Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal co si myslíte ohledně možnosti instalce fotovoltaických panelů na dům, zda se to vplatí či ne?Mám rekonstruovany dům, s plynovym vytapenim plus krbová kamna.. Nicméně s nárustem cen elektřiny přemýšlím ještě o nějake alternativě buď k vytapění nebo alespon pro provoz nějakých spořebičů..
Dále byhc s epak rád zeptal, jak to brobíhá pakliže se soláry nainstalují, jak se napoji na domácí sit? jestli mám pocítat s "rozbijenim" fasady a nějakým tahaní drátů do rozvodní skříně apod..? Díky
Pokud to není váš koníček, tak počítejte s tím, že se bude jednat o další krám do baráku, který se občas rozbije, bude dělat hluk a zabírat místo.
Dostanete jiný elektroměr, který bude sledovat výrobu a dodávku v každé fázi zvlášť, takže ani nic moc neušetříte, protože na jedné fázi budete odebírat drahý kilowat zatímco na druhé fázi budete třeba kilowat téměř zdarma posílat distributorovi.
Dostal jste nový elektroměr. Na jedné fázi, kde máte FV elektrárnu, odebíráte, popřípadě dodáváte distribuci. Na těch zbylých dvou pouze odebíráte. A za tento odběr platíte i tehdy, když z FV dodáváte. Prostě sleduje se odběr a dodávka na každé fázi zvlášť. A kolik ušetříte na platbách za elektřinu? Pravděpodobně ne víc, než 30%. S baterií ne víc, než 50%.
Řadu let mám FV 20 kWp s baterií (bez dotace), tak vím, jak to funguje.
Aby FVE měla opravdu smysl, tak byste doma měl mít nějaký významný primární spotřebič. Fyzické baterky opravdu nejsou řešením, protože se aktuálně nemohou v žádném případě vrátit. Elegantní řešení, virtuální baterie, se stále legislativně odkládá. Důvody jsou zřejmé.
Pokud budete mít takovým významným spotřebičem v domě, třeba větší bojler, tak většinu výroby dokážete užitečně spotřebovat. Pokud k tomu máte rozumně rozfázované ostatní významné spotřebiče (myčka, sušička, pračka), ideálně i elektrické topení (kabely, přímotop) pro přechodné období (kdy již/ještě dostatečně svítí slunce), tak jde účelně využít i 75% výroby. Těch 25% jsou špičkové přetoky v létě, které se již špatně umořují. A technické přetoky, které jsou dány technickými limity. Mluvím z vlastní zkušenosti.
Opravdu mě nedojímá, pokud si FVE pořídí někdo, kdo třeba jinak topí plynem, nebo TČ a kdo si neumí správně rozfázovat spotřebiče, nedejbože si to pořídí ještě s baterkama, a neumí přizpůsobit své chování a chod domácnosti.
Jedná se o dost komplexní problematiku a nikdo ti to tu dostatečně do podrobna nerozepíše. Doporučuji řešit dílčí dotazy zvlášť.
Např.
Typ a instalace panelů.
El. instalace a zařízení
Typ systému, akumulátory
Připojení do sítě.
...
Osobně bych do FV šel, vše další se odvíjí od dostupné plochy a směru...
Za mě takto. Střecha V, Z nebo J. Bez baterií nejsou dotace, které cenu podstatně snižují a zkracují tak návratnost. Pokud nemáte jak v létě využít přebytek nemají panely smysl. Pokud je v létě využijete na ohřev bazénu, pak se dostanete na rozumnou návratnost. Pokud v létě přebytek energie darujete energetické společnosti je to nesmysl.
Fotovoltaické panely sice vyrobí za rok cca 100% kWp tedy 10kWp vyrobí za rok 10MWh, ale podstatnou část (více než 60%) vyrobí v období červen - srpen, tedy za 3 měsíce. Naopak v zimě za 3 měsíce víceméně nic a zbytek se rozloží mezi tato období.
Pokud nemáte využítí v létě, nemáte rozumnou návratnost. Pak bych cílil max na 30% roční spotřeby elektřiny a měl to jako zálohu na blackout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.