Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dům se koupil před manzelstvim

Od: janad odpovědí: 8 změna:
Dobrý večer,
chci se zeptat jak to je pokud bych se s manželem z určitých důvodu rozvedla pokud: manžel v době kdy jsme spolu žili, byl jediný z nás dvou kdo mohl uzavřít hypotéku a dům který jsme koupili se napsal na něj. Já tam měla rovnou trvalé bydliště zajištěné i dokladově. Žijeme spolu celou dobu a vzali jsme se zhruba 3 roky po koupi domu a hypotéku. Žádné dřívější peníze do toho ze svého nedal ani on, ani já. Nyní je dost možné že už spolu nebudeme žít. Máme dvě děti a pokud se rozvedeme, chtěla bych vědět jak to je s řešením rozdělení tohoto majetku, pokud nejsem na psaná jako spolumajitel. Pouze jsem zhruba dva až 3 roky na psaná hypotéce jako spolužadatel.
Děkuji za radu.
Jana

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

seraphico*
hodnocení

2x
Vzhledem k tomu, že jste pouze spolužadatelka, nikoliv spolumajitelka a nemovitost byla koupena před uzavřením manželství, tak na nemovitost nemáte právní nárok. Jediné, na co byste měla nárok, by byla část splátek, které byly placeny ze SJM. Byly by ovšem "očištěny" o průměrný nájem, který by se neměl, dle rozhodnutí Nejvyššího soudu, opomenout. Na jakou částku byste poté měla nárok by rozhodoval patřičný soud.

Dovoluji si podotknout, že soud bude vycházet z toho, že splátky hypotéky byly za dobu manželství spláceny rovným dílem, takže nárok tu asi žádný nebude. Jedině do doby před uzavřením manželství, ale to by bylo na jiný soud ne na rozdělení společného jmění manželů.Ale to by jste musela platit výhradně jen vy nebo víc než tehdejší přítel aby to stálo za to, dávat to k soudu.

knffd
Manželka na mateřské a manželka obecně snad neplatí manželovi nájemné, proboha. Podle mě za dobu manželství má nárok na polovinu splátek. Ale stejně to určí až soud, pokud se nedokážou dohodnout.
seraphico*
Samozřejmě, že manželka neplatí nájemné. Píšu snad něco takového?

hodnocení

0x
Ono je vcelku jedno na koho je nemovitost napsaná, pokud to není ošetřeno predmanzelskou smlouvou. Po dobu manželství splátky hypotéky jdou stejným dílem a když prokážete, že jste spolu v té nemovitosti žili a platili společně před manželstvím, tak ty splátky tam lze zahrnout taky. K tomu se připočítá zhodnocení nemovitosti časem, takže s prázdnou neodejdete. To se týká i movitých věcí. Budou třeba odhady a dobrý právník s tím nebude mít problém. Já bych doporučoval se dohodnout vzájemně na nějakém kompromisu z každé strany, protože dělení majetku soudně vás každého muže přijít na stovky tisíc.

hodnocení

0x

Spolužadatel - spoludlužník? V případě potíží dlužníka jde celý dluh za spoludlužníkem. To by pak znamenalo, že v kontextu vámi uvedeném a popsaném jste rozhodně v právu požadovat 50% nemovitosti při rozdělení majetku.

Podle jakého práva? Napište číslo zákona a paragrafu.

tak samozřejmě se o to budou nějak soudit a prokazovat - ale můžu napsat telefon na souseda, který to tak měl ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]