Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Zítra mi přivezou mrazák elektrocb.cz/... a já nevím, jestli ho mohu zapnout hned, nebo až za několik hodin poté, co ho dám na místo. Jednou jsem takto úplně zničila mrazák v kombinované lednici, protože jsem ji po stěhování hned zapnula a pak už nikdy mrazák nemrazil. Ale už je to dávno, tak nevím, jestli to ještě platí. Později jsem se dozvěděla, že jsem měla několik hodin počkat, až se uvnitř usadí nějaká chladicí kapalina, nebo co. Můžete mi prosím poradit? Děkuji.
Bohužel v návodu to asi nenajdeš. Hledal jsem to tam a pokud jsem to nepřehlédnul tak nic takového jsem tam nenašel. Pokud ale ten mrazák necháš na místě kde bude umístěn několik hodin v klidu stát než ho zapneš a zprovozníš tak si myslím, že tím určitě nic nepokazíš.
Mě to řekli přímo ti dopravci. Vynesli a řekli nezapínat až po x hodinách. Už si konkrétně nepamatuji. Takže to stále platí.
Jenomže mně to přiveze společnost "TopTrans" a pochybuji, ře řidič který rozváží všechno možné, bude o každém spotřebiči informován. To by asi platilo v případě, že bych osobně koupila u nějakého obchodníka který má kamennou prodejnu, a on sám by mi pak mrazák dopravil domů.
Nežli mražák rozbalíte, uklidíte obaly, otřete od provozních nečistot, usadíte na místo, pochválíte si svoji práci, pak hned můžete zapnout mražák.
Díky Milane, ale já raději ještě chvilku počkám. A hlavně si přečtu ten návod, jsem zvědavá, jestli to v něm bude.
Chladnicky a mrazaky su tazke, dopravca ich prevaza tak, ako su zabalene = nastojato. Oni to len mierne naklopia, ked to budu davat na vozik.
Dovod, preco treba isty cas pockat, je mix oleja na mazanie kompresora a chadiaceho media, ked sa nenecha olej zatiect do kompresora, tak moze bezat nasucho, co ho znici.
Tak hlásím, že v návodu o tomhle není ani slovo. Asi předpokládají, že nikdo nebude dávat do auta lednici na bok, nebo vzhůru nohama. Zeptala jsem se řidiče a ten mi řekl, že ji vezl postavenou rovně, ale že mám pro jistotu raději počkat 2 hodiny. V návodu je napsáno, že ten mrazák mohou používat i mentálně zaostalí lidé a děti, no a já měla dost problém ten mrazák nastavit a abych pravdu řekla, i když už je zapnutý, tak si nejsem jistá, že jsem to udělala správně. To mne vyvedlo docela z míry, protože jsem o své duševní kapacitě až dodnes nepochybovala. Tak tady sedím a dumám nad tím zapeklitým návodem, a čím víc to čtu, tím víc mi klesá sebevědomí. Už se nachází někde mezi pasem, a tou spodní částí těla. Mrazák je ale plný, protože jsem do něj přemístila všechnu zmraženou zeleninu z mého starého pulťáku, který už dlouhá léta fachčí i bez toho, že bych mu něco nařizovala já osobně. Ale protože už v něm nebylo místo, tak jsem si kvůli tomu přikoupila tento "bezva" šuplíkový mrazák, ale mám ponuré obavy, že ráno vytáhnu z těch šuplíků všechno rozmražené.
Výrobce se jistí podrobným návodem, jakoby pro zaostalé, kvůli případným žalobám, aby předešli různým pochybením.
Však u nás jsme lidi inteligentní, oproti lidem za velkou louží, kde mají u mikrovlnky info, že se v milrovlnce nesuší mokrá zvířata.
Nějaká baba dala do ní kočku a pak se soudila. Jiný případ u soudu - chybělo upozornění - pozor, káva v plastovém kelímku je horká, můžete se popálit.
