Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upravít vnitřní špalety

Od: rad odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
Chci se zeptat jak zapravit vnitřní špalety?
Jeden kamarád řekl - jadrovou, lepidlo s polystyrenem.
Druhý kamarád - udělej více vrstev jádrové dokud to nesrovnas s oknem.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzin*
hodnocení

3x

Rigips Rimano UNI. Nic jednoduššího a lepšího pro amatéra snad nenajdete. Polystyrén, jádrovka apod. je podstatně pracnější. Relativně rychle to ztuhne a je hotovo, jednoduše lze i přebrousit (v případě potřeby). Krásně se s tím "modeluje". Vlhnutí a bobtnání je hloupost. Pokud se tak děje, tak je obecně něco špatně, ale rozhodně ne sádrový tmel.

Rigips Rimano UNI.

souhlas, vynikající materiál pro silné vrstvy.

krtek6

pánové...a jinak jako v pohodě? 25kg pytel za cca 400-500,-? To, že se s ním dělá krásně to bych vám asi nerozporoval...ale na špalety kupovat takovej drahej nesmysl? Kdo to koupí...leda blázen.. To co potřebuje udělat jde v pohodě klidně s Cemix 106, kde ten pytel stojí cca 160,- ..jde to i s obyčejnou tmelící sádrou kde 1kg pytlík stojí 100,- (tohle zrovna není cenové výhodné, ale na přichytávání rožků a podobně ideální) a když přijde na věc tak lze použít i předmíchanej tmel např. DekFiniš, kde 25kg stojí nějaký 250,- . Ten je sice řídčí, ale v kýblu zas tak rychle netuhne, po zvlhčení vodou nevysychá a je lehce brousitelnej a opravitelnej...s ním se však musí dělat na vrstvy no...

honzin*

tazatel chtěl tip, tak ho má. Již pár let jsem s tím nedělal, tak doufám, že složení je stejné. Není to jen sádra. Je to vylehčené perlitem. Kromě sádry je tam ještě nejaké vápno. Strašně dobře se s tím pracuje a modeluje i amatérovi, jako jsem já. Oproti klasické sádře to má hrubší strukturu, takže výsledek je velmi podobný klasické fajnové - není to hladké jak prdelka, ale naopak hrubší.

Pro ty co to umí, tak dají nahození jádrovky a pak natažení fajnovky s jednou rukou v kapse. Ale pochopte, že každý takový není. Navíc ta klasická omítka se musí nechat dlouhé dny zrát. Tohle přemaluju druhý, třetí den.

krtek6

O to hůř, že to není hladké jak prdel...to pak na tom kousku dokáže udělat takovou prasárnu, že se na to nebude dát dívat...ostění musí být rovný a hladký jak když střelí...jinak to bije do oka...vím co mluvím...teď jsem se jednoho zbavil...to prostě nejde přehlédnout

Krtku, já jsem v pohodě. Je zde mnoho rad, mezi nimi o Rimanu. Pokud pracujete dobře, tak to opravdu je kvalitní matroš, i když za větší peníze.

Jak psal Honzin, pro amatéra výborné i když drahé, jak K01.

hodnocení

2x
Lepidlem ne.
Proč více vrstev jádrovky?
joudic*
asi myslel kdyz nema cihly, tak postupne navrstvit maltu ktera by jinak v tluste vrstve spadla... ja bych to udelal nejspis penou a po orezani zacistit lepidlem

hodnocení

0x

Vždy podle vzhledu špalety.

Někdy jen lepidlo, někdy jen maltu, někdy polyš a lepidlo. Nakonec výdy štuk.

hodnocení

0x

Jak zapravit? vyfoťte dejte sem foto špalet.. Jinak je standartní postup jádrová omítka na to pak štuk .Popřípadě pak sádrová .

krtek6
hodnocení

0x

nejjednodušší je sádra...kupte si kýbl sádrového tmelu, špachtli a tmelte...je to sice časově náročnější než vždy nějaká vrstva vyschne...ale výsledek je krásnější a lehce opravitelný...a toho umělce co vám radí lepidlo, pošlete k šípku

hodnocení

0x
Jednovrstvá ruční malta.
Podle tloušťky naházet na několikrát, poslední vrstvu zafilcovat.
Sádrovou určitě ne, protože na okně se může vytvářet kondenzát a sádra s vlhkostí boptná.
krtek6

máme sádrovou špaletu na všech špaletách společných prostor a nic takového se nám ještě nestalo...stejně tak i u rodičů je všechno v sádře, barák 60let starý...a nikdy se nic nestalo

rad
hodnocení

Ještě jednou dobrý den,
Zasílám v příloze fota, ať máte lepší představu.
Jak upravít vnitřní špalety
Jak upravít vnitřní špalety #2
krtek6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]