Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba popelnice na chatě

Od: sarpa* odpovědí: 9 změna:

Trvalý pobyt mám v Brně kde platím odvoz popelnic 2x v týdnu.

Mám chatu obec Popůvky kde máme platit 5OO korun za odvoz a to bez kontejnerů jen igelitka k cestě. Odvoz je napravidelný v zimě v podstatě žádný pokud napadne sníh nikdo tam neprojede. Oblast je chatová lidi jsou zde převážně na víkendy přes léto a nějaká produkce odpadů nehrozí , je to naprosté minimu sotva na igelitku. Má obec právo na takový způsob zajištění odpadu a platbu za něj? D

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Samozřejmě že obec právo má, ale má taky možnost i dohody s Vámi o slevě.

lidka*
hodnocení

0x

Přesně jak píše Milan - právo na to v každém případě má, ale také může akceptovat vaši písemnou žádost na prominutí části poplatku, např. v zimním období, kdy v plněm rozsahu neplní své povinnosti při svozu a likvidaci komunálního odpadu. Jinak zákon říká toto:

565/1990 Sb. o místních poplatcích

§ 10b
(1) Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí
a) fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt; za domácnost může být poplatek odváděn společným zástupcem, za rodinný nebo bytový dům vlastníkem nebo správcem; tyto osoby jsou povinny obci oznámit jména a data narození osob, za které poplatek odvádějí,
b) fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba; má-li k této stavbě vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu.
(2) Poplatek se platí obci, na jejímž území má fyzická osoba trvalý pobyt nebo se na jejím území nachází stavba určená nebo sloužící k individuální rekreaci.

Takže v trvalém bydlišti platíte podle počtu trvale hlášených osob (nebo podle kapacity přistavené popelnice) a nemá to žádný vliv na platbu za rekreační chalupu.

doplněno 09.03.10 15:16:

Jsou to Popůvky - Brno venkov a nebo u Třebíče? Kouknu se na jejich OZV.

pavka76*

Jsou to ty u Brna. Byl jsem tam minulej týden a škoda,že jsem neudělal fotku :Cedule s nápisem Zákaz odkládání odpadku pod pokutou XXXX (přesně už si to znění nepamatuju) byla ukázkově zaházená pytlama s odpadky *smich* Za rybníkem u trafačky.

myse*
hodnocení

0x

Jasně že obec má právo to chtít. Pak vás nebude nutit odhazovat nic do lesa, do příkop a podobně. Bydlíme v malé vesničce v sousedství chatové osady - to máte vidět jak vypadají příkopy... Přece lufťák nepoveze až domů tašku se smradlavýma plínama, ne? Vidíme to každý rok když s dětmi děláme brigádu - úklid okolo obce... Je to hnus velebnosti*zed*

Mimochodem - co děláte na chatě s posekanou trávou a ořezanými větvemi, listím apod? Taky vyvážíte do lesa?*bum*

pepa*

Mám rodinný domek (tak i zapsáno v katastru) kde nikdo stále nebydlí a ani není hlášen k trvalému pobytu, do kontejnerů a popelnic nic nedávám. Jsou daleko a těžko přístupné. Jednodušší je případný odpad odvézt autem do místa skutečného bydliště. Posekanou trávu buď kompostuji, nebo si berou sousedi pro zvířata. Větve suším a spaluji v kamnech, nebo u táboráku. Do lesa nic nevyvážím, nejsem prase, jako zřejmě místní kde dělají bordel. Tak opravdu nevím proč bych měl platit maximum 500,-Kč. Když v té vyhlášce je psáno že se to týká jen "stavby určené nebo sloužící k individuální rekreaci", tak nevidím důvod k placení. Tak ať laskavě do vyhlášky napíšou, že se to týká všech staveb, či některých konkrétních případů se to netýká.

Takovou vyhlášku musel vymyslet někdo s velmi nízkým IQ.

fidonet*

myser .. vy dáváte posekanou trávu do komunálního odpadu? To si děláte prču? Ořezané větve spálime na ohníčku a odpadky vezu domů, nebudu pěšky přes les běhat 1 km s jednou malou TESCO taškou. Nevím jak kdo, ale náš odpad, je 10 papírků od sladkostí, másla a sýru, 5 igelitů k kterých bylo něco zabalené a třeba 2 konzervy. Nevím proč by mě mělo obtěžovat to hodit do kufru a doma, kde zaparkuji mám svou popelnici 10 m, za kterou ročně platíme .. a ted nevím kolik ale něco kolem cca 4.000 korun.

lidus*
hodnocení

0x

V Brně 500 na osobu, na chalupě 400 za rok a nijak se nad tím nepozastavuji-chalupa je popelnice ta velká na kolečkách a vzhledem k tomu, že se pořád něco uklízí je stále plná, to že bych odpad vozila do Brna si neumím představit.Pokud se v Popůvkách v chatové oblasti neprovádí svoz odpadů tak nevím za co platíte.Zajděte na obec a zeptejte se, platim-odváží, neodváží-neplatim.

kutil007*
hodnocení

0x

Máme chatu za Prahou a obec po nás chce za objekt 750Kč/rok s tím, že je to ale poplatek za svoz po 3 letní měsíce. Připadá mi to hrozně moc, ale nevím jakým zákonem argumentovat.

doplněno 03.08.10 17:33:

Ještě jsem chtěl dodat, že popelnici máme společnou pro více chatařů a je cca 500metrů od chaty.

lidka*

Podle mých zkušeností s touto problematikou je to částka poměrně vysoká. Pokud se pamatuji, tak roční úhrada za popelnici o objemu 120 litrů a s týdenním svozem se pohybovala tak asi od 2500 - 3000 Kč. Je samozřejmé, že ceny v různých lokalitách mohou být trochu odlišné. Pokud byste ve vaší obci měli zavedený místní poplatek, tak u něho je maximální hranice 500 Kč ročně za rekreační objekt nebo objekt sloužící rekreaci. Najděte si vaší obec na www.mesta.obce.cz a vyhledejte si ve vyhláškách (OZV) obecně závaznou vyhlášku o odpadech. *klik* Obecní zastupitelstvo může zavést místní poplatek a nebo platbu za popelnici - platba bude asi váš případ. V záhlaví OZV musí být i odkaz na platný zákon a OZV nesmí být v rozporu se zákonem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]