Nejste přihlášen/a.
Chci dát hadici Al-PEX 16 mm, na pitnú vodu. Kolik má vnitřný prumer hadice a hlavne kolik má prumer tvarovka? Tvarovka bude mít prumer menší jako hadice , tvarovka se nasouvá na hadici.
Flexi hadice má jenom do 6mm prumer a to nestačí téct na prutokový ohřívač.
Má to prumer 16mm , hrubka steny 2mm , tj. 12mm, tvarovka bude o neco menší , možná 10 mm , minimálne 8mm to bude mít, počítam, A nebo radeji 20mm?
To by mne zajímalo, proč to bastlíte sám, když tomu nerozumíte.
16mm je v pohodě, pokud je délka potrubí (úseku) do cca 9m a na potrubí jsou připojeny max. 3 umyvadla (nebo ekvivalentní zařizovací předměty). Pokud je délka potrubí do 4m, pak může být umyvadel až 5. Samozřejmě je to dle zjednodušení metody dimenzování a nějakém rozumném tlaku v systému.
Pokud by tam byla napojená celá koupelna (vana, sprcha, umyvadlo a WC), tak už je 16mm potrubí málo..
Je to do koupelny . Když pujde sprcha nepujde vana a když pujde vana nepujde umývadlo. Stejne je tam malý tlak z vodárničky ,2 bary.
Ten vnitřný prumer 16mm tvarovky je duležité vědet.
Je nutné mít tvarovací nástavec na to potrubí aby se rozšírilo a nebo se to dá rozšírit šroubovákem? Stojí to kolem 15eur.
Ja mam take silne tusenie, ako to strasne sprasite ... Nemate s tym ziadne skusenosti, chcete setrit na naradi ...
Nic sa nerozsiruje, len sa potrubie po strihnuti noznicami opat vrati do kruhoveho prierezu, Vola sa to kalibrator a stoji to tak 5 - 10 eur. Nastudujte si technologicky postup podla vyrobcu a dodrzte ho, nie je to vymyslene pre srandu kralikov.
Nikdo neví kolik má tá tvarovka na hadici 16mm vnitrný prumer. Nikdo s tým nedelal?
Vyňourejte to nekde.
Tu informaciu nepotrebujete. Nema vyznam pre zamyslane pouzitie. Nerobte z toho vedu. Ak sa vam to nepozdava, dajte si tam 20mm alpex.
Z čeho jsou ty tvarovky? Na pohled to vypadá jako chrom. Vkoupelne bude na to cákat voda . Nerez občas koroduje.
Chromovana a niklovana mosadz. Viac info hladajte u konkretneho vyrobcu. Ak natahate po povrchu alpex, ziadna estetika to nebude a pripadna drobna korozia je to posledne, co ohrozi celkovy dojem.
Estetika mi nejmíň vadí, potrebuji funkčnost. Ted tam mám natahané flexi hadice s prumerem 5mm . Takový prumer brzdí prutok.
Hadice 1/2" a z venku má prumer 12mm . To jenom závit má 1/2" a ne hadice.
A co ten vnitrný prumer tvarovky 16mm by nebyl? Musím vedet jaký je nejmenší prumer , to je nejslabší místo systému.
Mám doma hadici na polévaní takovou tmave zelenou 16mm z venku a 12mm vnitřný prumer . Bylo by to možné dát na tvarovky alpex? Nemusel by jsem se hrát s kalibrátorem.
Spojka plastová na kterou se ta hadice nasune má prumer slabých 9mm, tak spojka - nátrubek alpex bude mít podobný rozmer .
Ta alpex rurka má 16mm. To je predse vnitrný prumer. U hadic a potrubí se uvádí vnutorný prumer . Takže vnutorný prumer je 16mm . Na tvarovce bude tak 12mm, podle tloušťky steny .
Já myslel že to je venkovný prumer 16mm . To bude vnitrný prumer. Venkovný prumer bude 20mm ,podle hroubky steny 2mm.
Tolik se tady o tom zbytečne rečnilo. To nikto nevedel že je to vnitrný prumer? A tolik odborníku je tady.
Ne, není to vnitřní průměr. Tedy může být, ale potom mluvíte o potrubí AL-PEX 20x2,0 a ne 16x2,0.
Veškeré plastové potrubí je značeno vnějším průměrem a tloušťkou stěny, potrubí AL-PEX také.
Potrubí 16mm je 16x2,0, tedy vnitřní průměr 12mm..
Tak a jsme zase doma . Já myslel že to mám vyrešený. Proč neprodávají 18mm potrubí , napr. v OBI?
Ak pojdete do obchodu a poviete "chcem alpex 16" dostanete ruru s vonkajsim priemerom 16 mm. Presne to iste s cislom 20. Robite z jednoduchej veci nekonecnu dramu. Majster by vam to davno spravil.
Našel jsem 18mm ale prodávají velké baly 100m a tak. Tvarovky šroubovací jsem ale 18mm nenašel , jenom adaptér.
Objevil jsem takovou sústavu , plastová trubka 15mm ,vloží se do ní kousek kovové trubky na vystužení a jen se to vsune do tvarovky a hotovo, nic se nešrobuje . To by bylo ale se to taky zúži , 2mm stena trubky a 2mm bude stena tej vystužovací trubky. Výsledek bude možná 7mm. Znáte ten systém nekdo?
Jsou ješte nejaké jiné systémy?
Cize stale to nemate hotove, len filozofujete nad nesmrtelnostou chrusta. Systemov je plno, alpex, srubovany pozink, lepene pvc, zvarane pe ...
peter: Mám dojem, že než tazatel těch pár metrů dá "sám" dohromady, tak všichni instalatéři v jeho okolí dokončí ČVUT...
Asi tak, tiez uplne zbytocne riesi, ci je na 1cm celeho systemu prierez na spoji zuzeny na 8 alebo 12 mm. Alpexom sa bezne tahaju privody k sprcham a drezom, nik neriesi nejake "tvarovky".
Jenomže já mám tlak 2 bary. Normálne dá 1/2" potrubý 10l vody za minutu a cez flexi hadici 5mm jenom 6l za minutu.
Tak se ptám kolik má prumer spojka al pex abych vedel prutok za minutu.
Kratky kus spojky neovplyvni prietok nejako vyrazne, pokial tych spojov nebude 10 za sebou. Pri nizkom tlaku date proste alpex 20 a hotovo, nie je to ziadna raketova veda o ktorej sa diskutuje tyzdne. Ten vas zazrak by som zapojil za pol dna a ani by som sa nespotil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.