce opravovat. Všichni tvrdí, že je to už na výměnu za nový. Je to kotel i s ohřevem teplé vody a vývodem ven přes zeď (ne do komína) a něco takového bych i zase chtěl. Potřebují aby mi to bylo schopné vytopit celý rodinný dům. Nemám příliš přehled o cenách nových plynových kotlů ale těch 25000 by sice nebyla až tak hrozná cena, ale předpokládám, že by to byl kotel tak asi pouze pro nějaký malý byteček a pro moje účely by do toho bylo třeba investovat asi mnohem víc.

gazda*

za 25000 kopíte 24kw kotel, to není problém. To vytopí slušně velký dům. Ale cena 25000 není konečná. Ještě montáž, připojení na odkouření, na soustavu topení, vodu.. a v dnešní době už jenom odkouření čistě přes zeď může být problém. To se musíte domluvit s tím, kdo to bude montovat.

hlavicka
hodnocení

S těmi investicemi za montáž kotle a všechno ostatní okolo toho samozřejmě počítám. Před chvíli jsem mluvil s tím majitelem firmy a potvrdil mi, že dotace na výměnu plynového kotle se bohužel nedávají. Řekl mi i to, že odkouření čistě přes zeď se už nesmí dělat a musí to jít pouze do komína a to je pro mne docela dost velký problém. Tam kde mám nyní starý kotel komín není a v jiném místě kde komím je tak ten není vyvložkovaný a navíc tam ani není příliš místa na kotel (jsou tam vchodové dveře do sklepa) a také by se muselo hodně předělávat vodu (především tu teplou). To by vše značně zkomplikovalo a asi i prodražilo. Počítal jsem s tou dotaci, ale bohužel mám smůlu. Je to pro mne dost velký problém kdy na to finančně příliš nemám a navíc se ukázalo, že vše je docela dost komplikované. Tak to bývá u starých baráků. Zima je už téměř tu a jsem bez topení a nikdo člověku nepomůže. Spíše se všichni dívají jak na někom co nejvíce vydělat a vytáhnout od člověka co nejvíce peněz.

gazda*
Odkouření se dá řešit například po fasádě až nad střechu. Levné to není, ale komín se stejně musí vyvložkovat. Za určitých okolností se to dá řešit i přes zeď, tak jak to máte teď. Ale musí se splnit několik podmínek. Nejlepší je se domluvit s někým, kdo to udělá a hlavně tomu alespoň trochu rozumí by a ví co může udělat. Ale mám obavy, že teď někoho sehnat bude problém.
hlavicka
hodnocení

Zajímalo by mne jaké jsou ty okolnosti a podmínky pro řešení přes zeď. Řešit to po fasádě až nad střechu by asi bylo dost komplikované, protože by tam až nad tu střechu musel být i zajištěný mějaký přístup (řebřík nebo něco) kvůli konterole a čištění toho kouřovodu a to tam nic takového na domě nemám a muselo by se to asi udělat. Sehnat někoho kdo by mi to udělal přes tu zeď bez komínu by se možná i dalo, ale je otázkou jestli by to tak bylo v pořádku se všemi předpisy a nemohl bych mít kvůli tomu někdy nějaké zbytečné problémy. Sehnat někoho kdo by mi to nyní udělal by asi problém byl, ale větší problém vidím v tom jak to udělat tak aby to nebylo příliš komplikované, složité, abych kvůli tomu nemusel předělávat půl domu a také aby to vše bylo cenově pro mne přijatelné.

Letos montovali sousedovi kotel, vyndali Dakon turbo kotel a dali tam kondenzační s vývodem přes stěnu.

Včetně revize a spuštění.

rk22
hodnocení

A bylo to u toho souseda s tím vývodem přes stěnu vše v souladu s platnými předpisy a nebo se to jen do revize napsalo, že je to tak vyhovující?

Vše v souladu s předpisy, páč má vedle sousedku protivu.

hlavicka
hodnocení

Nechápu jak to souvisi se sousedkou.

nedovolil by si nic proti předpisům, páč protivná sousedka by mu to osladila.

už OK?

hlavicka
hodnocení

Záleží, ale na tom jestli ta protivná sousedka se vyzná v předpisech ohledně plynopvých kotlů.

