dobrý den všem chtěl bych vás požádat o radu - mám dvě malé děti a tak sem se rozhodl koupit do vlastnictví byt v starším dvoupatrový zástavbě. Takže je to složený tak že v celém baráku sem já s rodinkou a dva další sousedi, kde máme každý svůj byt a podíl na baráku. Já mám pouze 20 procentí podíl na baráku druhý soused 25 procent a další 55 procent. Když sem to kupoval nevěděl sem nic o nějakým vlastnictví jako že sem tomu nic moc nerozuměl spíš to byla prodávaná za dobrou cenu velký byt pak sem se dozvídal dalsi věci na katastru atd. Ale bod úrazu - většinový vlastník a druhý vlastník jsou kamarádi a mají sobě výhody to znamená - většinový vlastník je pracovitý a ten druhý ne a využívají mně. Vysvětlím - většinový vlastník a já máme dělat pravidelný úklidy společných prostoru další vlastník nemusí a sere na to. Píše mi do smsky většinový vlastník na příklad zítra budeme dělat tohle a tohle a když mu napíšu že jdu zítra na příklad s dětmi doktorovi tak odpověď je v tomhle baráku se musí makat atd. A furt do okola výlez na střechu, vykoupej díru, a dělám to jen já a ten většinový vlastník nikdy nešel za tím druhým vlastnickém a využívá jen mně proto že s tamtím je kamarád. Já chodím do práce přijdu domů vidí auto že sem doma a píše čau zítra nástup do práce jdeme dělat tohle a tohle už jsem dost vyčerpaný. A nemůžu nic udělat proto že oba mají dost peněz a vždy když sním dělám tak říká třeba no kdyby sme tu střechu neopravily musely by sme se složit na firmu, , atdd vykopovy práce, vyklízení atd vše by sme se musely všichni společně složit a já mám děti kterým pro který to jenom trpím a hlavně nemám tolik peněz abych měsíčně furt jen platil. Jednou řekl že kdyby mne chtěl potopit nechá zateplit celý barák opravit základy atd atd a sem tam za 200 000 kč já to že budou platil oni o hodně víc jim vážně nevadí jelikož jsou za vodou - Vím že pokud půjdu na odpor tak budu kazdy měsíc platit, pak že budu mít s obou stran naschvaly. Sem zoufalý už jen kvuly tomu že mám doma děti s kterými nemůžu ani o svém volnu na procházku . Dekuji za radu
Zdravím. Vzhledem k tomu, že máte 20% podíl na majetku, máte tím pádem i 20% na platbách a 20% povinnost na pracích. Tedy z díry, kterou je potřeba vykopat, vy vykopejte svých 20% a napište smsku, že svůj podíl jste si splnil, ale v zájmu dobrých a přátelských vztahů jste ochoten to vykopat celé (v čase, kdy se vám to hodí), ale necháte si to od nich zaplatit, když oni jsou tak bohatí a vy ne. Jak píšete, stejně byste to kopal sám, tak ať vám to ti boháči zaplatí, nebo ať si na těch 80% najmou firmu či řemeslníka. Zjistěte si ceny a účtujte. A uvidíte. Pokud to nepůjde, prodejte a odstěhujte se. Ida
Plně s vámi soucítím, máme něco podobného v domě a nejenom v našem vchodě, tak jak se potkáváme se známými. Začínám mít pocit, že privatizace bytů byla dost nedomyšlená záležitost. Domy staré, odcházející střechy a další závady, fin. náročné na opravu, zvláště když je ve vchodě jen 5 bytových jednotek. Doufám, že k privatizaci nemocnic už nedojde, taky by se mohlo stát, že nás někde už neošetří.
normálně jim řekni, že to dělat nebudeš (jestli na to nemáš koule tak řekni třeba že máš zdravotní problémy) a ať si na ty práce najmou firmu, ty zaplatíš těch 20% dle svýho podílu, a fertig. takový řeči že nechají zateplit barák tobě na truc protože mají peněz dost jsou dost mimo, to jim doteď nevadila děravá střecha a nezateplenej barák ikdyž si můžou dovolit zaplatit opravu? doteď čekali na tebe až jim budeš běhat kolem baráku jak oni řeknou? ber to tak, přinejhorším vemeš úvěr 200 litrů a budeš mít zateplenej barák s opravenou střechou, já myslím že je to dobrej byznys, ale něco mi říká že chlapci couvnou a nic z toho se nestane
Ako som to cele precital, tak menim nazor : predajte to cim skor, nech si najdu ineho otroka. Nemate sancu nieco dosiahnut, mozete mat pravnika, vyhrat aj sud o niecom, ale oni vam spravia zo zivota peklo.
já nevim ale aby se něco na baráku začlo dělat nebo aby se pozvala firma tak by měla proběhnout schuze všech vlastníkú kde se probere problém a odsouhlasí se oprava nebo firma co to udělá stim je spojená určitá agenda
nelze prostě říct uděláš to ty a když ne tak plat
já bych se poradil s právníkem a poslal je v rit nenech se sebou orat
nojo*
Ano samozřejmě schůze - jenže ve vynale to vyjde stejně proto že jsme tři vlastníci a stoho ty dva jsou kamarádi a dohromady podílové to vychází ze vlastní 80 procent baráku a oba se vždy shodnou proto že si vycházeji vstříc že když má nápad jeden tak ten druhý mu ho odkyve a já sem hned mimo hru.
