Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spetná klapka

Od: novak1* odpovědí: 14 změna:

Na vaňovej baterii , vývod na sprchu je spetná klapka v potrubí. Dal jsem ji pryč, brzdila mi prutok. Musí tam být . Bude se neco kazit když tam nebude.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sdd
hodnocení

6x

Klidně vyhoď, nic to dělat nebude - na "RA252" nereaguj, zase to přepísknul s % alkoholu. *pivo*

novak1*
hodnocení

Spetnú klapku jsem dal ven. A vymenil jsem hadici. Už je to lepší.

Taky flexi hadice má jenom 5mm prumer. To je taky dost málo.

sdd - No ono se nic pravděpodobně nestane (u některých baterií klapka ani nebývá), ale ra252 nic nepřepísknul. Kontaminace vody v potrubí skutečně hrozí. Vy byste si chtěl třeba vařit kafe z mydlinkové vody? A v případě, že voda z vany obsahuje třeba virus žloutenky, roznese se žloutenka po širém okolí a nikdo nezjistí proč. Chlorování v takovém případě nemusí stačit.

sdd

Magdon - jak podle Tebe se dostane ta inf. voda do kafe? Přes tu zpětnou klapku se asi nic nikam nedostane podle Tebe asi. Bez urážky.

A ještě něco, Ty si leješ kafe přes sprchu? Já myslel, že na to slouží to ramínko u baterie. Alespoň u nás to tak funguje.

sdd

Magdon- RA252 si nechává špinavou vodu, podle něj co psal, ve vaně a z toho se pak nikdo nemůže nakazit, když již má imunitu.

Jak se ta špinavá voda může dostat do trubek? A mimochodem, já si kafe nezalejvám sprchou. *kafe*

Takže pro ty méně bystré. Občas se stane, že "neteče voda". Pokud je to způsobeno tím, že zavřu bytový uzávěr, nic se neděje. Pokud je to způsobeno tím, že někde na ulici rupne trubka, nebo někdo zavře hlavní uzávěr v baráku a někdo v nižších patrech otevře kohoutek, pak ve vyšších patrech vznikne v trubkách podtlak. Pokud tam otevřete kohoutek, slyšítě jen chrochtání a syčení nasávaného vzduchu. Pokud máte v tu chvíli hadicovou sprchu hozenou do vany, bude sprcha nasávat špinavou vodu do potrubí. Stejně tak, pokud dojde k podtlaku v potrubí a budete napouštět bazén nebo sud na zalévání, nasajete to do vodovodního řadu.

A pokud jde o mne, vanu nemám. Mám sprcháč. Teda kout ne, má to 180x80 cm.

sdd - Voda z vany se do trubek dostane velice jednoduše. Je to fyzikální zákon (třeba stáčení vína, vycucávání nádrže auta...), můžete si to vyzkoušet. Když z nějakého důvodu uzavřete hlavní kohout a otevřete kohout kohout nad ním, váha vody vytékající z trubek vytvoří v trubkách podtlak. Když pak otevřete kohout umístěný výše, podtlak v trubce nasává otevřeným kohoutem vzduch. Když je na tomto kohoutu hadice končící ve vodě, místo vzduchu se do trubek nasává voda z vany. Tím se kotaminovaná voda dostane do celého úseku za hlavním kohoutem, takže po otevření tohoto kohoutu jí budete mít i v kuchyni. Pokud je to ve větším měřítku (třeba z důvodu havárie uzavřený řád v ulici) může se voda z Vaší vany snadno dostat i do sousedních domů.

Vidím že ra252 byl rychlejší :(

hodnocení

3x

Když necháte sprchu utopenou ve vaně se špinavou vodou a klesne tlak vody, může potrubí vysát obsah vany. A potom ho z kohoutků vracet. A třeba nejen vám.

Klesne tlak vody, že bude "nasávat" zpět do potrubí špinavou vodu? To je mi novinka...

Proto tam ta klapka je.

nonek - to není novinka, to je fakt známý od nepaměti. Proto ve vanových bateriích zahradních kohoutech a pračkových kohoutech ta klapka bývá.

Ale k nasátí vody nestačí jen pokles tlaku, v potrubí musí dojít k podtlaku. Není to nic výjimečného. Nastane zo například když při uzavření hlavního kohoutu v domě někdo o patro pod Vámi otevře kohout, nebo spláchne WC. Při rozsáhlejší uzávěře vody (řád v ulici) se kontaminovaná voda může dostat až do veřejné části vodovodu (to už se bere jako veřejné ohrožení).

novak1*
hodnocení

Jen pro takovou prkotinu tam montujou spetnú klapku? Já že proto aby se vyrovnal tlak pri prepnutí a nesekalo to tak. Kto necháva sprchu pohozenou ve vane plné vody? Jeden z milióna. Když je odstávka vody , každý skouší poušťet vodu až když se úplne mine a potrubí se vyprázdní. Potom když voda znova teče je vetčinou kalná a nechá se odtéct.

Teoreticky máš pravdu ale ja mám vlastní vodárničku.

Bez dozoru nikto nenechá téct vodu do vany ze sprchy. Kdyby voda prestala téct tak to pozná .

Když je to takový problém tak mužou povinne Vodárny montovat u každého více podlažného domu spetnou klapku na vodovodné potrubí. Proč to hází na výrobce baterii. Tam bude určite i jiný duvod a ne jenom vysání.

novak1 - No ono kontaminovat vodu ve veřejném řádu zas až taková prkotina není. Rozhodně je to závažnější problém, než ten Váš zpětný ráz v kohoutku. A možná byste se divil, kolik lidí nechává při napouštění vany sprchu volně ve vaně. Bude to možná většina. Napouštěná voda se totiž při tom méně ochlazuje, než když teče volným prostorem z kohoutku.

Mimochodem - neznám dnešní předpisy, ale když jsem před pár lety připojoval rodinný domek k veřejné síti, byla zpětná klapka za vodoměrem povinná.

novak1*
hodnocení

Možná je i teď povinná klapka u vodomeru . Takže si zaneřádím jenom vlastný potrubí. Ani to ne když je tam ta klapka. Vodárny se staraj , nemaj boj.

Tak tohle sme nevedeli, takovou vec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]