Netřeba zkoumat znalosti sousedky, ale udělat to, jak to má být. Třeba má synka, který tomu rozumí. Nebo se sousedka obrátí na poradte.cz

hlavicka
hodnocení

A není náhodou ten sousedův kotel s vývodem přes zeď a pak venku nějakým venkovním komínem nebo potrubím nahoru až nad střechu a nebo není ten vývod přes zeď ven omezený např. do určitého výkonu kotle?

Ne, není, je stejně jako předtím Dakot turbo.

hlavicka
hodnocení

Nemyslíš tím "Dakot" asi spíše Dakon? Z toho co mi je známo tak ale původně česka firma Dakon vyrábějící mj. i plynové kotle už neexistuje a převzala ji nějaká jiná zahraniční firma která ve výrobě plynových kotlů pokračuje, ale pod jiným vlastním názvem.

Ano, Dakon, jak jsem psal včera.

jenda22
hodnocení

0x

Pokud bude cena plynu delší dobu jako dnes, tak topení plynem už asi nikdo nebude chtít.

Ceny plynu letí s/...

hlavicka
hodnocení

A co jiného na topení podle tebe bude každý chtít?

jenda22

No když nebude míít na plyn tak asi do plynového topení nepůjde. Prostě kamna a topit co bude. Nebo zaplatíte za tazatele 20000 měsíčně za plyn? A jelikož jsou Rusáci nevypočitatelný národ, tak se klidně může stát, že plyn nebude měsíc a cena vyletí do oblak. Když někdo hladoví, jídlo ukradne a dobrovolně neumře. Stejně to bude s teplem.

EU udělá vše pro to, aby se topení plynem nikomu nevyplatgilo. Zatím to emisní povolenky spustily dobře.

Ale můžete poradit těm, co mají platit desítky tisíc měsíčně, čím mají topit. Asi to víte.

hlavicka
hodnocení

Tak se mi povedlo sehnat jednoho člověka co opravuje plynové kotle a dnes u mne byl. Bohužel nic neopravil, protože zjistil vadné čerpadlo. Je mi ale ochoten takové čerpadlo sehnat a vyměnit ho za odhadovanou cenu asi kolem 2500 Kč. Nevím jestli to u toho mého 21 let starého kotle má vůbec význam do toho investovat ty peníze. Čerpadlo by se vyměnilo a po určitém čase u tak starého kotle by se mohlo pokazit něco jiného a byly by to další investice na opravu, pokud vůbec by to opravitelné bylo.
Mluvil jsem s ním i o možnosti výměny kotle za nový. Tvrdil mi, že s vývodem přes zeď bez komína by nebyl problém, ale na to by pak museli udělat revizi kominíci, ale i s tím by podle něho problém neměl být. Asi na ten spalinový vývod každý má trochu jiný názor podle toho jak ty předpisy ohledně toho kdo chápe nebo jak to komu vyhovuje. Nabídnul mi i provedení té výměny kotle za cenu +/- 45000 Kč se vším tj. nový kotel + práce a případný další materiál. Nyní zvažují jestli do toho jít. Nabízel mi nějaký kotel UNIKA nebo UNIQUA (nevím jak se to píše) za nějakých 33000 Kč. Je to údajně nástupce původně české firmy DAKON kterou převzala italská firma a nyní ty plynové kotly vyrábějí pod vlastním jejích názvem. Když ale hledám v internetu nějaké plynové kotly s tímto názvem tak nemohu nic takového najít.

asd1

Podle stránek Dakonu přešli pod Bosch a plynový kotle jako takový nevyrábí, dělají pouze pár komponentů...

