Nejste přihlášen/a.
Pomůže zafixování cen elektřiny na 2-3roky a vyhnout se skokovému zdražení?Státní dotace pomoci lidem kompenzovat náklády elektřiny od listopadu nebudou nejspíše dle mého názoru opakované na delší časový úsek, ale jen na nouzovou přechodnou dobu, než se zase vrátí ceny do normálu.Už tak jsme dosti zadlužení a ještě dělat větší díru ve státním rozpočtu.Jak vidíte tuto strategií do budoucna a důchodci to zase odnesou nejvíce to zdražování?
Je to jen moje úvaha, ale nevěřím, že fixace ceny něco vyřeší. Pokud dojde k výraznému zdražení a překupníkovi (dodavateli) energie se výrazně zvýší vstupní náklady, bude muset ten rozdíl někde vzít (kde asi?). Jinak by zkrachoval. Já příslušné smlouvy neznám, ale překupníci mají dobré právníky. V těch smlouvách určitě na tuhle možnost pamatovali a bude tam nějaká klička, jak se z toho vyvléknout.
Já jsem u ČEZ a na tohle jsem se připravovala asi už před 3 měsíci, kdy se o tom ještě moc nemluvilo. Ale jelikož mi končila dvouletá smlouva, tak jsem tam zatelefonovala a pořádně to se slečnou probrala. I když mi samozřejmě v té době ona sama nemohla ještě nic určitého potvrdit, tak jsem ale z jejích náznaků pochopila, že pro mne bude lepší změnit produkt co nejdříve, protože cena elektřiny po 27 září poletí hodně nahoru, a už to nebude tak výhodné. Mám všechno na elektriku a hlavně topení, takže pro mne to je hodně důležité. Změnila jsem si tedy včas produkt, kde mám na 36 měsíců garantovanou cenu, která byla platná do toho 27 září 2021. Už to mám hotové a už tady byl technik, který mi změnil sazbu jističe na D 57d. Dříve jsem měla D45 d a časové spínání nízkého tarifu mám teď dokonce mnohem výhodnější než dříve. Mám NT na 20 hodin denně, ale dříve jsem měla ty 4 hodiny vypnuto zrovna ve chvíli, kdy člověk vařil oběd, nebo večeři. Rozhodně toho nelituji, protože teď cena poletí nahoru. A podle mne na tom budou špatně i ti, kteří topí plynem. Docela bych věřila tomu, že nakonec bude plyn ještě dražší, než ta elektřina. Takže za mne ano, podle mne to smysl má, ale nevím, jakého máte dodavatele Vy. Ale například u Čezu, bylo třeba jednat už před měsícem, protože ono to nějakou dobu trvá, než je to vyřízené. A než se to vyřídí, tak ta cena mezi tím bude stoupat. Proto jsem musela jednat s předstihem, abych to do toho 27 září už měla podepsané a změněné.
Dnes jsem byl v kanceláří u pobočky ČEZ.Paní mi udělala propočet podle mojí spotřeby elektřiny v nevázaném tarifu na dobu neurčitou a potom to porovnala s tarifem elektřina v akci na 3 roky v ceníku který zrovna dnes končí a od zítra by měl být už dražší nový ceník, pokuď si to chce někdo zafixovat. Tak jsem do toho šel a udělal to včas. Cenový rozdíl roční byl do dnes u mne sice o 57Kč.celkem nižší než ten fixovaný tarif, ale s ohledem na skokové zdražení v průběhu několika měsíců mi paní řekla, že se to stále vyplatí.Ještě přemýšlím nad plynem, jestli se bude v dohledné době též rapidně zdražovat, ale zatím se mluví nejvíc o elektřině.
Ano, myslím si, že jste udělal dobře. Já jsem ještě stihla tu cenu, která platila do 27. září. Nechápu, jak si někdo může myslet, že když mu ČEZ nezvýší zálohy, tak že to je signál k tomu, že nebude zdražovat. I mně letos v květnu vraceli 700 korun, a zálohy mi nezvýšili. Podle mne to letos nedělali proto, že sami ještě nevědí, jak to bude pokračovat a o kolik by měli ty zálohy zvýšit. Nakonec jim je to jedno, když pak dojde k vyúčtování a bude vysoký doplatek, tak to člověk zaplatit musí, nebo ho jednoduše "odstřihnou". A to pak bude pozdě "bycha honit". A u Čezu už zdražovali na jaře, ale nikdo to nevěděl. Oni přece každému klientovi nebudou psát zvláštní email s informací, že zdražili a že zdražování bude pokračovat. To si musí každý člověk ohlídat sám. Já plyn nemám, ale kdybych měla, tak bych postupovala stejně. Já už jsem to tady v jedné otázce psala v této otázce poradte.cz/... Podle mne plyn bude zdražovat také a o dost. Tak pokud máte možnost ještě zafixovat nějakou slušnou cenu na další 3 roky, nebo 2 roky, tak já bych to udělala. Ale pozor na tu smlouvu, aby to tam bylo výslovně napsáno a nedopadlo to tak, jak píše rádce pode mnou. Myslím že se jmenuje "kejky". Ale u Čezu snad tento problém nehrozí, alespoň já to tak ve smlouvě mám. A velmi pochybuji o tom, že půjdou během příštích let s cenou dolů, a že by se to tím pádem nevyplatilo. Ale je to jen můj názor, nemusíte se jím řídit.
Ne, že mi zálohy nezvýšili, ale logicky nesnížili, když mi vraceli těch 700 korun. Před několika lety mi vraceli skoro 3 tisíce a to mi ty zálohy snížili, ale od té doby se mi to už nikdy nestalo. A to mi až dosud každý rok nějakou tu "kačku" vrací. Ale pořád to bylo méně a méně, protože oni každým rokem o něco zdražili, ale nikdy ne o tolik, aby to bylo tak nápadné, aby se v tom někdo začal šťourat. Jenomže letos to je docela jiný level. A já si myslím, že mnozí lidé na tom budou zle. Já platím zálohy 2680 korun měsíčně a asi si zálohy sama zvýším, protože podle výpočtů, které jsme s tou paní udělali, se mi i přesto, že jsem změnila produkt, spotřeba o něco navýší. A já strašně nerada doplácím , to si raději ty dvě stovky měsíčně přidám.
ČEZ málokdy nechal původní zálohy po vyúčtování. I při nepatrném přeplatku mi byla záloha na další rok zvednuta. Sama jsem si jí snížila dle potřeby. Nyní v září jsme měli vyúčtování, přeplatek 200,- Kč a záloha na další rok zůstala stejná. Což se stalo poprvé. Podle tohoto se žádné extra zdražování nebude konat.
Tady píši v odkazu, že má dojít ke zdražení elektřiny prudce nahoru až o 50%, už to řeší i ve vládě a média jsou toho plná. Statisícům Čechů /...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.