Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v domácnosti nám nepřibývají spotřebiče, a poté, co nám dali nový elektroměr, máme 2 období nehorázný nárůst spotřeby. Vzhledem k tomu, že topíme plynem, tak už nás to nenechává klidnými. Mohu požádat ČEZ o kontrolu jeho elektroměru nebo rovnou o výměnu? Je kontrola nebo výměna bezplatná? Děkuji předem za odpovědi.
Elektroměr lze reklamovat, ale v prípadě, že konrola nezjistí vadu, musí se zaplatit. Hrubá chyba se dá velice snadno zjistit. Bez odběru musí ukazovat nulu, machanický se musí zastavit na značce. S dostatečnou přesností se dá ověřit přesnost zapnutím různých spotřebičů o známém příkonu na určitý čas. Pro toto orientační ověření stačí wattmetr do zásuvky. Reklamace má smysl až po vlastním zjištění chyby.
Můžete. Ovšem pokud bude v pořádku, musíte si náklady zaplatit.
Doporučuji: vypnou úplně všechny spotřebiče a sledovat, zda se hodiny točí. Pokud ano, tak ještě hedejte, co by vám kde mohlo svítit, odebírat.
Vlastní zkušenost:
Nájemník (shodou okolností elektrikář) si chtěl být jistý, že v bytě bude odebírat energii pouze on. Dlouho jsme se dohadovali, nic jsem tam zapnuté neměla (nechala jsem si 1 místnost). Tak jsem to riskla, nahlásila a přišel pán na kontrolu. Vyměnil vadný elektroměr. Nájemník byl ovšem pečlivý a zjistil, že se elektroměr točí dál. Přišel jiný pán a zjistil, že ten předchozí namontoval nový elektroměr "obráceně" (tak to řekl). Teprve po této opravě bylo vše OK.
Já bych to viděl spíš opačně - starý měřil špatně (neměřil malé odběry) a ten nový konečně měří vše. Takže to berte tak, že díky tomu, že jste měli tak dlouho starý elektroměr, jste za elektřinu značne ušetřili
Tak máš psát dotaz správně. "Starý elměr měří jinak než nový" a "elměr začal měřit jinak" jsou dvě různý věci. Dotaz je psaný pro prvn možnost tak se nediv že se na ní i odpovídá..
nejdříve odpojte všechny spotřebiče (například hlavní jistič), zapsat (vyfotit stav elektroměru) a za hodinu kontrola. Stav musí být stejný. Pak nahodit hlavní jistič a odpojit všechny spotřebiče, ale kompletně. Elektroměr nesmí nic změřit. Nezapomenout na lednici, atd.. Zaznamenat stav elektroměru a připojit nějaký spotřebič se známou spotřebou. Například starou žárovku, ale ideálně například přímotop a měřit minimálně hodinu (u žárovky několik hodin). Pak odečíst rozdíl a uvidíte, jestli elektroměr měří blbě. 30% rozdíl už se dá poznat.
Pak případně reklamovat elektroměr nebo hledat co způsobuje větší spotřebu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.