Tipnul bych že reálně nový kotel seženeš za 25k... Takže 20k za montáž + revizi mi přijde "trochu dost"

hlavicka
hodnocení

Nevím možná jsem si tu značku kotle špatně zapamatoval. Ano, dá se asi sehnat plynový kotel i levnějí, ale také i mnohem dráž a záleží jaký tak aby ho šlo u mne bez větších problému a předělávek namontovat včetně toho vývodu pro spaliny přes zeď a aby měl i ohřev teplé vody atp.. Mnozí co opravuji a montují plynové kotle se většinou specializují na určité typy kotlů které znají a mají s ními nějaké zkušenosti a proto jinými se nechtějí příliš zabývat. Také bych nerad měl kotel nějaké značky který mi pak nikdo nebude chtít v případě potřeby opravit. Asi každý podnikatel si k ceně za kterou nakoupí potřebný materiál něco navíc přidá aby na tom něco vydělal. Kdybych si ten kotel koupil sám a nechal namontovat tak bych ho možná měl i za levnější cenu, ale o záruku bych se asi musel starat sám a vše sám vyřízovat v případě potřeby uplatnění záruky. Pokud mi kotel dodá ten kdo mi ho bude montovat tak asi on bude odpovídat za záruku i toho kotle a nebudu se muset sám dohadovat s prodejcem někde z druhého konce republiky jestli mi uzná nebo neuzná záruku a případně mu ten kotel zasílat zpět na vlastní náklady.

hlavicka
hodnocení

Tak nejedná se o kotel UNIQUA, ale Unical. Z toho co jsem zjistil o tom v internetu tak tyto kotly vyráběl v Česku Dakon v licernci této italské značky do roku 2005 kdy byla výroba v Dakonu ukončená a nyní tyto kotle se nadále vyrábi už v Itálií. Citace z viatherm.cz/...: "Na český trh vstoupily výrobky Unical v roce 1993, kdy se v licenci této značky začaly ve společnosti Dakon montovat nástěnné plynové kotle řady DUA, později řady BEA, IPSE, DUA PLUS a KOMPAKT. V roce 2005 byla ve společnosti Dakon výroba licenčních kotlů Unical ukončena v souvislosti s příchodem nového německého vlastníka. ...... Od roku 2007 je zástupcem značky Unical pro český a slovenský trh společnost Viatherm s.r.o., která dováží celý sortiment konvenčních nástěnných kotlů" . Já se v tom vůbec nevyznám a nevím jestli ta značka kotle Unical je dobrá volba. Co jsem zjišťoval ty možnosti výměny plynového kotle tak každý má svoje značky které nabízí a do jiných nechce příliš jít. Plynový kotel za +/- 25 000 Kč se asi dá sehnat, ale tyto levnější kotle příliš nechce nikdo dělat a tvrdí mi, že jsou to většinou nějaké polské nebo z Polska a pak je problém s jejích opravou, protože v Česku je téměř nikdo nechce opravovat. To bych takový kotel který mi v případě potřeby téměř nikdo nebude ochoten opravit příliš nechtěl. Je to pro mne docela dost problém. Zima je téměř už tu a topit není čím.

asd1

To nejsou levný polska, ale stejný kotle jako ti nabízí topenář, jen koupený přímo, bez topenáře překupníka...

Ale pořiď si tam co chceš..

hlavicka
hodnocení

asd1: Nevím odkud ty kotle jsou, protože se v tom vůbec nevyznám. Napsal jsem pouze to jak jsem o tom byl informovaný. Můžeš tu dát odkaz na některé kotle které máš na mysli? Když si nějaký kotel koupím sám tak budu asi mít problém sehnat někoho kdo mi ho namontuje a zprovozní. Také by mohl být problém se zárukou kdyby ji bylo třeba uplatnit. Topenář se tím možná nebude chtít zabývat když on ten kotel nekupoval a já se těžko budu hádat s prodejcem nebo nevím kým kvůli uznání záruky. Ono je jednoduché napsat "Ale pořiď si tam co chceš.", ale poradit jnějaké konkrétní reálné řešení je už těžší. Já se v tom nevyznám a potřeboval bych to co nejdříve a také bych nerad naletěl na nějakou habaďúru se kterou pak budu mít problémy a ve výsledku mne to bude stát hodně nervů a mnohem více peněz.

petrrrr
hodnocení

0x

No jestli je ten Dakon litina tak není třeba měnit kotel ale nějakou regulaci a čerpadlo a případně expanzní nádou a kotel bude fachčit dále. Případně vyměnit těleso kotle pokud je to plech a nějakou regulaci a jede se dále. Píši to s ohledem na finance.

hlavicka
hodnocení

Plynový kotel a litinový? To asi myslíš kotel na tuhá paliva uhli atp.. Já ale potřebují výměnu starého plynového kotle Dakon který mi dosloužil za nějaký nový.

