Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytopený soused a popraskaný sádrokarton

Od: eterete odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

před časem jsme trochu vytopili souseda pod námi – kapalo pod vanou, takže jsme to neviděli, flek jsme měli cca 15x10 cm (ale možná ani to ne) a takto se to projevilo i sousedovi na stropě. Neřešil to, flek uschnul.

Všude v koupelně má sádrokarton nebo podobné desky (nepatuju si přesně, jak to říkal, obyč sádroš to není).
Po pár měsících přišel, že mu tyto stěny praskají. Rozjíždí se mu v rohu (strop od stěn, stěny od sebe) a má prasklinu od stropu přes stěnu až ke kachličkám (ty má cca do 180 cm výšky).
Říkal, že to nasávalo to mokro a teď se to takto projevilo.
Pokud je to naše chyba, nemám problém to napravit. Jen mi moc nejde do hlavy, že flek, kdy k němu zateklo, byl asi o 1,5 metru jinde, na druhém kraji stěny (byl na kraji u dveří, ovšem desky mu praskají v rohu u stupaček na opačném konci).

Může se to takto stát?

Dívala jsem se i k nám do stupaček, jestli není problém jinde, ale máme naprosto sucho.
A kdyby voda kapala třeba až někde u něj nad sádrošem, tak by tam měl určitě fleky, jako když to zateklo tehdy od nás. Jenže fleky žádné, jen ty praskliny.
Teď nevím, jestli tomu věřit, že to nasáklo vodu od nás, i když je to o kus jinde, nebo jestli je to jeho špatně udělaný sádroš a únava materiálu a tím pádem jeho problém.

Díky za rady.

Vytopený soused a popraskaný sádrokarton

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Pokud je to panelak tak ten pracuje hejbe se a steny praskaj
Zatim sem nevidel starší panelak kde by se to nedělo
Muj nazor je že ty praskliny tim malím vytopením nesouvisí

hodnocení

2x

Otázkou je, zda použil vhodný materiál do koupelny, když to trocha vody takhle poničilo. Osobně si ale myslím, že to nesouvisí a hodí se mu to jako záminka.

jenda22
hodnocení

2x
Pokud nedal do koupelny typove spravny sadrokartonat, tak by mista mohla byt flekata. Aby ale popraskala cela koupelna je naprosto vylouceno. Mokre desky jsem mel a zase se vysusily. Nic se nedelo. To asi chce zaplatit to, ce jste nezavinili. Koupelny maji jiny sadros a ten odolava z prehledem. Jinak by se nepouzival, ze?

eterete
hodnocení

Ještě dodatek - teď jsem dostala další fotky a ono to není jen v tom jednom rohu. Popraskal mu spoj stropu s stěn po celém(!) obvodu koupelny.
Je to vůbec možné?

krtek6
hodnocení

0x

voda a vzduch si vždycky najde cestu...takže možné to je... btw...by nemáte hydroizolace v koupelně, že to proteklo?

eterete
hodnocení

V životě jsem v paneláku hydroizolace neviděla...

krtek6

člověk se furt učí...a vím já jeslti máte koupelnu po rekonstrukci nebo původní umakart?

hodnocení

0x

Místo natečení do SDK nehraje roli, SDK se chová jako jedna pevná tabule, která má kolem napojení na stěnu dilataci (mezeru) vyplněnou akrylovým tmelem. Pokud se to nacucne, zvětší to svůj objem, po vysušení zase zmenší, takže to může prasknout právě v té dilataci. Na opravu to stačí přejet ještě jednou tím akrylem.
Co mi ale nejde do hlavy je ta prasklá zeď, že by měl SDK takovou sílu?

e
hodnocení

Zeď je taky sádroš.
Mám zato, že se jedná pouze o prasklou omítku a spoje a že není třeba vyměňovat desky, ale vše jen zapravit.
Je to tak?

Pokud se odstraní zdroj vody (to máte) a tabule nejsou pokroucené, nevidím důvod něco měnit.
Stačí v rozích vyškrábnout starý tmel, znovu přetmelit a vymalovat.
Ten prasklý SDK na zdi by chtělo přebrousit a zatmelit Uniflotem s vloženou skelnou páskou.

eterete
hodnocení

A co pokud je prasklý siporex, co s ním? Má ho jako příčku mezi záchodem a koupelnou a prý je tam prasklina "durch".

sadronet
hodnocení

0x

Pokud jste to nahlásila na pojišťovnu,tak vás to trápit nemusí.Přijde likvidátor a odborně posoudí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]