Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka přes prodlužovačku nebo vyměnit delší přívodní šňůru?

Od: wis odpovědí: 60 změna:

Dobrý večer, odešla nám v koupelně zásuvka, do které byla zapojená pračka. Co bude z bezpečnostního hlediska vhodnější:

1.) Zapojení pračky do druhé zásuvky přes 3m dlouhou prodlužovačku vedenou vrchem?

2.) Anebo vyměnit původní přívodní šňůru k pračce za delší asi 3 metrovou?

Jaké parametry by měla prodlužovačka a nová přívodní šňůra splňovat?

děkuji

60 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z bezpečnostního hlediska bude nejlepší zavolat elektrikáře, který si s tím poradí.

wis
hodnocení

Elektrikáři mají různé názory, pro každého platí asi jiné předpisy, nevím, jak jinak si to vysvětlit?

krtek6
hodnocení

3x

Spotřebiče typu pračka,lednice, trouba a podobně mají v návodech výslovně napsané, že nemají být zapojené přes prodlužky...takže jediné správné řešení je opravit zásuvku v koupelně

jan*
hodnocení

3x

U koupelny nebo v ní bývá zásuvka pro pračku se samostatným, silnějším jističem asi 16 Ampér. Není vhodné připojovat pračku do jiné zásuvky, která je spojená s dalšími zásuvkami se společným jističem, ke kterým se připojují i jiné spotřebiče s velkým odběrem. Např. žehlička, mikrovlná trouba, varná konvice atd.

Nejlepší bude nechat odborníkem opravit původní zásuvku. Jinak hrozí požár!

jan*

Ještě mě napadlo; než seženeš odborníka tak můžeš provizorně připojit pračku přes kvalitní prodlužovačku do jiné zásuvky, abys nemusel třeba měsíc chodit ve špinavém oblečení. Ale musíš v době praní - hlavně ohřívání vody dohlídnout aby nikdo nezapínal žádné spotřebiče s velkým odběrem. Samotný motor pračky nemá velkou spotřebu.

hodnocení

2x

Tak vhodnější-bezpečnější bude vyměnit přívodní šnůru.Kabel (šňůra) třívodičová s min. průřezem 1,5mm.

A kam vám odešla ta zásuvka? Nebylo by jednoduší ji zavolat (vyměnit):)

wis
hodnocení

To by jednodušší nebylo, musí se sekat přes celou stěnu a to se mi nechce.

A je možné použít šnůru z prodlužovačky 10-16A nebo raději koupit kabel a vyrobit?

Skrze vadnou zásuvku je nutno sekat do zdiva!?*zed*

355

diesel: Já jsem to pochopil tak, že tazatel asi má vadný i přívod k té zasuvce a proto by ho musel vyměnit což se bez sekání do zdi neobejde.

No proto jsem to dal. Aby tazatel upřesnil proč!

wis
hodnocení

Je někde vadný přívod ve zdi, psal jsem, že se by se muselo sekat přes celou zeď. Kdyby se nemuselo sekat,

tak bych zásuvku vyměnil a neřeším tady, jak pračku zapojit?

Měl jsem doma elektrikáře, který mi řekl, že by nic nesekal a připojil pračku přes prodlužovačku, tak jsem to tak udělal.

A další elektrikář mně řekl, že to není úplně nejlepší, proto se na to ptám.

Děkujim za odpověď -pokud byste toto napsal v úvodním dotazu , líp by se odpovídalo !

Ale ze zkušeností je závada skoro vždy v krabičce zásuvky, nebo když se vrtá do zdi tak se občas dá trefit do kabelů..

V tom případě je řešení kvalitní prodlužovačka a uvažovat ale o trvalé opravě přívodu k zásuvce!

wis
hodnocení

diesel: informaci, že se musí sekat přes celou zeď jste měl, reagoval jste hned pod ní..

Pokud by stačilo jenom vyměnit zásuvku, tak bych to tu neřešil.

V původním dotazu to nebylo a v doplnění jen že byste museli sekat přes celou stěnu-nenapsal jste proč přes celou stěnu jen že skrze výměnu zásuvky!