Nojo, jenomže já nebudu patřit mezi inteligentní, jelikož já tomu návodu nerozumím. Je to na bázi elektronického displeje, kde se má nastavit nějaké podsvícení a teplota a dětská pojistka, a já jsem to mačkala podle návodu, ale neukazovalo se mi na tom displeji to, co oni v návodu psali. Chyba určitě není v tom mrazáku, ale u mne. Počkám až přijde někdo chytrý a koukne na to, a ukáže mi to. Sice mám jednoho "mentálně postiženého" souseda, ale nějak mu nedůvěřuji... A oni právě píší, že tento mrazák dokáže obsluhovat i mentálně postižený, takže podle nich je to asi super snadné. Nebo tím myslí to, že napřed to nějaký chytrý nastaví, a pak už může otevírat dvířka i mentálně postižený...
Ono ten celý návod je docelá podivně napsaný a některým částem se dá i zasmát. To musel psát asi nějaký odborník se smyslem pro humor. V tom návodu je sice napsáné, že "Tento spotřebič smí používat děti a osoby s omezenými fyzickými, smyslovými nebo duševními schopnostmi nebo nedostatkem zkušeností a znalosti" , ale je tam také uvedené, že "pouze tehdy, když jsou pod dohledem nebo byly do bezpečného zacházení se spotřebičem zaškoleny a chápou nebezpečí z toho vyplývající." . Z toho by vyplývalo, že ten mrazák můžeš používat pouze pod dohledem někoho nebo pokud jsi byla k tomu zaškolená. Pokud něco z toho nesplňuješ tak by jsi ten mrazák ani neměla používat. Možná by jsi se mohla zeptat prodejce kde se k tomu mrazáku provádí to zaškolování a jestli to je započtené v ceně toho mrazáku. Kdysi před více jak 30 léty bylo zvykem, že prodejce při koupi nějakého spotřebiče kupujícímu ten spotřebič pokud to bylo možné na prodejně vyzkoušel, předvedl a zaškolil ho jak se má používat, nastavit atp. a na některé spotřebiče např. televize bylo třeba volat servis aby mu ho přišli odborně zapojit a nastavit. To už ale dávno neplatí, protože současní prodavači jsou pouze prodavači a mnozí o tom co prodávají toho příliš neví. Chápu, že máš se zprovozněním a nastavením toho mrazáku trochu problém. Já bych s tím asi také možná měl problém. Chce to asi trochu času než to všechno pochopíš a naučíš se to ovládat. Je tam asi plno různých funkcí které možná ani všechny běžně nebudeš používat a tak asi stačí se naučít ty základní běžné a na zbytek se vykašlat.
Jinak je ten tvůj mrazák vůbec mrazák a ne pouze chladnička (lednička)? Vyplývalo by to z toho, že v tom návodů je uvedené, že "Zařízení je vhodné pouze k chlazení potravin v domácím či podobném prostředí." . A co zmrazování potravin? To k tomu už vhodné není?
Hned na začátku toho návodu jsem si všimnul, že je tam uvedené "stolní mrazák" . To se má ten mrazák používat postavený na stole když je stolní?
Za takový návod by někdo asi měl dostat nějaké vyznamenání.
Rk nestraš, já jsem to koupila jako mrazák. Jinak mi to je k ničemu. Dá se tam nastavit až - 37stupňů, asi při tom rychlém zmražování - super frost. Oni teda doporučují nastavení na - 18 stupňů. A je tam výslovně a tlustě napsáno, že má 3 mrazící boxy. Byla jsem se teď kouknout jak to vypadá a přijde mi, že to je v pořádku. Já také koupila hlavně kvůli tomu, že ho nemám doma, ale v letní kuchyni, kde normálně v zimě mrzne. Tam mám také už víc jak 15 let ten pultový mrazák a ten funguje krásně. Jenomže mi už nestačila jeho kapacita. Mám hodně zeleniny a zjistila jsem, že když ji dám nakrájenou a čerstvou do těch vakuových pytlíků a vysaju úplně vzduch, tak je ta zelenina naprosto úžasná. Vůbec nic neztratí ani na chuti, ani na barvě. Kam se hrabe nějaké zavařování, nebo to blanšírování před zamrazením. Tak jsem si nadělala spoustu míchané zeleniny ze zahrádky, a už jsem ji neměla kam nacpat. A vybrala jsem tuhle značku, protože je prý snad touto dobou ta nejlepší, co se týká poměru ceny a kvality. Ale nijak velká teda není.
