Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych se informovat nejlépe někoho z tohoho oboru, jak vidí můj stávající problém.
Problém je, že jsem nucen vést bezvýkopové práce řízenou střelou pod nově postavenou silnicí. Nachází se tam různé sítě, data, energetika, parovovod, plynovod.
Hloubky sítí jsou zaměřeny sondou od geodetů, uvedeny v projektovém dokumentu, stejně tak i všichni výše zmínění, jimž sítě patří byli s tímto seznámeni i s postupem prací, v jaké hloubce se zde dle norem bude kopat a vše bylo schváleno.
Při vyznačení vedoucího plynovodu si však najednou plynárna začla vymýšlet, že plynovod, pod kterým mám vést vodovodní trubku, že místo křížení chce mít zcela odhalené. Což dle nich znamená 1x1x1,5 metr díru do silnice a čumil vše bedlivě sledující co se děje. To poté jaksi postrádá smysl bezvýkopové práce.
Do silnice, do které se navíc dle záruky nedá ani sáhnout a samo město žádnou takovou práci ani neschválí.
Tak mě zajímá, jestli na to brát vůbec nějaký zřetel, když to není nijak v projektové dokumentaci zaneseno. A zkrátka to nechat firmu vykopat tak dle plánů.
Žádná "soudná" firma si nevezme na triko, aby provedla práci bez toho, aniž by brala do úvahu všechna vyjádření správců sítí a stavebního úřadu. V PD by to být sice mělo, jenže často přijde vyjádření od správců sítí až dva měsíce poté, co je PD zpracována a vytisknuta.
Vy to vyjádření ale máte, předáte stavební firmě a ta to musí dodržet (zejména u plynu je to "záhodno").
Silnice bude zřejmě z dotací a je tam doba udržitelnosti 5 let (zpravidla), takže se do ní nemůže kopat. Ano, je to bohužel tak. Takže buď někdo ustoupí (oficiálně ustoupí a napíše to na papír), nebo si prostě budete muset počkat až se do silnice bude moci kopnout.
Pokud je zaměření plynovodu od geodetů přesné, tak bych vyjádření plynáren rozporoval.
Píšeš, že vše bylo schváleno. I od těch plynáren?
Pokud si něco dodatečně rozmysleli, tak můžeš požadovat náhrady za tobě vzniklé škody.
Zajímalo by mne, jak to bude se zárukou, když by došlo k poruše a kopat by se muselo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.