355

V původním prvním příspěvku tazatel psal, že "odešla nám v koupelně zásuvka" a o kabelu ve stěně ani zmínka. O tom kabelu ve stěně se začal zmíňovat až později. Že by mu odešla zásuvka a k tomu ještě i navíc kabel ve zdi to se mi zdá dost málo pravděpodobné i když vyloučit se to nedá.

hodnocení

2x

Prodlužovačky jsou určeny k dočasnému připojení spotřebičů, nikoliv k trvalému. A v koupelně rozhodně nemají co dělat. Že se tam často používají je sice fakt a většinou to i funguje, ale stále je to řešení provizorní a relativně nebezpečné.

Prodlužovačky zakoupené v Lídlu a podobných obchodech jsou vyloženě hazard se životem.

(Tak - a teď do mě!)

doplněno 20.09.21 10:04:

hlada - jakých dezinformací? Mám elektrotechnické vzdělání, vyhlášku 50 § 7 a skoro 20 let praxe na zařízení NN v blízkosti VVN. Různých školení jsem za tu dobu absolvoval nepočítaně. Je sice pravda, že se od té doby předpisy lehce změnily, ale takový rozdíl to zase nebude.

Takto vypadá úspěšné šíření dezinformací.

Však jo, k dočasnému... Po dobu praní :))

Pojem dočasný se používal v souvislosti s pobytem sovětských vojsk na našem území. V normě ČSN 34 0350, která definuje bezpečnostní požadavky na pohyblivé přívody a šňůrová vedení nic takového není. Jistě si to můžete zkontrolovat, protože na školeních se prodlužovačky pořád omílají.
Stejně tak je dezinformací to, že Lidl a podobné obchody prodávají zboží, které by bylo vyloženě hazardem se životem. Naopak. Např. Lidl prodává jen schválené spotřebiče a nikdy jsem neslyšel nic o tom, že by některý spotřebič musel být stažený z prodeje.

kami123

S kvalitou produktů z lidlu mám také dobré zkušenosti, ale odněkud se ty "čínské" šmejdy berou.

Spíše bych tipoval kauflandy a možná i semtam nějaký bumarkt. Tržnice to ale jistí.

kami123
hodnocení

1x

prodlužku jen jako dočasné řešení, jinak to není dobrý nápad.

Zástrčka a kabel na 16A (CYSY J 3x2,5). Pokud bude kabel se zvýšenou odolností, tak lépe.

Na licnu samozřejmě patří dutinky. Pokud se s pračkou nebude hýbat, tak bych u sebe klidně použil drát (CYKY), i když se jedná o pohyblivý přívod.

Před připojením bych doporučil dotáhnout v zásuvce šroubky.

hodnocení

1x

Na spotřebiče jako pračky a sušičky si nechte prodlužovačku vyrobit od dobrého elektrikáře.

Použít by měl kabel minimálně o průřezu H07-3krát 1,5mm čtverečních. Koupit odolné koncovky Legrand 50446 zás/...

měl by užít na slaněné vodiče dutinky

Vůbec nedoporučuju zapojovat na takovéto odběry ty laciné prodlužovačky. Kvalitní prodlužovák vydrží celý život.

Nejlepší řešení samozřejmě zhotovit v místě pračky zásuvku elektrikářem

Opravil jsem a vyrobil mnoho desítek prodlužovaček, vím, co píšu.

Kdo chce kam, pomozme mu tam...

doplněno 19.09.21 13:26:

chci opravit mou radu, jak píše @kami123 tak dát průřez raději 3krát 2.5

1,5mm2 úplně stačí, unese to 19A, takže klidně dvě pračky současně.
kami123

Já souhlasím, že 1,5mm stačí. U sebe bych stejně ale dal 2,5mm.

Za prvé nic moc navíc to nestojí. Za druhé přechodové odpory v namáhaných spojích budou menší. Za třetí kabel je odolnější vůči poškození.

@stir

máš pravdu, že 1.5mm průřez unese hodně moc, ale jak píše kami, jde o ty přechodové odpory, 1.5mm při zátěži je schopné se rozpálit, až se límeček dutinky z plastu trochu natavuje. To je má praxe, kdy dělníci užíli prodlužovák na připojení topení.