Strašit nemám v úmyslu. Mrazák to asi bude. To jsem si jen dovolil napsat některé poznámky k tomu návodu. Snad bude dobře a bez problémů fungovat a bude ti dobře sloužit. Šuplíkový je mnohem lepší. Pultový se do domácnosti příliš nehodí. Mám také hodně starý, ale stále funkční 3 šuplíkový mrazák a k tomu i malý jako součást ledničky a oboji mám využité téměř na 100%. Zmrazovat se dá spousta věcí, ale některé jsou lepší zavařené a některé zmražené ani nejsou po rozmrazení příliš dobré.
Určitě můžeš už zapnout.
U sebe bych čekal 2h, cizím doporučil raději 4h. Věřím, že toho prcka stejně nikdo neklopil.
Rk, to naprosto souhlasím, že ne každá zelenina se dá v domácích podmínkách zmrazit tak, aby to pak bylo k jídlu. Většina zeleniny se před zmražením musí blanšírovat, nechat vychladnout, a pak teprve naporcovat a mrazit. Specielně je to květák a zelené fazolky. Ty když se zmrazí čerstvé, tak se to pak akorát vyhodí. Nejde to jíst. Už jsem tu zkušenost udělala, a na kompostu už skončilo hodně zeleniny, než jsem přišla na to, že se to musí napřed blanšírovat, aby se zastavil proces těch enzymů, které v zelenině jsou a tím pomalým zmrazováním se v zelenině uvolňují a kazí chuť. Ale letos mne napadlo využít tu vakuovací mašinku a pytlíky, co se používají na vaření v sous vide. Udělala jsem napřed pokus a nakrájela směs zeleniny z fazolek, květáku, cukety, papriky a cukrového hrášku. Tato zelenina, když se zmrazí jen tak, bez blanšírování, je na vyhození. Ale světe div se, když jsem ji dala zmrazit úplně čerstvou v těch sous vide sáčcích a vysála z nich vzduch, tak nejenom že se jíst dá, ale je mnohem lepší. Zůstala po rozmrazení bez změny na barvě a hlavně chuti. Úplně jako bych ji vařila čerstvou. I ten květák a ty cukrové hráškové lusky. A ta cuketa to samé. Neumím vysvětlit proč, nejsem na tohle odborník, asi se bez vzduchu zastaví to působení těch enzymů. Takže já mohu směle a vřele doporučit lidem, co mají doma vakuovačku a ty sous vide pytlíky, nebo tu roli, aby si to také vyzkoušeli a budou opravdu velmi překvapení. Já teda byla, když jsem po několika dnech tu zeleninu vytáhla a uvařila, abych viděla, jestli to zase nevyhodím. A to jsem na zeleninu velký fajnšmekr, protože to je to hlavní co celý život jím. Někdo by mohl namítnout, že se to prodraží, protože zrovna ta vakuovací folie je drahá, ale já ji kupuji v Číně, a za roli 20 cm širokou a 15 metrů dlouhou, dám kolem 180 korun. Tady to stojí dvakrát tolik. A když si člověk spočítá, že nemusí blanšírovat, nebo dlouhou dobu sterilovat na 90 stupnů v zavařovacím hrnci, a že je ta zelenina mnohem vyšší kvality a chuti, než ze sklenice, a že se nemusí patlat s nějakým nálevem, který nakonec ovlivní i tu chuť zeleniny, tak to podle mne vyjde levněji, než zavařování a navíc má tu zeleninu jako čerstvou. Třeba ta cuketa je ze sklenice nedobrá, je z ní kaše bez chuti a když jsem ji zmrazila v tom sous vide, tak byla stejná, jako když jsem ji utrhla. A to ještě nepočítám to, že někdy se ta zelenina ve sklenici i zkazí. A to se v mrazáku stát nemůže. Takže já určitě doporučuji zásoby domácí zeleniny uchovávat na zimu způsobem sous vide. Je mi jasné, že každý doma nemá místo na velký mrazák, a třeba se mu nechce investovat do nákupu té vakuovačky a té folie, ale pro ty, kteří tohle všechno doma mají, doporučuji vyzkoušet. A při dnešní drahotě veškeré zeleniny, se to rozhodně vyplatí.
