Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jotul F 3 TD BP - mají popelník?

Od: astik odpovědí: 11 změna:
Nevíte někdo, zda mají tyto kamna popelník? Jedni píšou že ano, a druzí nenapíšu nic. Podle fotky to nepoznám.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

0x
Jotul TD jsou bezrostove ( nemají popelnik). Udrží se tak déle žhavé a prodlouží se doba mezi prikladkou. Modely CB mají rošt a tedy i popelnik.
astik
Děkuji. Jotul F3 MF mají popelník, jsou trochu dražší. Nevím které. Zda popelník je lepší, nebo bez.
jendad

Čím budte topit? Uhlí potřebuje vzduch zespodu (rošt) , dřevo hoří bezroštově (vzduch do plamene) . Jotuly f3 td a cb jsou na dřevo , u MF je počítáno s uhlím.

asd1
hodnocení

0x

F3 TD jsou bez roštu a BP bude Blue Paint = černá matná barva (dělají se i smaltované)

Verze MF je verze na uhlí s roštem a CB má předehřev terciálního spolování, osobně si myslim že to je spíš na škodu TD jsou celkově lepší

Na dřevo je bezroštové topeniště mnohem lepší - ve "vaně" se dlouho drží žhavé a výkon pomalu klesá. Na roštu to vyhoří rychle a pak to vyhasne, tj. musí se přikládat častěji. F3 TD mám a můžu doporučit, jedny z nejlepších kamen jaké jsem kdy potkal...

astik
hodnocení

To abych si hodila korunou :) nevím, jak s tím uhlím. Když dojde dřevo, dá se rychle dokoupit uhlí. Nějak se nemůžu rozhodnout. Taky bych raději ty nejlehčí. Každých 20kg navíc není úplně ok.
asd1

Za mne brát TD = bez roštu a na uhlí zapomenout. A pokud dojde dřevo tak se koupí dřevobrikety.

Není problém večer přiložit, stahnout vršek na 3mm škvíru (úplně nezavírat - neni vzduch nemá to jak hořet = palivo se jen odpařuje do komína) aby hořely mírným plamenem a po 10 hodinách tam je ještě žhavé, shrábneš přiložíš a jedou dál.. Uhlí není potřeba. Spodní přívod vzduchu je jen pro zatápění a to ještě když je špatný tah komína, jinak trvale zavřený. Horní přívod vzduchu je vychytaný - v mřížce se vzduch předehřívá, část jde dolu podél skal jako primární vzduch a část do konce plamene jako sekundární vzduch. Oplach skla funguje výborně, sklo se skoro nešpiní jen jednou za čas se setře zašedlé popelem.. Na vlhký hadr trochu popela ošudlat a pak utřít.. Očouzený sklo je jen když na něj spadne poleno a samo to mizí :)

bg
hodnocení

0x

Nevím, zda tento konkrétní typ má popelník nebo ne. Každopádně já mám F 602 bez popelníku a na dřevo jsou skvělé. Nepočítá se s nepřetržitým provozem, na noc nechávám vyhasnout a ráno popel vyberu. Teplo v kamnech vydrží ještě tak cca 6-7 hodin od posledního přiložení, velikost "vany" na popel při topení od rána do večera je dostatečná.

id

Také je máme v 7 let starém domku, Vytopí domek 11 x 8 m a ještě nebylo třeba zapnout přímotopy. Přiložíme naposledy asi 18. hodin, ráno se popel rozhrábně, vylezou nahoru žhavé uhlíky, přiloží se a topí se dále. Popel se vybírá jednou za 5-7 dní. Bydlíme na horách a to jsem zmrzlina, nestačí mi 20 stupňů. Zlatá kamínka.

astik
hodnocení

No právě, starý studený kamenný barák, netěsní... Takže potřebuju kamna, co to aspoň trochu utáhnou. Aby člověk zase nevyhořel :)
jendad
Podívejte se na plamen trenk. Jsou o něco větší než f 602. Cena nižší. Na youtoube je i recenze.
asd1

F3 TD - neboj opradu to topí, papírových 9 kW rozhodně mají a spíš bych řekl že i víc.. Přitom jdou dobře regulovat a umí i nízký výkon (odhad kolem 3 kW).. Výhoda je že se vejdou velký polena, našikmo i půl metru. Takže se při řezání nemusí moc řešit jak dlouhý to řezat.

Nebo tam postav F8, těm se říká továrna na teplo :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]