Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průtrže mračen: jak/kam odvádět vodu ze žlábku u sklepa

Od: dradra odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám domek ve svahu, přičemž dveře do sklepa jsou cca 120 cm pod úrovní terénu a téměř u rohu stavby. Čili když je velký déšť, voda spádem teče podél domu a mnoho z ní končí právě u těchto dveří, protože na hranici pozemku (a jen 40 cm od mého domu) má stavbu soused, a já tak nemohu vodu odvést pryč kolmo od domu. Metr před dveřmi je teď žlab, který trubkou odvádí vodu pryč. Ale zatím mám jen slepou 3m dlouho trubku. Co by bylo nejlepší řešení? Nádrž na dešťovku asi použít nejde, protože se spádem je už teď trubka v hloubce na konci as 150 cm. Napadlo mě vykopat tam jámu a vysypat šterkem či kamením? Letošní extra silné deště totiž ukázaly, že takhle to nechat nemůžu :( Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

ANo, dešťovou vodu nejen že vsakovat lze, ale v podstatě se to dnes (až na vyjímky) takto dělat musí.

U Vás je otázka, kolik té dešťové vody je a jaké jsou hydrogeologické podmínky v místě případné vsakovací jámy.

dradra

Veskrze pískovcové podloží, mocnost asi 1,4m (dle průzkumu, který byl součástí projektu). V podstatě na zahradě je cca 1-2 (jak kde) vrstva zeminy a pak pískovcová skála.

To samo o sobě nestačí, je třeba znát (změřit) koeficient vsaku kv.

Pokud by se jednalo o stříšku nad vsatupem do domu, tak to není třeba až tak řešit.

Jestli je to ale voda z velké plochy, ptom už to je zásadní údaj.

Lze provést i laickou vsakovací zkoušku, ta je ale pouze orientační..

olinl
hodnocení

0x

Je v blízkosti veřejná kanalizace?

hodnocení

0x

Tak to bude dobrý nápad, jen dobře spočítat velikost jámy a hloubku založení. Pokud tam bude skála, nezbyde než vrtat:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]