V tomhle případě, pokud nemáš připojovací krabičku se šroubky (nebo máš?) tak odmontovat zadní plech, případně i horní desku a podívat se, kam co vede.
Jak to má být zapojené je zřejmé z nálepky. Odkud kam ale vede ten smotek drátů na fotce není jasné. Barvy jsou nestandardní, průchod plechem nebezpečný. Nemá smysl se tím zabývat. Od přípojného místa ke svorkovnici sporáku je potřeba přivést nový izolovaný kabel s obvyklým značením vodičů a vyřešit průchod plechem.
Vyfoťte i svorkovnici sporáku a váš přívodní kabel. Ale úplně nejlepší by bylo, kdyby to změřil a zapojil někdo, kdo na to má měřicí přístroj (ne doutnavkovou fázovku) a ví, jak to má být správně a bezpečně připojeno.
Zapojit hlavně tak, aby to nikoho nezabilo. Někde tam máte svorkovnici s očíslovanými svorkami. A tím je dobré se řídit. Sporák bude zapojen na 1, 2, nebo tři fáze?
Už dlouho je ochranný vodič (zem) žlutozelený a nulák modrý. Fáze jsou obvykle černá, hnědá, šedá. Je dobré to dodržovat.
Já tam vidím 3 modré dráty. Na kterém je fáze? Nebo je na každém z těch tří? Naměřil si jednu fázi, nebo tři fáze? Jakou zkoušečkou si to měřil? Jakým způsobem? Kde a čím je ten kábel jištěný? 1f. nebo 3f. jistič. Jaké hodnoty jištění? Informace!
Byl jsem nepozorný. Zřejmě jsem nebyl sám. Bral jsem ten svazek vodičů jako přívod. Bude to ale odchod vodičů od připojovací svorkovnice k jednotlivým komponentům sporáku. Našel jsem fotky zapojení, kde barvy vodičů jsou stejné jako na fotografii tazatele. I schéma zapojení jsou podobná. Tazatel nepíše, zda má originální svorkovnici. Možná, že je na těch vodičích i připojená. Ovšem stále platí : nech to na osobu znalou, se zkušenostmi. Většinou to bývá elektrikář.
Bude to zapojeny na 3 faze právě. Nevydim tam žádný černý ani hnědý, proto se radeji ptám. Na tři fazovém kabelu, tam jsou dokonce dva hnedy,žádný žluto zelený. To budu muset prověřit co je co
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.