Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektřina nebo plyn

Od: sabi odpovědí: 13 změna:

Zdravím, budu rekonstruovat domek, kde jsou x let staré wafky, jaký typ vytápění radíte zvolit? Plynový kotel, nebo vše na elektřínu, např. podlahové vytápění elektrické, nebo raději teplovodní...taky se zajímám o případné dotace v rámci programu novazelenausporam, máte nějaké zkušenosti? Díky za tipy.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V tomto vám moc neporadím, ale podlahový topení je super nápad. Ex tchýně si nechala udělat v bytě taky podlahový a je moc příjemný, když jde teplo od noh a taky mi přijde, že je v bytě rychleji teplo než u klasickýho radiatoru.

olinl
hodnocení

0x

Nezmínil si ještě tepelné čerpadlo, ale neznám podrobnosti stavby/pozemku. Osobně za nejdůležitější považuji mít "suchý" dům (vodorovná hydroizolace-nejsou plísně, žádné nahazování omítek, nerosí se tolik okna, bezproblémové zateplení, menší náklady na vytápění atd.). Zatím vytápění plynem (kotel) vychází proti "elektrickému kotli" levněji.

Levněji?
A máte započteno všechno? Cena plynového kotle je nepoměrně vyšší, + cena vyvložkování komína, + kažroroční čištění, + každoroční revize kotle a komína...
Nebo jenom spotřeba plynu?

hodnocení

0x
Elektrické podlahové topení v žádném případě.
Pro posouzení dalších možností jste uvedl málo údajů.
sabi
hodnocení

Proč ne el. podlahové? Špatné zkušenosti?

Protože pokud nedáte teplovodní podlahové vytápění (když už to tedy musí být), tak do elektrických topných kabelů nikdy neopustíte teplo z jiného zdroje než z elektřiny i kdybyste 100x chtěl.
Do teplovodní podlahovky pustíte teplo z jakéhokoliv zdroje i kdykoliv v budoucnu.
jendad

martincakl®

S tímto argumentem se všude setkávám a je jistě pravdivý . Ale v okolí jsem se nikde nesetkal , že by někdo měnil zdroj . Odpověď je jednoduchá . Pokuď někdo od začátku topí elektřinou , tak má dobře zaizolovaný dum . A investice do kotle na biomasu či tepelné čerpadlo se asi nikdy nevrátí .

To spíše si lidé dají krbík pro atmosféru a je to větší přínos jak relaxační , tak bumbací :)

Ano, ale i s tím krbem mohou topit do podlahy.., pokud tam nemají jen elektrické kabely.
A rekonstruovaný dům (o kterém je zde řeč) asi nebude ve standardu NED, to je další podstatná věc. Takže útrata za topení elektřinou do kabelů v podlaze bude poněkud vyšší.

hodnocení

0x

No já mám dvoje wafky (mora přímotopy z roku 2000) a není nad ně nic lepšího. Hned teplo a prádlo u nich krásně schne. Teplo ohně je lepší než podlahovka dle mého.

sabi
hodnocení

Něco na těch wafkách bude, váš názor sdílí i rodiče. Ale hodí se asi jen do malých domků, 2 - 3 kusy jsou ok, víc se prý nevyplatí.

Máme dvoubytový RD a horní byt o třech pokojích má ve dvou wafky. Pokud u nich večer pověsím prádlo, tak ráno ho oblíkám suché. Nemám sušičku a o tuhle výhodu rozhodně přijít nechci. Nahradil bych je akorát krbovými kamny.

Je mi 32 a o výhodách ostatních topení vím, ale tohodle se rozhodně nechci zbavit. Píšu to proto, protože starší lidé mohou mít názor z principu, že neznají nic nového, ale podlahovkou opravdu byt vytopíte pomaleji. A výhoda designu, že nikde na zdi není cosi... to mě nebere. Klidně budu mít v pokoji průmyslové topidlo. Mě jde o komfort, ne o krásu. Tu může chápat každý jinak a vo tom to je :).

sabi
hodnocení

Mě se nejedná ani o design, ani o sušení prádla, ale jen a pouze o spotřebu, a co nejvýhodnější poměr cena - výkon

Na spotřebu je nejlepší tepelné čerpadlo, ale cena je značná.

Na výkon je nejlepší elektrické přímotopové odporové topidlo, ale spotřeba je značná.

Možná ten poměr srovnává infrapanel.

Ono taky záleží, jak je zateplen barák či místnost, jak je velká místnost, kde se topí a i jak je vytápěn dům celkově (je blbost montovat wafky, když je ve spodním bytě radiátor s kondenzačním plynovým kotlem - pak je lepší trubky radiátorů natáhnout i do horního bytu).

Takže nelze jednoduše odpovědět.

Do malé chajdy se vyplatí topit dřevem. A v obytném autě s přípojkou 230V klidně i elektrickým přímotopem, který je sice nejdražší na provoz, ale velice rychle vytopí malinký prostor a neběží dlouho, jako třeba u velkého nezatepleného pokoje, kde nevypne skoro nikdy termostat.

Takže nejde jednoznačně odpovědět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]