Dobrý den právě sem se přestěhovala do nového bytu, který je v rodinném domě. Každý byt má svůj plynový kondenzační kotel. Dům je po rekonstrukci, nezateplen, zdi tlusté tak 40 cm, plastové okna. K problému kuchyň je spojena s obývakem a je v něm umístěn termostat. Dnes tu mám 16 stupňů tak sem si nachvilku zatopila a zjistila sem. Že ložnice je pořád studená. Teď mám nastaveno na termostatu 20 stupňů ale ložnice má 18 stupňů. Nevím jak je to možné. Kde hledat problém nebo jak to řešit? Když sem volala majiteli řekl mi, že hold ložnice je na severni straně. A že pokud budu chtít tak mi přenda termostat do ložnice a tím kotel bude mít šanci vytopit ložnici a do obýváku přenda termohkavice.
Vytápění v bytech v nezatepleném domě je založeno na principu,že se topí na plné pecky až jsou stěny teplem naakumulovány.Ovšem topení musí topit neustále,jinak stěny rychle prochladnou a je hned zima.Vnučka si na chvíli pronajala takový byt,a prožili zimu v yimě.Když chtěla mít teplo,stálo ji to nehorázné peníze.Jediná cesta byla,odstěhovat se.V novém bytě v odizolovaném domě platila za topení desetinu ceny.
Pokud se stěny zvenčí zateplí,topení naakumuluje teplo do stěn,to nemůže unikat ven kvůli izolaci a pak můžete zavřít topení,stěny topí nějakou dobu zdarma.Prostě,když je zima,vezmeme si kožich.
JABRAKA
pavlina22
Myslím si, že Vaše úvaha nebo spíše názor je správný. Dva kolegové u mě v práci s Vámi souhlasí a říkají, že je to slabou zdí, že 42cm obvodová zeď je hodně málo. Bohužel dneska jsou nájmy hrozně dráhy, možná proto je tenhle oproti ostatním výrazně levnější. Dům má kamenné základy
Pokud není nějaký problém přímo v systému topení (zavzdušnění, ucpání či špatně zregulované průtoky) tak řešení majitele bude správné.
Principielně kotel topí do té doby, dokud teplota v místnosti s termostatem nedosáhne nastavené teploty. Ostatní místnosti se po tu dobu buď stihnou nebo nestihnou vytopit na teplotu nastavenou na termostatické hlavici. Pokud se nestihnou vytopit, dá se do té (referenční) nejchladnější místnosti termostat, odstraní se tam hlavice (nebo nechá naplno otevřená na nejvyšší stupeň ) a přidá se do původní místnosti s termostatem.
Řešení "přidat na hlavici třeba na čtverku" je blbost a nepochopení principu termostatické baterie.
pavlina22
Zavzdusnene to asi nebude zvradiatoru teče normálně voda bez vzduchu a topí rovnoměrně. Zda jsou průtoky špatně to asi nepoznám sama že? Je to dum po rekonstrukci kromě práce zateplení. Když si pozvu topenáře zjistil by zda jsou průtoky sdružené? Nebo zvládnu to sama?
Zvládnete to sama, tam kde je zima, otevřete radiátory napno. Ohřeje se celý radiátor? Až k protější straně od ventilu?
Kde je teplo, přivřete radiátory. Nehleďe na čísla stupnice.
pavlina22
Tak v ložnici jak jsem už psala sundala ty termohlavice a vytopit se to na požadovanou teplotu nepovedlo ikdyz sem jeden radiátor v obýváku uzavřela. Radiátory hrejou rovnoměrně po celé ploše.
A jak máte nastaveny termohlavice v ložnici? Dejte foto...a 18st v ložnici je málo? Jaký termostat, jaké nastavení nastavení diference? Trochu popište systém topení...dejte i pár foto
pavlina22
Hlavice mám nastavené na stupeň číslo což by mělo odpovídat asi 20 stupňů. Ostatní místnosti mám na číslo 3 také. Ale ikdyz dám hlavici na čtyřku na teplotu to nemá vliv. Termostat tu je Honeywell Cm707.
Dejte v ložnici naplno, je to pětka nebo šestka, podle výrobce; a nebudete tam mít 18st, ale více...udělejte to tak ve všech místnostech a sledujte teploty...a pak budete postupně další dny ubírat...až vám to bude vyhovovat. Termostat dejte na 21-22st. po celou dobu zkoušek. A teplotu měřte nástěnným teplomerem ve výšce, jak máte umístěn termostat. Pokud byt i tak "nevytopíte", pak budeme řešit dále
Tak něco podobného mě napadlo akorát sem sundala v ložnici tu hlavici z radiatoru. Termostat mám nastaveno na 21 a teď je v ložnici kolem 19,5 stupňů. Termostat je na manuál jelikož mám nepravidelné směny.
Sledujte dál, pár dnů a dejte info...až se to celé vytemperuje...
pavlina22
Dobře budu sledovat co se bude dít. Jen se bojím až bude mrznout abych tam nezamrzla nebo neprotopila i kalhoty. Teď mi psal majitel, tě by zítra mohl přendat termostat do ložnice nebo pořídí bezdrátový.
Osobně bych počkal pár dnů s přemístěním...ale záleží na vás
pavlina22
Popravdě já se v tom nevyznám. Má to přemístění nějaký vliv, pomůže to? Výsledovka sem ještě, že koupelna která je vedle ložnice. Tak je v ní velký žebřík bez termohlavice a teplota je stejná jak v ložnici. Příště oproti obýváku a ložnici je vždy rozdíl 1-1,5 stupně. Vím, že asi řeším blbosti, ale necehtim tady takovou tepelnou pohodu jako v minulém nájmu kde byla teplota všude stejná.
Nezateplený barák, slabá zeď.. Osobně bych hledal jiný podnájem, tady buď teplo tvrdě zaplatíš nebo tam bude zima. Zvyšovat teplotu v systému - pokud je to kondenzační kotel tak potom kondenzace nefunguje = zhoršení účinnosti kotle a ještě víc peněz fuč..
Termostat z obýváku do ložnice zatim neřeš. Vyzkoušej - zavři v obýváku termohlavice aby tam bylo chladno a termostat nevypínal. Zkontroluj jestli v ložnici hřeje celý radiátor. Termohlavice v ložnici nemusíš sundavat, stačí otevřít aby byla ovládací tyčka vysunutá = ventil otevřený naplno (termohlavici nastavíš na 25°C = při 18°bude ventil už plně otevřený). Pokud radiátor topí v celé ploše tak ani nic dál zkoumat nemusíš - průtok tam je dostatečný. Pokud to nevytopí, tak je řešení a) dát větší radiátor b) zateplit barák nebo aspoň tu stěnu c) zvýšit teplotu systému ale tím vyřadíš kondenzaci.
Ad chladná zeď - prohlídni hlavně kouty, stěnu za nábytkem u země - pokud tam je vlhko tak to bude plesnivět. V mrazech se problém zhorší a to o dost... Mohlo to být plesnivé před rekonstrukcí a problém se novou omítkou jen krátkodobě zamaskoval...
Samotná teplota 18 v ložnici je spíš zbytečně moc, tam spíš radím "nauč se spát v chladu, je to zdravé". Mnohem horší je chladná zeď = plísně a zaplatit teplo v nezatepleným baráku v obytných místnostech..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.