suzymon: Vidím, že jsi asi odborníce na zmrazování. Ja mrazák využívám převážně na zmrazování veškerého pečiva (chléb, housky, koblihy, koláče, buchty, bábovku atp.), občas i zákusky, některé zeleniny, masa, klobásů a také i některých hotových jídel (polévky, rýžový nákyp). Nyní v září jsem zamrazoval nastrouhané jablka abych měl zásobu na celý rok do příštích jasblek. Je to výborné už připravené na pečení např. štrůdlu. Kdysi mi někdo poradil, že se dá zamrazit i naloupané slivky a maliny a tak jsem to vyzkoušel, ale po rozmrazení to už není příliš dobré. Je z toho spíše takové bláto. Napadá mne jestli by byl dobrý zamrazený hotový vysmažený květak. Kdysi to asi zkusím. Nemáš s tím nějaké zkušenosti? Kdysi jsem si koupil v Tescu zmrazený vysmažený květak, ale chuťově nebyl až tak dobrý jako když si ho udělám sám doma. Dalo se to jíst, ale chuťově mi to připadalo tak jako by na obalování nebyly použité vejce a místo ních možná olej. Dalo by se o tom zamrazování hodně rozepsat a diskutovat, ale cílem této diskuze bylo asi spíše zprovoznění toho nového mrazáku.
Rk, to nevadí že píšeme i o receptech, otázku jsem založila já, tak mi nikdo nevynadá. Ten hotový usmažený květák jsem mrazit nezkoušela, ale myslím si, že bude lepší, než ten co jsi koupil. V hotovém jídle už ty enzymy nejsou, jenom v syrové zelenině, tak já být Tebou, tak to zkusím. Za to nic nedáš. Ledaže to pak vyhodíš. Já když jsem dělala ten pokus s tím sous vide, a mrazila syrovou zeleninou, tak jsem také napřed zmrazila jenom dva pytlíky, abych viděla jestli to bude k jídlu, a nevyhazovala vypěstovanou zeleninu. To by mi bylo líto. A nakonec jsem s tím mrazákem spokojená, funguje dobře. Sice se mi nepodařilo naastavit to podsvícení displeje, ale jinak mrazí velmi dobře i na těch -18 stupňů. Asi nebudu umět to rychlé zmrazování, to je nějak komplikované, ale nevadí mi to, protože hned vedla mám ten svůj osvědčený pulťák, tak to zmrazím v něm, a pak jenom přendám do toho menšího. Já jsem si mohla koupit určitě levnější a možná i jednodužší model, ale tenhle je právě dobrý v tom, že může být v místnosti kde mrzne. Píší že až do mínus 16 stupňů. A to jsem já potřebovala, protože v té letní kuchyni netopím a když mrzne, tak mrzne i tam. Ale až přijde můj syn, tak ten to určitě zvládne nastavit a možná mi i vysvětlí jak mám používat ten super frost. Když teda nebude jednou nohou v autě, a nebude jako obvykle šíleně spěchat. Navíc mám 5 let záruku a deset let záruku na kompresor, tak když dávají takovou záruku, tak si jsou asi jistí, že se to jen tak nepokazí.
suzymon: S tím květákem to někdy zkusím. Už o tom přemýšlím delší dobu, ale nějak prozatím na to ještě nedošlo. Ono jídlo co si člověk udělá sám je většinou lepší než to hotové které se koupí v obchodě. Domá si člověk dá záležet na to aby do toho dál to co tam má být a co mu chutná a ve výrobnách se to asi snaží šidit tak aby to bylo co nejlevnější.
Pokud jde o ten mrazák tak ze začátku se mnohé věci zdají být složité a těžko pochopitelné, ale s časem pokud se to používá člověk zjisti co a jak nastavit a stává se to snadné.
Milane, tak to jsem netušila, že mne může někdo "napráskat". Já myslela, že si většinou stěžují ti, co otázku založili, že jim to někdo zapleveluje. No a jelikož já si sama na sebe stěžovat nebudu, tak jsem si myslela, že se nic nemůže stát. Ale už jsme si to s rádcem Rk ohledně toho mražení zeleniny stejně všechno vyříkali, tak už bude konec.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.