Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapravení parotěsu po výměně oken

Od: milanl* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se poradit jak začistit ostění po výměnně oken (kastlových).

Nová okna jsem nechal osadit parotěsnou páskou. Nyní řeším zapravení a začíštění ostění.

Podle všech schémat se má páska přelepit přes PUR pěnu, která vyplňuje mezeru mezi rámem okna a zdivem a navázat na zdivo. Bohužel jak po kastlových oknech zbyl větší otvor uvnitř, tak páska nemá správnou šířku aby zakryla PUR pěnu a mohla se nalepit na zdivo. Je možné provést úpravu dle obrázku?

1 - zdivo

2 - rám okna

3 - PUR pěna

4 - páska

5 - EPS

Tedy:

- ostění nastavit pomocí EPS lepený na pěnu (číslo 5) a dotáhnout k rámu okna

- pásku nalepit na EPS

Bude tak zachována funkce páska a ošetřena (zakryta) i vyplňující PUR pěna?

Zapravení parotěsu po výměně oken

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Snad jsem Vás pochopil, zalepením EPS a parotěsem zabráníte vnikání vlhkosti zevnitř do konstrukce. Pak je to OK. Zvenku zateplíte rák okna, taky polyšem a budeto OK.

hodnocení

0x

Ve Vašem případě nechápu proč parotěsnou pásku a EPS. Takto osazená (předpokládám plastová okna) jsem po osazení a zapěnování po obvodu, do původních "drážek" u mne po oknech "zdvojených", běžným způsobem, z obou stran, zaomítal a udělal nové špalety po celém horním obvodu. A žádný problém s "tepelným mostem", ani pronikáním vlhkosti, nemám. Klasické cihelné zdi + omítky. A jinak, jak budete řešit povrchovou úpravu toho EPS? Perlinka a stěrka a navázání na vnitřní omítku? Podle mne docela zbytečné a pracné. ;)

milanl*
hodnocení

Ano budu tam dávat perlinku, lepidlo, lišty. Je to práce navíc, ale takto chci doladit ty mezery.
Kastlové okno po vybourání nechá totiž jak v nadpraží tak v ostění různé , někdy až 7 cm široké od rámu okna, mezery.

No a protože nové okno je osazeno na vnější rozměr otvoru, je třeba ty ostění prostě doplnit/dozdít.

No, ale to budeš muset stejně dozdívat. Takže bych to postupně "nahrubo" vyzdil, za pomoci ůlomků z cihel ty největší díry, pak přichytil šalovací prkno na vnitřní omítku, zaomítal hrubou mezi prkno a rám a zatáhl ji šablonou proti rámu okna a pak, po částečném vyschnutí, natáhl fajnovou a zafilcoval pěkný špalety. Podle mne rychlé a jednoduché. Ale jak myslíš.:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapravení oken

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]