Prostě je tu ten přechod z vodiče na dutinku a z dutinky na kontakt zásuvek. Proto jsem uznal těch 2.5 mm průžez.

Rozumím, ale ten přechodový odpor může být větší i u silnějšího průřezu. Pokud se něco hřeje, je třeba si to zopakovat. U pračky, která ohřívá vodu několik minut to je zanedbatelné, ale třeba u ev, které se nabíjí 10-12A celou noc, tam už je lépe použít hotovou kvalitní prodlužku a samozřejmě dobrou zásuvku.
kami123

z principu větší průřez = větší styčná plocha = menší odpor

Navíc za čtvrté, větší průřez ze spojů odvádí rychleji teplo

ano, jak píšeš, větší průžez lépe odvádí teplo...proto dávám na některá silně proudem zatížená místa wagosvorky s 5 místy pro vodiče, i když by stačila jen dvoudíra-ten větší plíšek pro vodiče to líp chladí. Oni na to pověsí pak několik topení. Jistič 32A to utáhne

V normě ČSN 34 0350 je tabulka průřezů. Není potřeba vymýšlet žádné blbosti navíc.
Do proudu 10 A 1 mm2, do 16 A 1,5 mm2.

kami123

Takže když ta norma nezakazuje vést prodlužovací kabel přes vanu, tak to doporučíš tak dělat?

Řeší ta norma to, že tam kde je pračka, bývá zpravidla i dost vlhko?

Řeší ta norma, že ve vlhkém prostředí vodiče a kotakty oxidují?

Je nějaký jiný důvod, než pár korun investice navíc, nepořídit si spolehlivější a odolnější přívod?

Neřešit problém který někdo vyfantazíruje a který nemá žádné odborné opodstatnění.

Přesně tak 1mm2, s rezervou 1,5 mm úplně stačí. Pračka bere nějakých 9A pokud zrovna topí, samotný motor téměř nic. Do koupelny mám jistič 10A, tak k čemu tam dávat svářecí kabel, když dřív zákonitě vybaví jistič. Další prodlužovák mám i za linkou k troubě a bez problémů.
kami123

Tak to je asi jen má fantazie, když už se mi v životě nekolikrát stalo, že zástrčka přívodního kabelu výkonového spotřebiče byla při provozu horká včetně kusu kabelu za ní.

Není to fantazie. Stává se to. Ale u pračky alespoň mně nikdy. Spirála jede pár minut. Ani se nejedná o extra délku, mám metrovou.

Musím souhlasit s @kami123, jako elektikář jsem už pár "továrních" zástrček vyhodil, byly ke spotřebičům s topným tělesem, včetně bojleru, přitom ty zástrčky se tvářily velmi seriozně-krásně odpružená vývodka z vidlice, kvalitní gumoplast krásné bílé barvy, mnoho atestů na sobě, průřez 1.5mm čtverečních...Až na to, že po vytažení ze zásuvky při provozu byly kolíky tak hokré, že se na nich nedala v žádném případě udržet ruka a kolem kolíků ten materiál opálený a cítit spáleninou.

Jak už jsem několikrát psal. To je takovej problém investovat nemnoho peněz navíc a mít kvalitní prodlužku na celý život? *ee*

TOpné tělěso pračky mívá kolem 2kW a při praní ložního prádla na vysokou teplotu to je sakra znát.

Bobane, kolík o průměru 5mm byl teplý, ale kabel o průřezu 1,5mm byl studený?

To ale svědčí o tom, že mezi zásuvkou a zástrčkou byl přechodový odpor. Za to přeci nemůže prodlužka.

Bobane ale to tady psalo už více lidí, že je třeba použít kvalitní koncovky. Průřez kabelu přece nemá vliv na přechodový odpor na kolíkách, takže chyba je jinde. Mám 30m na bubnu a 16A kvalitní prodlužovák a byl použitý i k nabíjení elektromobilu celou noc na 10A. Akorát teda jsem ho musel celý rozmotat kvůli indukci a žádné zahřívání. Naproti tomu pračka topí možná 15minut v kuse, takže bych hledal chybu buď v koncovce nebo přímo v zásuvce. Navíc platí jednoduché pravidlo, že prodlužovák by měl mít alespoň takový průřez jako šňůra od spotřebiče.
kami123

I když je problém v kontaktech, tak větší průřez odvádí z kolíku více tepla.

