Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojovací pásky pro spojení pozednice

Od: slavo® odpovědí: 9 změna:

Jak silný použít - respektive jaký by měl mít průřez.

Zatím nacházím tyto:

haspl.cz/...

nebo

haspl.cz/...

Ale to se moc nezdá.

Hledám sílu min 5 mm , ale nemůžu na webu nikde najít.

doplněno 21.09.21 18:20:

Nyní jsem našel toto:

Vodorovné trámy nastavujeme srazem a plátováním. Spoj na sraz je nejjednodušší tesařský spoj. Na sraz spojujeme tam, kde je trám podepřen po celé délce.

A to je můj případ.

Takže mohu použít sraz i plátování.

Akorát si seženu silnější plechy a ne jen 3 mm.

doplněno 29.09.21 13:21:

Tak nakonec jsem přeplátování nedělal protože i po vyříznutí 2.5 metru co jsem měl trám, tak na čelech původní trám nebyl 100% zdráv, takže budu pokračovat příští rok dále na obě strany s přeplátováním a navíc jsem na to měl jedno odpoledne.

A navíc mám možnost podepřít jen dva krovy ( někde se píše krokve ) současně.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Spojovat pozednici s čím? Na délku? Je krátký trám?
Co to udělat klasicky. Stoletími ověřenou metodou. Tedy přeplátovat. Tak 30 až 40 cm z každého kusu odříznout na poloviční tloušťku a spoj stáhnout závitovkou. Staří dědci navíc používali jen dubový kolíky a stojí to dodnes.
krtek6

No tohle řešení je samozřejmě správně, ale na druhou stranu se tazateli nedivím, že hledá jiné řešení, protože evidentně nemá motorovku nebo jinou vhodnou pilu, kterou by připravil spoj na plát...taky mě něco podobného čeká...

No, něčím ten trám uříznout musí. I kdyby to měla být lupenková pilka. Ve svý podstatě se jedná o jeden řez navíc. Na každým spojí jednou celou sílu trámu a jednou přesně do poloviny. Pak to uštípne dlátem.
hodnocení

krtek6 - motorovku naštěstí mám - pakl se možná budou někteří divit, ale ten čep se dává vodorovně a nebo svisle?

Ten trám co tam budu vkládat můžu upravit dle libosti, ale ty co leží na cihlách pod střechou, tam moc možností není.

Je to vcelku jedno, jak se udělá přeplátování. Běžně se dělá vodorovně, tam bude jeden problém, že se bude muset pod tím udělat malá kapsa aby tam šla dát podložka s matkou na závitovku.
Šlo by to udělat i svisle, odpadl by problém se závitovkou, ovšem nastal by jiný. To přeplátování by šlo naříznout jen kousek, zbytek by se musel až ke zdi dodlabat.
hodnocení

A když je trám 20/15cm tak stačí závitovka 14mm nebo větší?

Pokud bych dal závitovku vodorovně, tak za trámem jsou jen cihle s kotovice.

Pokud svisle tak tam musím dlabat prostor pro podložku a matku.

hodnocení

0x

Pozednici už tady řešíš docela dlouho.

Já nejsem tesař, ale z pohledu strojaře nemáš hledat na internetu nějaké spojovací desky, ale máš zajít do prodejny hutního materiálu a koupit si plocháč podle tvých požadavků.

Plocháč si můžeš nechat užíznout na požadovanou délku.

Pak plocháč musíš provrtat a prošroubovat přes pozednici.

Pokud koupíš plocháč širší, než je pozednice, tak to můžeš stáhnout i nad a pod pozednicí.

Na jeden plocháč si přiboduj svářečkou trubku, která bude sloužit jako vedení vrtáku (abys nevrtal křivě).

hodnocení

0x

Tak na toto spojování vám s přehledem stačí i 2mm plech, přeplátování a zajistit dřevěným kolíkem. Vůbec na tom nezáleží. Důležitý je ten trojůhelník : krokev, sloupek,kleština a samozřejmě vazné trámy. Tedy tam, kde působí síly. To je úplně stejné, jako si spojovat záhonové obrubníky do roviny.

asd1
hodnocení

0x

Tady je krásně udělaný napojení trámu. I to opálení + olej aby to nehnilo od zdi...

Wood Design 24/7 /...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]