Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alternativa za měděné trubky k topení?

Od: karhak® odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

rekonstruuji si dům, kde je ústřední topení v přiznaných kovových trubkách a litinové radiátory.

Radiátory chci nahradit "hezčími" plechovými a potrubí schovat do zdi.

Když koukám na cenu měděných trubek napadá mne myšlenka to nechat udělat v plastu.

Důvod: cena a co jsem četl, tak ani měděné trubky nevydrží věčnost a prý může mít kratší životnost něž kovová.

Jakou máte zkušenost s topením v plastu? Případně prosím o konkrétní typ který doporučujete.

Případně proč né v plastu.

Kotel mám na uhlí Benekov C26

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

1x
Použít trubky i plastové, ale určené k tomu s kyslíkovou bariérou (z důvodu koroze). :) Tedy NE obyčejné PPR (pro topení jsou jen do 70°C a bez bariéry), ale PP-RCT (s bariérou jsou až do 90°C).
Přesto se nedoporučuje napojit na plast hned u kotle. Ale kousek dál. S tím souvisí. Pozor! i na teplotu v otopné soustavě nesmí překročit 90°C v soustavě, s nuceným oběhem to zní jako sci-fi, ale co, když vypadne proud a nepůjde oběhové čerpadlo, či nastane jiný problém.
Osobně jsem zastánce litinových radiátorů, krásně akumulují teplo a jsou takřka nesmrtelné.

S litinovým plný souhlas!

olinl

..také souhlas s ponecháním litinových radiátorů, uvnitř je dost vody a jen tak nevychladnou. Plecháče jsou během chvilky studené kvůli menšímu množství vody. Osobně bych nechal pouze předělat ty stávající železné trubky do zdi, nevím ale do jaké míry je to reálné.

olinl

..ještě doplním, že litiňáky se snadno udržují, v dvoudeskových plecháčích se drží prach, který se špatně čistí.

jenda22

Setrvačnost litinových radiátorů versus plechových nemá opodstatnění. Platí zde zákon zachování enegrie a tím je snad vše vysvětleno.

Cena doporučovaných plastových trubek je zde:

PP-RCT FASER HOT /...

Měděná trubka je asi 8x nižší.

Cu měděná trubka /...

Pokud budete mít kondenzační plynový kotel, naprosto v pohodě použijte PN25.

berger1
hodnocení

0x

Mám topení tahané v PPR trubkách. Je fakt, že tam pouštím max 70 stupňů. A je třeba vzít v potaz roztažnost těch trubek, já to řešil smyčkama. Topím pátý rok a zatím žádný problém. Samozřejmě připojení ke kamnům mám vlnovcem, po asi 30 cm už mám ty PPR.

hodnocení

0x
Pokiaľ ide o krásu za málo peňazí, riešte to s Radbalom.
Dobre urobené rozvody z medených trubiek Vás prežijú. Dobre urobené rozvody z pex-al-pex pravdepodobne tiež, aj keď mám drobné pochybnosti. Lacné nebude ani jedno ani druhé. Ono to nie je len o cene materiálu, ale aj fitiniek, práce, búrania, zapravenia, maľovania atď.
Ak ich nechcete viesť po povrchu, tak u rekonštrukcie by som ich kvôli statike ale prioritne schovával do podlahy. V stenách podľa možností len zvislé drážky.

hodnocení

0x

Měď musí být poctivě udělaná, pájený rozvod je něco jiného než svařovaná ocel. jak už bylo zmíněno,není to jen o ceně ( nejen trubek, ale především tvarovek), plastové potrubí má podstatně větší dilataci.Vyrábějí se PPR trubky se zeleným pruhem pro topení, lepené CPVC se dá taky použít...Doma rozvod v podlaze v plastohliníku,

Měď se také lisuje-myní už topenáři většinou nepájí,ale lisují!

hodnocení

0x
Mám rozvody z instalplastu 30 let. Letos jsem instaloval nový kotel do teď vydržel starý. Radiátory plecháče Radik -korado taky drží o žádných bariérách se tenkrát nemluvilo. Byla to doba, kdy se přecházelo z průhledných na šedivé a drží to dodnes. Nic nezarůstá nic nekape nic nepraská.
Teda snad jsem to nezakřiknul, teď abych to běžel někam rychle zaklepat.

hodnocení

0x
Cca 20 let co jsem si dělal rozvody v pex-al-pexu a vše funguje bez problémů
U tohoto potrubí je důležité aby teplota nešla výrazně nad 60stupňů jinak klesá životnost. Za kotlem s akunádrží mám trojcestnej směšovací ventil.
Tvarovky jsem použil šroubovací, speciální nářadí jen kalibrační trn vytočený na soustruhu a pružinu na ohýbání trubek.

hodnocení

0x
Jestli jsou plechový radiátory hezčí, toť otázka vkusu. Pokud budeš litinu vyhazovat, napiš, já je koupím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]