Patrně nemáš na mysli indukci, ale indukčnost.

Žádná indukčnost omezující provoz na bubnu s prodložkou nehrozí.

Buben by se měl rozmotávat kvůli oteplení mezi závity. Obzvláště pro ty, co používají na 16A 1,5mm2.

.

Mimochodem jak poznám, že je vidlička kvalitní a kolíky se nebudou opalovat nebo oxidovat?

Jak poznám, že kontakty v zástrčce nebudou oxidovat nebo ztrácet pružnost?

Přeci zkušeností to poznáte.

kami123

Já si nevzpomenu ani za čtvrt roku, jakou značku a kde jsem kupoval. Na tož za několik let, kdy se závada projeví.

hodnocení

1x

Ak mate cely byt tahany hlinikom, co znamena na 99% aj ochranu nulovanim, ta odidena zasuvka vam vravi : komplexna rekonstrukcia je nutna. Kvalitna predlzovacka problem len posunie dalej, ak vam prechodovy odpor kdesi v zasuvke prerusi PEN vodic, na kostre pracky bude 230V a to uz je na smrtelny uraz.

Mozete docasne prat cez predlzovacku, ale v zasuvke zapojenej cez chranic a medenym kablom.

hodnocení

0x

Myslím, že prodlužovačka ničemu nevadí, pokud je vyrobená továrně a má atest.

To bych neřekla. Měla jsem přes prodlužovačku sušičku, v prádelně. Najednou jak když mě něco trkne, šla jsem se podívat, jestli už je usušeno. Smrad, prodlužovačka už tekla a chybělo málo, aby došlo k nejhoršímu. Nebýt doma, tak nevím. Hned jsem volala elektrikáře a dal mi k sušičce delší šňůru.A to bylo před hodně léty, kdy tu ještě nebyly k dostání takový šmejdy, co se prodávají teď.
355

Taky si myslím, že prodlužovačka by neměla vadit i když je lepší pračku zapojovat do zásuvky přímo bez použití prodlužovačky. Taky si myslím, že ta prodlužovačka ani nemusí být vyrobemá továrně a s atestem. Pokud ji vyrobí někdo kdo se na tom zná (nejlépe elektrikář) odborně a s kabelem o odpovídajícím průměru vodičů tak muže být i lepší než některé továrně vyrobené a s několika atesty. Kdysi než jsem si udělal zásuvku do koupelny tak jsem několik let používal k pračce prodlužovačku a vůbec ničemu to nevadilo a fungovalo to tak bez problémů.

kami123

Prodlužka v koupelně opravdu není dobrý nápad.

Když už, tak ji zafixovat, aby se zásuvka shodou okolností (děti, aktivní hospodyňka...) nemohla ocitnout poblíž vany, umyvadla atd.

Atest nutný není, ale musí být udělaná kvalitně.

I tak je to další věc, která může způsobit problémy.

355

kami123: Ano, souhlasím s tím, že prodlužovačka v koupelně není příliš dobré řešení. Pokud je ta prodlužovačka dobře udělaná a v pořádku tak to ale nemusí být žáden velký problém. Z toho co píše tazatel jsem pochopil, že tu prodlužovačku by vedl z jiné místnosti a tak by asi nebyla celá v té koupelně nebo by tam nebyla vůbec.

hodnocení

0x

Takove ty prodluzky bezne prodavane v hyper obchodech maji proudovou zatizitelnost obycejne do 10A. Coz na velky spotrebic muze byt malo a pak dojde k tomu, co popisujete. Pokud ale budete mit prodluzku do 16A, pak nevidim problem.