nojo*
Na víc než sem to koupil tak ty vlastníci tady nebyly schopný udělat nic a teď když sem tady tak furt něco a něco jen aby mi mohl psát zítra uděláme tohle a tohle a ve finále chlastá a čumí na mne jak to dělám a vytahuje se mezi slova a kolik má peněz a kolik ho stalo auto a že kdyby byl kurva tak děláme fasádu a zateplujeme barák za milion ale že není kurva že nemám peníze a mám děti tak mne nechce potopit ale že kdyby byl kurva tam mi stoho udělá peklo na zemi - a že má Pitbulla a že jak ho chrání a že kdyby ho někdo napadl že by ho pes hned roztrhal - už sem chtěl X krát hodit lopatu na zem a rozbyt mu hubu ale pak by mi dělal naschváli a já bych se finančne zničil a koukám na to hlavně že mám doma malý děti - ještě k tomu mám na byt hypotéku
kami123
A co jim brání tě využít pro renovaci a pak tě stejně vyštvat?
Stůj si za svým.
Pokud jsi ale koupil levné bydlení, tak musíš s opravami počítat a firma by určitě více stála.
Stanov jim nějaké hodiny, které jsi měsíčně údržbě baráku schopen věnovat.
Tady není žádný právní problém. O společné prostory se starají způsobem, který určí většinový podíl.
runner*
Me by ale přišlo logické aby jsi se na právech podílel v rozsahu svého podílu. Tedy pokud kopeme díru tak oni 80% času a nákladů tě prace a ty zbytek. Hele zpusob jednání jaké jim dovolis že zacatku se protáhne dál. Nenech se sebou orat.
Nie ste povinny pracovat na panskom ako rolnik na pana grofa. To vam ziadnym sposobom z vlastnictva bytu nevyplyva. Co musite, je platit fond oprav a ako vam bolo povedane, ked vas ostatni vlastnici prehlasuju, mozu vam urcit take mesacne alebo jednorazove platby, ktore neutiahnete a ako neplatica vas daju exekutorovi = predaj bytu.
Nechapem ale tie percenta, kazdy vlastnik bytu ma jeden hlas, bez ohladu na plochu bytu. Oni mozu vlastnit napr 110m2 z 200 = 55%, to ale nema vplyv na rozhodovanie. Ine by bolo, ak by niekto z nich mal viac bytov.
Ano soused většinový má dva byty - fond oprav sem navrhoval ale neprošel mi, tady to mají tak vymyšlený že udělají fond oprav v novým roce ale že tam Budem házet měsíčně 1000kč ale že je to prý i tak málo proto že oni jsou schopny si najít měsíčně opravy za 50 000 tisíc Kč jen aby mne odtud dostaly. Procenta jsou vypočítány na katastru podle podíly.
Vy nemáte SVJ, takže nemusíte vytvářet fond oprav. Vy se musíte na všem dohodnout. Jestli ostatní vlastníci budou trvat na nákladnějších opravách a vy s nimi nesouhlasíte, bude nejlepší byt prodat dřív, než nastanou vážnější spory.
Možno netradičné riešenie,no čo tak si zobrať úver,ktorý bude založený tým vaším podielom a potom ho nesplácať a nech si ho banka zoberie. Tý dvaja nech sa potom trápia s bankou.Vy sa odsťahujete do iného.
nojo*
Sám sem si vzal na byt hypotéku abych ho jednou mohl nechat dětem.
riva
Není povinnost splácet hypotéku. Pokud je nemovitost nevhodná - třeba i kvůli sousedským vztahům, je možné pokusit se ji prodat, nebo i nechat bance - proběhne exekuce a prodej v dražbě. Teď jsou ceny nemovitostí dost vysoko, třeba by ztráta nebyla tak velká.
Byl to špatný obchod. Podílové vlastnitví nemovitosti je téměř vždy problematické. U vás je to ještě horší o to, že nemáte SVJ, takže pravidla, která se uplatňují ve větších domech, u vás neplatí. Vy se na všem musíte dohodnout. Jestli se tedy ostatní vlastníci dohodli na opravách svépomocí, je vaší povinností se prací účastnit, třebaže s tím nesouhlasíte. Ono tedy ve SVJ je to v principu stejné. Jednotlivec se také musí podrobit odhlasovanému postupu, přestože se často jedná o technické a ekonomické voloviny odhlasované většinou neodborníků někde v prádelně. Pro vás by asi bylo nejlepší z takového spoluvlastnictví odejít.
nojo*
Ano _ ale mněly by se účastnit všechny spoluvlastnici na dané práci a ne jenom dva a stoho jeden kouká na mně a chlastá a diktuje mi jak to má být? A za druhé neměla by být práce rovněž z mého pohledu být prověřená nějakou způsobilou osobou která určí jestly daná práce je odvedená tak jak má? Přece si nemůžou sami určit jen tak na příklad že by to chtělo vyměnit trami na střeše bez žádného profesionálního odborné konzultace a s odbornou osobou jak by to mělo být vše zpraveno. Nemyslím teď to že přijde frajera táta třeba a řekne synku musíš vyměnit trámi jsou v háji a ten bude hned utíkat zamnou - promě je to od takového člověka jen nepodložené fakta které nejsou nijak ověřené a jeho pracovní postup bude pouze na lajdske opravě proto že nemá správný postup od prověřené osoby.
V tom je právě problém spoluvlastnictví. O způsobu údržby se nerozhoduje odborně, ale na základě podílu nebo hlasování. To nemůže dlouhodobě fungovat technicky ani ekonomicky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.