Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který dodavatel fotovoltaiky

Od: mzdenek odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

přemýšlím o pořízení fotovoltaiky od firmy v rámci programu Zelená úsporám. Mám relativně nížkou spotřebu elektřiny (cca 4-5 MWh/rok)

Uvažoval jsem o nějaké menší variantě cca 4-7 panelů a přebytky do teplé vody.

Palčivou otázku, jestli se to vyplatí, asi nemá příliš smysl řešit vzhledem k jiným diskuzím, kde se na tom nebyli lidi schopní shodnout.

Moje argumenty pro jsou:

1) rostoucí cena elektřiny

2) inflace mi znehodnocuje peníze v hodovosti (cca 100 000 Kč), které nutně nepotřebuju, tak si říkám, že by to mohla být vlastně investice

Zajímá mě teda spíš, jestli by mi někdo nedoporučil dodavatele. Je jich totiž opravdu hodně a těžko se mi posuzuje, kdo nabízí za danou cenu to nej, co jde.

Díky moc

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda22
hodnocení

1x
Nekteri radci nemaji potuchy, o cem je rec. Dotaz je o FV a ne o solarnim ohrevu vody. Vlastnim FV v vykonem 2,6kWp 2 roky a vim o cem je rec. Pokud mate plochu strechy pro 10 panelu, bojler 160 l, tak naprosto v pohode. Za 2 roky a jeden mesic mam vyrobeno 5088 kWh pro svou spotrebu. Doporucuji S-Power.cz. Elektrarna ma zarizeni Solar IBoost, ktere volnou elektrinu pousti do bojleru. Cela stavba stala 132000 a 60000 jsem dostal od MZP zpet asi za mesic. Navratnost 6 let je temer jista. Panely budou od 340Wp za kus, t.j. 3,2 kWp nebo podobne podle panelu. Blize info firmy. Rozhodne ne akumulatory.
mzdenek
hodnocení

Díky,

taková odpověď je pro mě ideální.

Za jak dlouho jste měl panely od poptávky na střeše?

jenda22
Pocitejte s asi 2 mesici. A zvlaste ted pri zdrazovani. Neco trva priprava kolem projektu. Format panelu je cca. 1.6 x 1m na vysku. Namalujte si pudorys strechy a panely treba 3 vedle sebe plus montazni plocha 1m. Tak jsem si to namaloval a pri montazi to meli jinak. Tak jeli zpet a drzaky predelali. Vyuzijte volnou plochu co to jde. Rozsirit vykon legislativne v podstate nejde, protoze to je vse znovu projejtovat a cena je 25000 za rozsireni o 2 panely. Proti pisu 10 nebo radeji 12 panelu. 70 % vykonu musite mit odber. Tedy bojler se dvema spiralama a muzete jit do dotace. Nebo muzete mit ostrovni system bez dotace, bez akumulatoru a rozsirujte podle sebe bez dozoru statu. Dotace je bic na lidi.
kimbert*

Od října už podmínka 70 procent spotřebovat neplatí - oze.tzb-info.cz/...

jenda22

Tak to jsem nevěděl. Co ale vím je, že když čtvrthodinově překročíte povolený výkon, dostanete pokutu. A ještě je jedna podstatná záležitost, což je co s přebytkem. Dotace je jedna věc ale zabránění skokovým výkonům je věc druhá a daleko závažnější. Už se psalo někde, že při prudkému navýšení bude provozovatel sítě takové zdroje odpojovat, aby zabránil přetěžování sítě. Cena výkupu v současnosti je 60 hal. za 1kWh.

Tak ono je vcelku jedno, jestli teď zrušili nějaký ten limit, protože člověk si pořizuje elektrárnu, aby mu to dávalo smysl a nejrychlejší návratnost, takže z logiky věci je jasné, že by měl všechno spotřebovat doma. Proč ji posílat ven za 60 hal a kupovat zpět za ctyrnasobek nebo i víc dle tarifu.

hodnocení

0x
Přebytky do teplé vody..
Kdo tuhle genialitu vymyslel, toho bych pověsil za cosi do průvanu.
Právě teď mám na stole k řešení tuto genialitu v provedení 2x1000l..
gazda*

Právě řeším s kolegou v práci, jak tohle jednoduše řešit. V čem tam vidíte problém Vy? Jenom jestli nám něco neuniká. Kolega to chce řešit jenom jako ohřev akumulační nádoby bez připojení do sítě a bez dotací.

Problém je jednak v tom, že buď ty ohřívače předimenzujete, nebo se budou v některých dnech nahřívat klidně na 95stC. Druhý problém je v tom, že nejvíce teplé vody budete mít, když ji budete nejméně potřebovat. Další problém je v ochraně rozvodů před opařením uživatelů. Ve volbě materiálům potrubních rozvodů, samotného ohřívače..
Toto by snad mělo nějaký význam, pokud by to bylo instalováno ve veřejném bazénu.., tam je ale zase většinou kogenerace.
gazda*

To vše je pravda. Kolega to řeší v podstatě poddimenzováním fotovoltaiky s ohledem na velikost akumulační nádoby. Když se to nahřeje, tak je jediné řešení to vypnout a energie "zůstane" na střeše :). Jediné řešení s využitím přebytků v létě je asi ohřev bazénu nebo klimatizace.