Nejlepsi reseni je samozrejme opravit trvalou instalaci.

hodnocení

0x

Prodlužovačku, až budete kupovat, musíte prodavači říci, na co ji chcete. Je jiná, je vyrobená na větší zátěž nebo jak se tomu říká. Udělala jsem to tak a mám na ni myčku, pračku, sušičku, protože jediná zástrčka má silnější jištění. Ale nikdy nepustím dva spotřebiče současně. ;)

355

Nevím jestli má smysl mluvit prodavači na co ta prodlužovačka má být. Asi jak v kterém obchodě. Současní prodavači jsou často jen prodavači a v prodávaném zboží se příliš nevyznají. Na dotaz nabídnou to co zrovna mají skladem nebo co potřebuji vyprodat bez ohledu na to jestli to bude nebo nebude vyhovovat. Časy kdy se v reklamě mluvilo "přijďte poradíme, posloužíme" už jsou bohužel dávno za námi a téměř vůbec už to bneplatí.

Chodím do Elektra, kde prodavačka je majitelkou a ví a zná. Navíc tyto údaje jsou na obalu na šňůře. To, co píšete, to je sice pravdou, ale tohle platí pro všechny prodejce. Je potřeba si vybrat. ten, který něco motá nebio se mi snaží něco vnutit, nemá šanci. Je tam určitě i druhý prodavač. Není problém se přesunout nebo do úplně jiného obchodu.

355

Ne vždy se dá snadno poznat jestli prodavač něco motá nebo se snaží něco vnutit hlavně když se kupující v určitých věcech příliš nevyzná. Obvykle se prodávačí tváží jako odbornící na prodávané zboží a to i když nimi ve skutečnosti nejsou. Určitě ne všude v prodejně je i druhý prodavač a pokud ano tak ne vždy dostatečně znalý toho co prodává.

Je prodavač a podavač zboží. Podobně, jako v jiných oborech je rozdíl v kvalitě a ochotě lidí.

hodnocení

0x

Prodlužovačka je naprosto v pořádku bez jakýchkoli problémů. Nedejte na žádné panikáře. Pokud nebude vadná, nemůže ničemu vadit. Pračka odebírá proud kolem 10A sotva čtvrt hodiny. Rozhodně je lepší použít prodlužovačku, než měnit šňůru. Když se ptáte takto, tak byste nejspíš měl problém s nalisováním fastonů.

wis
hodnocení

Nemám sice lisovací kleště, ale myslím, že by neměl být problém. Chtěl jsem na přívodní šňůru použít kabel z prodlužovačky.

Asi šnůru měnit nebudu, nechám pračku přes prodlužovačku, je to jen občasné použití, program na hodinu max. 3x v týdnu a pak prodlužovačku odpojím.

hodnocení

0x
Prodlužovačka není žádný problém. Sám jsem udělal manželce asi metrovou. Jen je třeba koupit lepší koncovky a uvědomit si, že pračka bere okolo 10A, takže tomu odpovídající průřez vodičů. Komu se prodluzovacka rozteče, je problém v levné prodluzovacce. Je to to samé, když koupíte levné startovací kabely :) Jinak běžně se i třiceti metrovou prodluzovačkou dají nabíjet elektromobily celou noc i vyšším proudem a bez problémů. Topné těleso v pračce oproti tomu jede pár minut.

Prodlužovačka problém není. Problém je její nedovolené použití pro připojení pračky v koupelně.

spu
hodnocení

0x

Já bych prodlužovačku klidně použil. Případný problém ohlídá proudový chránič

Ten proudový chránič který tam bude až po rekonstrukci elektroinstalace, všechny ostatní možnosti jsou jen zoufalé dočasné.

oldi
hodnocení

0x
Nechat vyměnit zásuvku od elektrikáře, popř. i přívodní kabel. Šňura od pračky může být někdy dobrá.

jabraka*
hodnocení

0x

Vyměnit přívod k pračce tak,že se výmění celý přívodní kabel a zásuvka bude o metr blíž k pračce?to může poradit jen úchyl-Pokud bych nastavoval jiný kabel ye zásuvky k jiné ,bližší yásuvce?neliší se to od prodlužovačky.Vyměnit kabel y pračky za delší?Sice je to elegantní řešení,ale ruší se tím yáruka.Lze to tedy dobré jen u pračky bez záruky.

Tak se nebraňte prodlužovačce!

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]