Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zrodil se mi v hlavě takový nápad, prosím, zkuste se zamyslet se mnou.
Zadání - v malé uzavřené místnosti potřebuji snížit teplotu vzduchu (je tam el. zařízení, které se zahřívá a ohřívá vzduch - pro představu třeba počítač).
Protože je kousek vedle místnosti podzemní nádrž na vodu a mám zbytek potrubí z vodovodního podlahového topení, tak mě napadlo:
- na dně nádrže udělám z potrubí šneka a přivedu oba konce potrubí do místnosti
- na konec potrubí připojím "oběhové" čerpadlo s nějakým např. automobilovým chladičem s ventilátorem
- takto uzavřený okruh naplním vodou/chladivem do chladičů automobilů
- po zapnutí bude chladivo proudit do chladiče, kde se díky puštěnému ventilátoru proudící teplý vzduch z místnosti ochladí
- teplá voda se opět odčerpává zpět potrubím skrz vodní nádrž, kde je v hloubce chladná voda, kde se teplo odevzdá
Zajímalo by mě, zda to má na první pohled šanci na úspěch a pomocí jakého čerpadla, ideálně na 230v by se dalo takové řešení realizovat? Napadla mě akvaristika či jednoduše - pračka/myčka
Potrubí pro podlahové vodovodní topení je vnitřní průměr cca 12-15mm, ale asi by se to dalo zredukovat na cokoliv
Díky za diskuzi, příp. nápady nebo podněty.
Zamyslím se s tebou:
Zkus nabrat do kýble 10 litrů té studené vody a postav kýbl na podlahu místnosti. Přitom měř jak moc se ochladí vzduch v místnosti a jak moc se ohřeje voda v kýblu.
Stejný postup vyzkoušej u stropu místnosti.
Tím zjistíš, že toto asi nebude správná cesta.
Pokud víš jak funguje klimatizace, tak tam se čerpadlem stlačuje plyn, pak se ten ohřátý a stlačený plyn prožene výměníkem (chladičem) kde odevzdá teplo a přitom změní skupenství na kapalinu. Kapalina postupuje k trysce výparníku v místnosti a za tryskou expanduje, mění skupenství na plyn a při změně skupenství odebírá teplo z okolního vzduchu. A takto to probíhá stále dokola.
A to akvaristické čerpadlo nebo čerpadlo z pračky/myčky by mohlo fungovat, pokud budeš mít celý systém naplněný vodou. Pokud by mělo čerpadlo obvod vodou naplnit, tak musí být schopné vyrobit nějaký vyšší tlak. Akvaristické čerpadlo má výšku výtlaku (rozdíl hladiny mezi spodní a horní hladinou) 0,5metru až 2metry. To stejné je u čerpadla pračky nebo myčky - i to pouze rozpohybuje vodu a dokáže ji vytlačit odhadem 1metr nad pračku/myčku.
Díky za názor, rozumím, co mi tím chceš asi naznačit. Klimatizaci dokonce mám, ale přijde mi to jako s kanónem na komára, zvláště pokud je hned vedle k dispozici neustále se ochlazujícíh X tisíc litrů vody )
Nicméně nejsem si jistý, zda jsi neopomněl mnou zamýšlený chladič z auta s ventilátorem, který bude prohánět teplejší vzduch (25-30st.) ochlazeným chladičem vodou, která bude mít cca 6 stupňů?
Podle mě by to mohlo pár stupňů zvládnout, beru to i tak, nepotřebuji uchladit 1000w...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.