Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 2 světel na jeden vypínač

Od: ks odpovědí: 7 změna:

Nyní mám na jeden schodišťový vypínač zapnuté jedno světlo. Chtěl bych k tomuto světlu přidat druhé - jak na to? Fázový kabel, co vede ke světlu rozdělit ve svorkovnici a odtud vést fázi ke druhému světlu? Odkud mohu vzít zem - mohu vzít od stávajícího světla? Děkuji za radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ano, fázi, nulák i zem se svorkovnice u stávajícího světla - světelné armatury...

Ano od světla to půjde připojit v každém případě. Podle způsobu provedení rozvodu , by to mohlo být možné i z příslušné rozvod. krabice, nebo z vypínače, pokud by to bylo výhodnější vzhledem k umístění toho druhého světla.

hodnocení

1x

Všechny 3 dráty odbočit ze stejného místa - stávající svítidlo, odbočná krabice, případně vypínač (pokud tam zem a nulák jsou).

doplněno 23.09.21 18:01:

ivanh - To jste mě špatně pochopil. Myšleno jako několik možností. "...ze stejného místa, například stávající svítidlo, nebo odbočná krabice, nebo..."

doplněno 23.09.21 18:04:

Tím jedním místem je myšleno, aby tazatel nenatáhl fázi z původního světla a nulák třeba z nejbližší zásuvky. I takovou prasárnu už jsem viděl.

ivanh*

To je zbytečné - budete pak mít dvě téměř paralelní vedení (dotyčný neuvádí vzdálenost mezi světly), větší smysl dává propojit svorky stávajícího a přidaného světla.

hodnocení

1x

A nebo taky všechny dráty co vedou k prvnímu světlu tak od něho to vést ke druhému.

Udělat to tak co je nejméně náročné.

ks
hodnocení

0x
A jde to udělat tak, ze fazi a nulak napojim ze svorky ve světle? Ze by ty dráty byly natažený (pokracovaly) z prvního světla ke druhému... jako dve svetla za sebou... pac netuším odkud vede zem ke svetlu (ve vypinaci je jen fáze) krabici jsem taky nenašel (je to sklep se spinavymi zdmi...)
kami123

Pokud je na světle značka čtverec ve čtverci, tak tam zem nemusí být. led-pracovni-svetla.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]