Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaika na domě-dotaz

Od: kkubule odpovědí: 9 změna:

Ahoj.Mám dotaz.

Chtěli bychom si pořídit fotovoiltaickou elektrárnu na domě.Plocha střechy je 70m2,jižní strana.

Platíme měsíční zálohy 3500kč za elektřinu.

Četl jsem dost recenzí,někdo píše,že se investice nevyplácí kvůli životnosti střídače,popř.panelů.

Chtěl bych prosím zkušenosti majitelů kteří již mají zapojeno a plně funkční.(Jestli využili dotací,jak dlouho čekali,jestli je lepší oslovit menší firmu,nebo kvůli záruce vsadili na veliké dodavatele.)...

Mohu použít částku cca 300000kč,takže bez TČ.

Děkuji za rady,popř.odkazy.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Švagr má na střeše fotovoltaiku od cca. 2010. Tenkrát na to bral i úvěr. Pokud tedy spočítá peníze do toho vložené vč. nákladů na úvěr a servis, příjmy - které musí danit,... je zhruba 20% v mínusu celkově.

kkubule
01.10.21 19:28
hodnocení

Děkuji

smode*
hodnocení

0x
Ahoj. Pouvažuj nad Grid Free řešením s mikroinvertorem - lze pořídit na každou fázi 2kWp za zhruba 100k (3x2kWp). Automaticky se přifázuje a snižuje spotřebu "doléváním" proudu do domácího rozvodu. Lze použít bez i s akumulátorem (dodává do vybití po západu Slunce, poté přepíná plynule na běžnou síť).
kkubule
hodnocení

Děkuji,mohu odkaz?

smode*
Např. zde: i4wifi.cz/... osobně uvažuji do budoucna přesně nad tímto (na každou fázi jedno zařízení)..
kkubule
hodnocení

Díval jsem se na to,vypadá to dost zajímavě...mohu poprosit o mail,kde bych to rád probral s tebou?Tohle je totiž přesně to,co by se mi líbilo...Mohu tuhle radu poslat i do vlákna,které zde bylo přede mnou a výše mi na něj poslali odkaz?

jenda22

Tak nevím, jak se bude chovat běžný elektroměr při Grid Free elektrárně. Podle schématu je připojena elektrárna do sítě a podlé mé zkušenosti se i malá výroba mimo sluneční den okamžitě projevila na elektroměru jako spotřebovaná elektřina. Až po výměně za speciální elektroměr ČEZem veškerou výrobu z elektrárny elektroměr nepočítal. Vůbec nevadila výroba 1000 W. Jedině úplné oddělení od sítě v ostrovním systému, nezávisle na síti, zaručuje alespoň nějakou nezávislost. Jinak po přerušení dodávky v síti vše okamžitě padá.

riva
Gridfree je špatný směr. Pokud chce člověk ušetřit, tak snad každá alternativa ve fotovoltaice je špatná. Důvodem musí být něco jiného. Koníček, který stojí peníze, ale méně než kouření, nebo snaha o nezávislost na dodavatelích.
Řadu let mám fv elektrárnu s bateriemi, bez dotací a aktuálně v panelech 30 kWp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Fotovoltaika

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]