No jasně, jak jinak.
Jen směšovací termostaty k této ptákovině stojí cca 30tis Kč, a u větších staveb aby byl ve skladu vždy jeden náhradní.
jenda22
Asi nectete otazku a pisete sve dojmy a pojmy. Do teple vody u elektrarny znamena do ohrevu v bojleru pres hlidaci zarizeni. Nepta se nikdo na solarni ohrev ve specialnich kolektorech. To asi nebude elektrarna, ze?
Mlho, o tom tady celou dobu mluvíme..
jenda22
Vy urcite ne. Solarni elektrarna doda vodu, kdy ji budete potrebovat. T. j. pres den podle slunce bojler dostane prebytky do spiraly 2kWh.A kolik kWh je treba k ohrevu 160 l vody? Par hodin to je. Vy pisete o genialite... 2x1000 l vody. Je to elektrarna. Budicek!

kami123
hodnocení

0x

Hodně optimistickým odhadem tipuji návratnost nákladů ne dříve než za 20let. (bez ceny za řešení ohřevu)

jenda22
Kdyz tomu nerozumite, radeji nic nepiste. Me ze zaloh 1880 Kc vraci v prumeru 900 Kc kazdy mesic. Proc kazdy mesic, je uz obchodni vec.
kami123

Nech si zvýšit zálohy na 2880. Budou ti vracet 1900, vyděláš tím dvojnásobek.

Psal jsem "odhadem" , chápeš co tím je myšleno?

Neuvažoval jsem dotace, jestli je to špatně nevím.

Problém je v tom nízkém počtu panelů. Sám doporučuješ jejich množství maximalizovat.

Praktické zkušenosti jsou samozřejmě lepší než odhady.

Neřešíš ale např vůbec polohu a sklon panelů u sebe a tazatele.

Taky je dobré si pohlídat kvalitu montovaných panelů.

jenda22
Ta vratka znamena, ze pred tim mi zaloha vysla na chlup. A kdyz jsem napsal ze kazdy mesic!, tak to bude asi vyroba, a tim mesicni uspora, ze? Jinak jsem i v jinem dotazu popsal sklona na jih a to snad bude jasne kazdemu, kdo se o to malinko zajima. Kvalitu si pohlidat nelze, jen mechanicke poskozeni. Co jsem videl panely, okem jsou v pohode vsechny od vse vyrobcu. Parametry podobne stejne tak.
kami123

Tak to je pěkná úspora. Stačilo napsat bez výše zálohy.

Kvalitou myslím hlavně špičkový výkon, pak třeba typ, výrobce, případně rok výroby.

S pěti 200Wp panely by určitě moc parády neudělal.

Určitě je hodně firem, které se snaží udat, co mají skladem a mlží.

Velikost panelu nemusí být taky přesně daná.

mzdenek
hodnocení

Nerozumím odpovědím.

Firmy dodávají toto řešení na klíč za cenu po odečtení dotace za cca 70 000- 100 000 Kč.

schlieger.cz/...

Kde je problém?

A proč by měla být návratnost tak šíleně dlouhá? Když ušetřím ročně např. 6000 (ale předpokládám víc s tím, jak ceny nejspíše porostou), tak se to zaplatí mnohem dřív, než skončí životnost panelů ne?

A které řešení podle Vás dává smysl?

Žádné? Fotovoltaika s baterií?

kami123

Ať se vyhnem nedorozumněním, napiš kolik ti dají za 100.000Kč panelů včetně velikosti nebo lépe jejich celkový špičkový výkon.

mzdenek
hodnocení

Dobrý den,

nabídek je spousta. Např.:

arpeg.cz/...

Přesné specifikace tam nejsou, ale dají se najít i takové, kde je vše uvedeno.

jirib
Zvednou vám zálohy a neušetříte ani korunu.Ušetříte jen a pouze,pokuď se necháte odpojit od sítě.
Nevratná investice.
mzdenek
hodnocení

Zvednou zálohy?

Netušil jsem, že je instalace fotovoltaiky spojena i se zvýšením záloh.

Nebo jak to myslíte?

A proč nevratná investice?

Když investuju 100 000 Kč a ročně ušetřím dejme tomu 10 000 Kč za elektřinu, tak se investice za 10 let vrátí ne?

jirib
Zálohy na jističe...garantovaný příkon...jste nikdy nekoukal na fakturu elektriky?
Pokuď zvednou ceny za příkon,tak ušetříte prd.
Platba za distribuci a příkon je u všech stejná bez ohledu na to, zda máte nebo nemáte elektrárnu na střeše. Pokud to není ostrovní systém.

jirib
Ano,zvednou to všem...

jirib
hodnocení

0x
Záruka na panely 25 let...
Záruka na měnič 5 let...
A komu tím prospějete...to vám někde nakukali?Papírový kecy.

hodnocení

0x
Kolik te vody a ve které části dne spotřebujete? Nevyplatí se ohřívat vodu, kterou nespotřebuju nebo do večera vychladne. Pokud bude elektrárna správně dimenzovana, může to mít vliv na návratnost, hlavně záleží na spotřebě domácnosti během dne. Takže nejlíp je nadimenzovat tak, abych co nejvíc využil během dne. Taky dost záleží, jak je zátěž rozložená po fázích, ideální je vše na jedné fázi. Ta poslední a nejlepší možnost je ta nejdražší, ale nejlépe využitelná a dostupná energie kdykoliv a to baterie. Bude to sice dražší ale i na to jsou dotace při dodržení určitých pravidel. Taky je třeba počítat s tím, že panely můžou fungovat přes 40let, i když už budou třeba morálně zastaralé a zároveň za pár let budou dostupné elektromobily, takže už tak nějak dopředu počítat s instalovanym výkonem.

jenda22
hodnocení

0x
Ceka se skokove zdrazeni solarnich panelu pro zdrazeni kremiku o 300%. Je tedy zatim vhodnejsi pockat az co bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma Fotovoltaika

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]