Nejste přihlášen/a.
Přiznali mi nízký invalidní důchod 5128 Kč
chci si požádat o příspěvěk,ale mám zde trvale hlášené děti-
které tu už ale skoro 10 let nebydlí-musímj e odhlásit z trvalého pobytu?
Děkuji za odpověď Tomanová
Ne právě že 3.stupeň invalidity
Po zaplacená elektřiny a důchodového pojištění
mi zbyde 128 KČ.Proto se ptám,jestli mám nárok
třeba na příspěvek na bydlení...
Děkuji
Odhlásit děti, zrušit penzijko a zajít si na úp poptat se zda máte nárok na příspěvek na bydlení a živobytí.
Jaké dávky?
Stupeň Vám byl přiznán podle druhu omezení/invalidity. Ta je dle bodového hodnocení.
Chcete pobírat nějaké dávky na bydlení či na péči o další osobu nebo či co?
Trošku to více popište.
Navíc jak mi bylo sděleno -že je u 1.° a 2.°ID žádocucí pracovat!
Tazatel nevím proč u Vás děti skutečně už hejno let nebydlí, proč jim nebyl zrušen TP již dávno!
Pokud nemáte 3. stupeň, musíte si najít zaměstnání, nebo se přihlásit na ÚP /podpora v nezaměstnanosti + více možností v nabídce volných pracovních míst/..
1. a 2. stupeň ID nepatří mezi náhradní dobu pojištění, neměla byste tedy potřebný počet odpracovaných let.
nemusí se hlásit na ÚP! Doba v edicenci na pracáku je limitována pro účely důchodového pojištění. Do 55 let pouze 1 rok a nad 55 let maximálně 3 roky. Navíc k tomu doby při pobírání podpor v nezaměstnanosti/při rekvalifikaci. Krátí se nějak skrze 80%.
Nabídka pracovních míst na ÚP je na internetu volně k prohlédnutí.
Povinné je pouze zdravotní pojištění, hrazené přiznáním invalidního důchodu. Stačí nahládit na zdr. pojišťovně, že máte ID.
Na příspěvek na bydlení budete mít pravděpodobně nárok. Počítá se (píši zjednodušeně) dle příjmu, výše nájmu a plateb za energie a velikostí místa bydliště. Na příspěvek na živobytí patrně nárok mít nebudete a na doplatek na bydlení také ne. Možná dosahnete na osvobození od poplatku za televizi a rozhlas. Jinak možná něco na děti a to je vše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.