Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Před rokem jsme se s přítelkyní nastěhovali do nájemního bytu. Byt byl ve špatném stavu (prach po zemi, špinavá okna, nebylo vymalováno, plíseň a opadaná barva ze stěny) a dohodli jsme se, že když nám odpustí jeden nájem, dáme si byt do pořádku svépomocí. Tak se taky stalo a udělali jsme si pěkné bydlení.
Po roce bydlení jsme se rozhodli přestěhovat do vlastního. Byt jsme vystěhovali a poté celý vybílili, a nepořádek z malování uklidili.
Když jsme měli byt předat, majitelé měli hrozný problém, že je byt "strašně" špinavý. Vyčetli nám neumytá okna, trochu barvy na lištách kolem bytu ( lišty vypadají že už tam leží 10let a bylo na nich pár kapek ) a vypínačích. Když jsem argumentoval, že nám byt předali ve mnohem horším stavu než jej vracíme, odsekli nás, že nám odpustili nájem a že je to náš problém a že pokud neumyjeme okna, troubu, plechy a nedočistíme to do posledního detailu, najmou si firmu a strhnou nám náklady z kauce. Můžou nám strhnout kauci za úklid oken? Je moje povinnost uklidit byt do perfektního stavu včetně mytí oken?
Děkuji za reakce.
Myslím, že za počáteční neperfektnost bytu vám byl opravdu zlevněn nájem , s čímž jste souhlasili. nyní by se měl byt vrátit v občansky čistém stavu bez nových závad proti začátku. asi není od věci si vždy stav věcí nafotit,aby se to pak dalo doložit ale v tomto případě si myslím, že stav na začátku neovlivňuje stav pro vrácení bytu. Začátek již byl vypořádán.
@ondrejbenda - Je moje povinnost uklidit byt do perfektního stavu včetně mytí oken?
Vaše povinnost je uvedena v
NOZ § 2293
(1) Nájemce odevzdá byt ve stavu, v jakém jej převzal, nehledě na běžné opotřebení při běžném užívání a na vady, které je povinen odstranit pronajímatel.
Ale... V té dohodě o prominutí nájmu je původní stav bytu nějak popsán? Stav bytu při současném předání zdokumentován máte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.