Nejste přihlášen/a.
Plánují se poslední kotlíkové dotace. Pokud bych je chtěl využít, v naší obci mi zvýbá varianta TČ, příp. kotel na biomasu. Uvažuji max o kotli na biomasu - varianta buď: surové dřevo, kombinace surové dřevo - pelety, pelety. Zatím se s tím začínám seznamovat. Máte s topením na biomasu nějaké zkušenosti? Jaká je spotřeba paliva, náklady na topivo, náklady na spotřebu elektřiny, pořizovací cena atd.? Např. většina výrobců kotlů na pelety uvádí, že roční spotřeba je 4 - 5 tun. Od některých uživatelů jsem se ale dočetl, že si to pořídili, ale od začátku je děsí spotřeba, která je ca. 150 kg pelet/4 dny. Kotel bych instaloval v RD (něco ve stylu okál - částečně zatepleno), určeném k rekreaci, vytápěná plocha ca. 150 m2. Jelikož objekt není trvale využíván, za jak dlouho se dočkám tepla z biomasy, pokud přijedu a spustím kotel? Nyní přijedu, zatopím v kotli na uhlí a cca za 3-4 hodiny mám i v zimě 20 st. Děkuji.
Spotřeba paliva je jasná - tepelné ztráty za čas, výhřevnost paliva, účinnost kotle.
Pelety obvykle automat. hořák a na plný výkon najede rychle.
Pelety jsou pohodlné, ale bez elekřiny to netopí a jsou drahé.
Pokud máš zdroj, tak můžeš přidat i štěpku, na rozdíl od kupování pelet to jde dělat svépomocí, stačí větve štěpkovač a silo na štěpky.. Na rozdíl od kusovýho dřeva je na štěpku i automat..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.