Proč by plyn nemohl být litinový? Sám jsem takový dával v roce 1993. Dodnes funguje naprosto spolehlivě.

hlavicka
hodnocení

Myslel jsem, že litinové plynové kotle se nevyrábějí. Ten můj starý plynový kotel litinový není. Jaké plynové kotle se vyráběly před téměř 30 léty nevím.

Vaillant, stacionární. Jaký typ to přesně je nevím, nejsem teď doma. Tehdy stál nějakých 35 000,-Kč.

hlavicka
hodnocení

Tak jsem sehnal jednoho co by mi tu výměnu starého kotle za nový byl ochoten udělat. Byl se u mne na to podívat a včera mi zaslal rozpočet který zde vkládám jako přílohu a budu rád když mi to někdo kdo se v tom vyznáte nějak okomentujete co si o tom myslíte. Ta celková cena i s DPH 66220 Kč mi připadá docela vysoká i když jsem si vědom, že +/- takové ceny stanovují topenáři za výměnu plynových kotlů za nový. V současné krizové době si ale až tolik do toho příliš nemohu dovolit investovat. To vyvedení spalin přes zeď, tak jak to mám nyni u statého kotle by podle něho neměl být problém. Já se v tom téměž vůbec nevyznám, ale předpokládal bych, že nějaké součásti které jsou u toho starého kotle by se snad daly použít a nemusely by být nové např. ventily nebo i něco jiného.

Plynovy kotel - rozpočet.PDF 205.93 kB
Když si vezmete, že jen DPH tam je skoro 9tis Kč, tak mi ta nabídka připadá celkem slušná. Je to i rozumně zpracováno, prostě položkový rozpočet kde víte co a za kolik platíte.
Nekoukal jsem sice o kolik se ceny liší od "normovaných" cen, ale o moc to nebude.
Ale hlavně (s to je dnes třeba řádně ocenit), se s vámi topenář je ochoten vůbec bavit i o takto malé zakázce (pro Vás ne, ale pro něho ano). Buďte rád.
hlavicka
hodnocení

Ano, ta nabídka je zpracována asi dobře. Je ale otázkou jestli to všechno co mi tam zadal a započítal bude třeba nové a něco by se nedalo použít z toho starého kotle pokud by to bylo ještě vpořádku funkční, např. některé ventily, spalinové potrubí přes zeď a já nevím co všechno by se dalo použít. Mluvil mi, že by mi tam dal i venkovní čídlo, že je to lepší ho tam mít, ale u toho starého kotle venkovní čídlo nemám a ničemu to nevadilo. Dále mi mluvil, že není jisté jestli ten můj stávající prostorový termostat (asi pokojový) by fungoval s novým kiotlem a nebylo by ho třeba vyměnít za jiný nový. Také nedokážu posoudít jesti ty ceny materiálu jsou běžné za které se to prodáva a nebo je to trochu navýšené aby se na tom co nejvíce vydělalo. Jednal jsem už s více topenáři kteří montují plynové kotle a někteří mi odhadem jen tak z hlavy určili přiblížnou cenu do +/- 45000 Kč. Padl tu v této diskuzi i názor, že "Tipnul bych že reálně nový kotel seženeš za 25k... Takže 20k za montáž + revizi mi přijde "trochu dost"". Já se v tom nevyznám, ale podle toho co jsem ohledně toho doposud pozjišťoval tak si myslím, že by to oprotí té nabídce kterou jsem tu dal možná šlo i o mějakých +/- 20000 Kč levněji, ale nedokážu posoudit nakolik je to reálne. Menší firmy a samostatní topenáři běžně dělají takto malé zakázky v rodinných domech a neodmítají je pokud to časově stíhají a dokážou se se zákazníkem dohodnout na způsobu realizace tak jak jim to navrhnou. Ono co topenář tak jiný názor na ten způsob realizace. Někteří to s vývodem spalin přes zeď odmítají dělat a trvají pouze do komína a u jiných to problém není nebo některým vadí to že nad tím spalinovým vývodem mám asi 1 m vodorovně a asi 3,5 m vysoko malé okénko z koupelny a některým dokonce vadí i 2 okna z neobývatelné půdy vysoko pod střechou.

