Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v domácnosti nám nepřibývají spotřebiče, a poté, co nám dali nový elektroměr, máme 2 období nehorázný nárůst spotřeby. Vzhledem k tomu, že topíme plynem, tak už nás to nenechává klidnými. Mohu požádat ČEZ o kontrolu jeho elektroměru nebo rovnou o výměnu? Je kontrola nebo výměna bezplatná? Děkuji předem za odpovědi.
Elektroměr lze reklamovat, ale v prípadě, že konrola nezjistí vadu, musí se zaplatit. Hrubá chyba se dá velice snadno zjistit. Bez odběru musí ukazovat nulu, machanický se musí zastavit na značce. S dostatečnou přesností se dá ověřit přesnost zapnutím různých spotřebičů o známém příkonu na určitý čas. Pro toto orientační ověření stačí wattmetr do zásuvky. Reklamace má smysl až po vlastním zjištění chyby.
Můžete. Ovšem pokud bude v pořádku, musíte si náklady zaplatit.
Doporučuji: vypnou úplně všechny spotřebiče a sledovat, zda se hodiny točí. Pokud ano, tak ještě hedejte, co by vám kde mohlo svítit, odebírat.
Vlastní zkušenost:
Nájemník (shodou okolností elektrikář) si chtěl být jistý, že v bytě bude odebírat energii pouze on. Dlouho jsme se dohadovali, nic jsem tam zapnuté neměla (nechala jsem si 1 místnost). Tak jsem to riskla, nahlásila a přišel pán na kontrolu. Vyměnil vadný elektroměr. Nájemník byl ovšem pečlivý a zjistil, že se elektroměr točí dál. Přišel jiný pán a zjistil, že ten předchozí namontoval nový elektroměr "obráceně" (tak to řekl). Teprve po této opravě bylo vše OK.
Já bych to viděl spíš opačně - starý měřil špatně (neměřil malé odběry) a ten nový konečně měří vše. Takže to berte tak, že díky tomu, že jste měli tak dlouho starý elektroměr, jste za elektřinu značne ušetřili ![]()
Tak máš psát dotaz správně. "Starý elměr měří jinak než nový" a "elměr začal měřit jinak" jsou dvě různý věci. Dotaz je psaný pro prvn možnost tak se nediv že se na ní i odpovídá..
nejdříve odpojte všechny spotřebiče (například hlavní jistič), zapsat (vyfotit stav elektroměru) a za hodinu kontrola. Stav musí být stejný. Pak nahodit hlavní jistič a odpojit všechny spotřebiče, ale kompletně. Elektroměr nesmí nic změřit. Nezapomenout na lednici, atd.. Zaznamenat stav elektroměru a připojit nějaký spotřebič se známou spotřebou. Například starou žárovku, ale ideálně například přímotop a měřit minimálně hodinu (u žárovky několik hodin). Pak odečíst rozdíl a uvidíte, jestli elektroměr měří blbě. 30% rozdíl už se dá poznat.
Pak případně reklamovat elektroměr nebo hledat co způsobuje větší spotřebu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.