Dobrý den, potřeboval bych si na garáži vymalovat strop nejlépe vápnem, jen jsem s tím nikdy nedělal. Vím akorát, že se koupí pytel sypkého vápna a pak se nějak připraví "hasí". Neporadil by mi někdo jak ho připravit abych s ním mohl malovat? Děkuji za pomoc
Vypadá to, že do garáže zatéká... Vápenný nátěr vlhkost propustí, rezavět to bude i v budoucnosti. Napřed dobře zaizolovat střechu, až potom odrezit, Vyvětrat! Základní nátěr, a vrchní nátěr. Do brány a dozadu udělat větrací otvory, vlhkost musí pryč.
Dnes jsou snad již všechna vápna v prodeji (hydroxid) hašena. Stačí rozdělat s vodou a přidat lněnou fermež pro lepší otěruvzdornost. A výsledek nechat den odležet, nanášet štětkou. doplněno 03.09.21 10:28:@diesel samozřejmě oxid vápenatý, vzdušné vápno, pálené vápno či jen nehašené. Lze sehnat. (V hobby marketech není, ve stavebních zřídka) K dostání je všude hlavně hydroxid vápenatý (hydrát) chcete-li hašené vápno. Neznám stavbu, na které by se dnes hasilo. Dokonce i památkáři používají hydrát na přípravu vápenné kaše.
Kare nevykládejte co ja hašené co pálené v ápno! A to , že neznáte stavbu kde by se hasilo-znáte tedy toho . Co jsme opravovali ve Savonicích-vše muselo být jen hašené vápno a bez cementu-ten nesměl vůbec do malty přijít, bylo to od památkářů Nic kromě hašeného , minimálně měsíc uleženého vápna, čím déle tím lepe!
Jinak reakce neznamenala, že něco není k sehnání, ale na Vaše tvrzení že všechna vápna v prodeji jsou hašena. a vše lze nejen v hobby,ale spíše ve stavivech!
Jen doplnění technické záležitosti - vápenný hydrát je sice už vyhašené vápno Ca(OH)2, ale zůstávají v něm kousíčky nevyhašeného vápna, vápna páleného CaO. Proto se nechává dohasit(tzv. dozrát) i hašené vápno.
Na nátěry je v prodeji produkt,označený jako hašené vápno.Pouze se rozdělá s vodou podle potřeby.Hydrát je nevhodný,protože na stěně jen vyschne,ale nevytvoří pevnou vrstvu.Používáme nejčastěji vápno v kyblíku,značené jako Čerťák.Je vyráběno z velmi kvalitního vápence yz VelkolomuČertovy schody,je známo vysokou bělostí.Po zaschnutí působí další chemický proces,který navrací produktu původní podobu,jako měl v přírodě.Oxid vápenatý,nebo i hydroxid vápenatý pohlcuje oxid uhličitý ze vzduchu a vytváří kamenný povrch uhličitanu vápenatého.
Sice nejsem tak studovaný jako jabraka, ale mám to prakticky vyzkoušené. Natíral jsem na jaře kmeny stromků jak hydrátem tak vápnem a hydrát byl po 14ti dnech dole. Vápno tam drží doteď.
Ale hydrat je vápno, ale podle použití ho musíte namočit aby se dokončila chemická reakce, koukněte na video co jsem dával odkaz tam je to docela dobře vysvětleno. Jinak já si doma vápno hasím, z jednoho pytle mám 60 litrů vápna.
Koupil jsem si nátěr z vápna, ale moc to nekryje, promíchal jsem ho, ale je to i tak moc řídké a v návodu ještě doporučují ředit vodou 2:1, to už si nedokážu vůbec představit. Budu muset dávat více vrstev.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.