Výhoda takto zpracované nabídky je v tom, že přesně vidíte, co budete platit.

Po skončení montáže si zkontrolujete metry potrubí, počty armatur atd. a buď se bude odečítat, nebo přičítat (ale Vy přesně víte za jakou jednotkovou cenu).

Celkem logicky se instalatérovi nechce používat staré věci (ať už armatury, tak prostorový termostat atd). Budete chtít záruku a on nechce (pochopitelně) k Vám po montáži dva týdny běhat a zjišťovat, jestli když to netopí, je chyba v kotli, nebo v regulaci..

P.S.: Díval jsem se do ceníku namátkově na pár cen. Je to s podivem, ale většina cen co máte v nabídce je poměrně výrazně nižší (až na montáž kotle) než současné ceníkové ceny. Z toho důvodu mi nabídka instalatéra přijde (zvláště s ohledem na dnešní dobu) velmi solidní.

hlavicka
hodnocení

Ano, zpracování té nabídky je dobré i když já se v tom příliš nevyznám, nevím co a k čemu je a neorientují se co všechno je skutečně potřeba. Celková cena vzhledem na noje finanční možnosti ale pro mne bohužel příliš příznivá není.

Kolega měnil plynový kotel, za podobný a platil více jak 75.000 Kč.

Pak je i možnost, že si koupíte kotel sám a vyměníte si ho.

hlavicka
hodnocení

Ono záleží co za podobný kotel u toho kolegy byl a co všechno mu s tím dělali.

Ta docela dost naívní rada koupit si kotel sám a vyměnít si ho také sám je v mým případě nereálná. Jednak se v tom nevyznám a neumím to a pak na to aby mi platila záruka tak asi to musí namontovat a zprovoznit odborná firma nebo někdo kdo má na to nějaké papíry a pak udělat všechny potřebné revize. :(

Ano, a právě proto to stojí co to stojí.

Nikdo z nás není milionář, ale to je prostě fakt. Buď tedy potřebujete nový kotel a musíte ho zaplatit, nebo vydržíte se starým.

Hlavička,

naivní rada, to je jen pro někoho.

V mém případě bych kotel měnil sám, jen pozval známého na spuštění kotle a seřízení.

Páč každý máme nějaké možnosti.

hlavicka
hodnocení

martincakl: Ano, stojí to co to stojí, ale také není každá cena všude stejná. Dnes jsem mluvil s jedním známým který talé nedávno měnil kotel za nový a údajně mu to firma udělala celé komplet za 50000 Kč s kotlem BAXI. Ono není jedno kde se co nakoupí. U dražších věci může být rozdíl v ceně někdy i několík tisíc Kč. Také záleží kolik si topenář k ceně jednotlivých součástí přidá jako provizi pro něho a na kolik si ohodnotí práci, dopravu atp. nebo jestli tam nenamontuje něco navíc co by tam možná ani nebyko potřeba tak aby na tom více vydělal.
Nový kotel bych potřeboval, protože se starým nefunkčním kotlem asi těžko vydržím. Je mi jasné, že se to musí zaplatit ale není mi jedno kolik za to zaplatím, tak jak je to jedno těm milionářům nebo jak se mi někteří snaží radit abych za to zaplatil co nejvíce.
Asi mi nebudeš věřit, ale ten starý kotel mi opravoval několik let člověk který za drobné opravy jako např. výměna nějakého čídla nebo pojistly, pročištění trysky atp. bral 150 - 200 Kč a to vše i s příjezdem, práci a cenou materiálu. Samozřejmě, že když měnil něco dražšího tak si to nechal zaplatit podle toho kolik to stálo. Ono ne každý se snaží na všem vydělat co nejvíce kolik to jde. Bohužel už tyto věcí příliš nechce dělat.

milancukrar: Naivní rada to je podle toho jak naivně ji kdo napíše.
Ano, ty jsi všeumělec který všechno umí, vše doláže vše zná atp. a rád se s tím chlubí.:-D

Pane Hlavičko, je zbytečné mne napadat, když o mě nic nevíte. Je spousta činností, které neumím, neznám, ani je nedělám.

