Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vagosvorky - použití

Od: slavo® odpovědí: 17 změna:

Do jakého max. proudu pokud se v krabici použijí vagosvorky místo svorkovnice "čokoláda" a pod. lze zatěžovat zásuvku která je na tu krabici napojená..

Slyšel jsem lampička, nabíječka mobilů a další lze.

Ale např. vařič, fén a pod radši ne.

doplněno 03.09.21 07:33:

Tak jsem se díval na krabičku- je tam napsáno jen OBI ( asi je to děláno výhradně pro ně ).

Jinak 3 x do 2.5 mm čvereční 24 A

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Kam tyhle bludy chodíváte slyšet? :)

Většina WAGO svorek je dimenzována na 32 A. Takže fénů můžete zapojit klidně 10. I velké stroje v dílně.

Musí vydržet minimálně takový proud, jaký lze bezpečně pustit do nejsilnějšího vodiče, který do nich lze zastrčit.

hodnocení

Kupoval jsem je v OBI - je na nich napsáno 20A - že je lze běžně používat jsem četl na webu, ale jeden kolega mi říkal, že je to drženo jenom plíškem a veký proud to nevydrží, že bezpečné jsou šroubky.

Tak si to jenom ověřuji co je pravda.

Kdyby to byla pravda, tak by většině staveb mladších 20 let hrozilo vyhoření :)

asd1

Zrvna ty prasklý waga byly z OBI. Šmejd plast nevydrží předpětí péra a rozlomí se, pak to nemá přítlak a může se to hřát. Viděl jsem to na nový ještě před montáží, ca před 10 lety?. Pokud to někomu vypálilo kravbici tak chápu že je pro věnečky.

Může se najít nějaký vadný kus, jako u čehokoliv jiného, otázka je, jestli to byl originál WAGO. My je zděláváme vyloženě po krabicích, to jsou tisíce svorek a nesetkal jsem se ani jednou z vadným kusem.

Wago je Wago a je jedno, jestli je koupený v obi nebo v super hyper elektru. Pokud je to šmejdská napodobenina, tak to není Wago.
Wago je značka.
Už jsem jich použil tisíce a nikdy nebyl problém.

asd1
hodnocení

3x

Podle toho co je na ní napsaný. Běžně např. 20A apod.

A co jistič, taky se bojíš na 16A jistič připojit víc než lampičku protože to někdo říkal v hospodě?

Ale už jsem Waga viděl rozlomený - zánovní a vyhřátý to nebylo. Čínskej plast... Tam pak bude přechoďák a hořet to může.

hodnocení

2x

Celý život pracuji v elektrotechnice a když se cca u nás tak skoro před třiceti lety objevily wagosvorky, tak jsem také nad tím kroutil hlavou, ale do dnešní doby odhaduji, že jsem jich namontoval cca několik tisíc a to ne jen originál wago, ale i jejich dostupnou mutaci a za tu dobu jsem zaznamenal jenom cca 2x svorku rozpálenou a to proto, že nějaký dobrák ji použil (verze co není na hliník) na Al¨L vodič v paneláku.Nikdy jsem neviděl žádnou prasklou. Pérové svorky se používají v různém provedení do celkem velkých proudů. Jsou svorky připojovací do strojů na cca 25mm2 vodiče...

asd1

To jsem trefil extra kus ;)

Bylo to Wago 20A tmavší šedá na tři dráty, koupeno v OBI ca před 10 lety... Prasklá z boku jak ořech a rozevřená asi 3mm mezera... Taky jsem na to čuměl, někde se mi to možná ještě váli v šuplíku možná už je v popelnici nevim... Ruplo víc kousků z balíčku... Asi příliš saké a málo rýže *smich*

hodnocení

0x

Original Wago, kupene vo velkoobchode v CR, nie objednane z Aliexpress (= fake), vydrzi bez problemov prud, na aky to vyrobca testovane - vid katalogovy list. Ak vas zaujimaju detaily, hladajte video z testovania na elektrika.cz, porovnavali rozne typy spojov a pretazovali ich nasobkami prudu.

Aj v CR / SR sa daju kupit napodomeniny, to ale nie je Wago a max prud je otazny.

Dnes to vyrábí v dobré kvalitě ledaskdo.

olinl
hodnocení

0x

Za mě na "světla" a slabší spotřebiče do cca 500 Wattů ano, na spoje zásuvek v rozbočných krabicích používám "čokolády" průřezu 4, 6 případně 10 mm²-podle počtu vodičů, další varianta je věneček se šroubky+očko. Už jsem měnil pár vyhořelých Wagovek od silných spotřebičů a nevěřím jim, sázím na jistotu a doma bych je použil jen na "světla".

Ako v tej cokolade spravite nieco ine ako spoj vodicov? Myslim rozbocenie, viete sem dat foto?

Co se styčné plochy a trvanlivosti týče, tak starý poctivý kroucený spoj jasně vede :-D

kenav
Na YouTube jsou videa jak dělají rozvody v Rusku,žádný svorky vše kroucení a navic svareno asi vědí proč

hodnocení

0x

Jde o to, co je napsáno na svorce. Mělo by tam být WAGO, pokud je i svorka bez názvu, tak to bude něco z Číny. WAGO má běžně 20A, mám i ty Čínské a tam je dokonce 32A, ale těm Čínským hodnotám bych rozhodně nevěřil.

maikee
hodnocení

0x

Wago se dnes bezne pouziva na do 4mm žily, bezne na zasuvky a neni s tim problem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]