Když chcete nízkou cenu, musíte oslovit více firem a vybírat z nabídek.

Není divu, že to nechce za 200 dělat. S prací, a cestou, s materiálem. To když pak jede domů, může si koupit pět rohlíků, na nic jinýho mu to jaksi nedá.
Navíc to bylo dost určitě bez papíru, že?

hlavicka
hodnocení

milancukrar: Ano, nevím o tobě všechno, ale vycházím z toho jak se tu na poradně naivně prezentuješ jako někdo kdo všechno ví, zná a umí. Trollování je asi tvoji nejlepší zálibou zejména zde na poradně kde víš, že tě v tom nemá kdo zastavit.

jenyk: Za těch 200 to nechce dělat ne proto, že by na tom prodělával, ale že ten můj starý kotel se už hodně často kazil a nechtělo se mu ke mne pořád jezdit něco opravovat, tvrdil, že na tak starý kotel už ani příliš nejsou náhradní díly a také už s touto práci asi pomalu končí. Je to člověk ze sousední vesnice a tak nemusel ke mne jezdit třeba přes půl republiky. Když u toho kotle strávil 15 - 30 minut a vyměnil tam něco za cenu do 50 Kč nebo někdy i neměnil nic tak si myslím, že z těch 200 Kč mu zbylo dost na to aby mu to pokrylo náklady na příjezd a ještě mu z toho něco málo zbylo. Ono ne každý dělá vše za maximální cenu kolik to jde, tak aby na tom co nejvíce vydělal.

Uznávám, že starší věci jsou někdy peklo, neb dílů už prostě nejsou. Mam litinový plynový kotel 28 let, minule už taky servisák povídal, že nechat dokud pojede a budou někde díly. Až dojdou díly tak nezbude než výměna
Ale vrátím se k tem dvou stovkám.
Zásah na půl hodiny, ze sousední vesnice a zpátky do sousední vesnice, tak jsme na hodině. Na kole asi nepřijel, nejspíše nějakou dodávkou, musí do toho koupit naftu, zaplatit jako živnostník silniční daň, koneckonců musí z něčeho koupit i tu dodávku, musí z něčeho koupit vybavení, měřáky a podobný věci a ještě mu musí něco zbýt na chleba. Z dvou stovek mu opravdu zbude na pár rohlíků, suchých. Protože než si je koupí, musí napřed zaplatit vše okolo.

jenyk: Náklady a ceny se mnoha lidem těžko vysvětlují. Pokud to někod dělal, byl asi členem armády spásy. No a skoro bych se vsadil, že když přijel z toho "rita" za 200Kč zpět do dílny, tak musel spolykat hezkých pár prášků na uklidnění. Nákladově to nemohlo vyjít, ani kdyby to byla CELKEM práce na 30 minut a nebyl v tom žádný materiál.

hlavicka
hodnocení

jenyk, martincakl: Dalo se čekat, že mi někteří nebudete věřit. Ono ne každý servisák kupuje kvůli každému zákazníkovi ke kterému jede nové auto, nové nářadí, nové pracovní oblečení atp. a také nejezdí pokaždé zpět domů nebo na dílnu, ale objíždí denně více zákazníků po trase. Vás bych určitě nechtěl na opravu čehokoliv, protože to by byla pálka za to když by jste na tom chtěli vydělat co nejvíce kolik by to šlo a práce by možná byla odfláknutá tak aby vás to vyšlo co nejlevněji a aby se to brzo zase pokazilo a mohli jste přijet znova inkasovat velké peníze. Naštěstí ne každý servisák je až tolik hamtivý na peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]