Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci poradit, jak zrušit polatky za popelnice

Od: zdenekgb odpovědí: 15 změna:

Pracuji již 5 let v zahraničí. Káždý rok přijde složenka na popelnice a Moji rodiče složenku zaplatí. Vlastním malou nemovitost která je trvale neobydlená. Starosta obce to ví a stejně každý rok složenku pošle, prý lidé kteří maji chalupy na výkendy musejí platit za popelnice.V cestovním pase, nemám trvalé bydliště, mám Anglický řidičák kde je trvalé bydliště v Angliji. OP kde mám neplatné trvalé bydliště. Musím poplatky za popolnice platit? Předem děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

nejjednodušší řešení je domluva na obci. Sestra platí za popelnice na chalupě pouze za 3 letní měsíce, na naší chalupě to nešlo ale zase se v obci platí 300 a ty mě nespasí.

liduš, "nejjednodušší řešení je domluva na obci" správná volba. 1*

hodnocení

1x

Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů často nazývám "poplatkem za popelnice"platí fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt, nebo která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba. Obec ve své vyhlášce může zúžit okruh osob, na které se poplatek vztahuje.
Více finance.cz/...

hodnocení

1x

Vyhnout poplatku se můžete jedině dohodou s obcí. Jiný způsob není. (nevím o něm)

michala*
hodnocení

0x

Pokud vím, tak platí poplatek ty osoby, které mají v domě /bytě/ trvalé bydliště.

hodnocení

0x

Já kdybych žil a makal v Anglii tak by mě nějakejch 500 za rok vůůůůbec ale vůůůůbec netlačilo...:-P

celp*

Bohužel pro Vás,platit musíte.Můžete nemovitost prodat,ale to snad nechcete.Máme boudu v místě kam se svoz odpadu nedostane a museli bychom tři kilometry lesem nosit odpad na první přístupné místo.Vozíme si to do trvalého bydliště a platbě za chalupu se nelze nijak vyhnout.Je to prostě náš problém.

lidka*
hodnocení

0x

Vyhledejte si na www.mesta.obce.cz obec, ve které máte nemovitost. Na stránkách obce si vyhledejte obecně závazné vyhlášky (OZV) a nařízení - kde mimo jiné bude i OZV o místním poplatku a nebo platbě za odpad. Pokud je ve vyhlášce uvedeno osvobození ( např. k odstranění tvrdosti, dlouhodobá nepřítomnost, nemovitost v rekonstrukci apod) máte šanci si podat žádost o prominutí místního poplatku. A i když to tam uvedeno nebude, zkuste žádost poslat, tím nic nezkazíte a musí vám písemně odpovědět. A nebo ještě lépe - napište mi jméno obce a já se podívám, jak situaci řešit. Je potřeba zjistit, zda se vybírá poplatek a nebo platba - to jsou dva odlišné systémy. Ve vašem případě nehraje roli trvalý pobyt, ale vlastnictví nemovitosti určené a nebo využívané k rekreaci. To znamená, že obec může tvrdit, že sice vy jste dlouhodobě v zahraničí, ale nemovitost mohou využívat např. rodiče, přátelé apod. Bude záležet na tom, zda je prominutí uvedeno v OZV a nebo jak to obec posoudí. Ale v každém případě požádejte písemně.

Jinak výpis ze zákona o místních poplatcích uvádí:

565/1990 Sb. o místních poplatcích

§ 16
Obec, která poplatky spravuje, může na žádost poplatníka z důvodu odstranění tvrdosti poplatek nebo jeho příslušenství zcela nebo částečně prominout.

zdenekgb

Jestli budete tak hodný a podívate se mi prosím, jak řešit problém. Jedná se o Obec Provodovice, okres Přerov, Olomoucký Kraj,

Děkuji mnohokrát

lidka*

Našla jsem si stránky obce provodovice.zahoran.cz/...

2.Čl. 4 Úlevy – odst. (l) zní:
" ( 1) Úleva se poskytuje dětem do 10 let věku a to ve výši 50 %, tj. 160,-Kč ."

Podle OZV č. 1/2009 (na úřední desce) zastupitelstvo obce schválilo částečné osvobození místního poplatku pouze u dětí (trvale bydlící) do 10 let věku. Takže jediná šance by ve vašem případě byla ta, požádat písemně - stačí mailem - o osvobození od místního poplatku s odvoláním na výše uvedený zákon o místních poplatcích. Jako důvod uveďte skutečnost, že vzhledem k dlouhodobému pracovnímu pobytu v zahraničí neužíváte sám a ani nikdo jiný vaši nemovitost k rekreaci a netvoříte na katastru obce žádný komunální odpad. Ale musíte si být jistý, že to tak skutečně je a ani rodiče tam nejezdí. Provodice jsou malá obec a tak si to tam starosta jistě pohlídá. Navíc musím říct, že málokterá obec nebo město ještě v dnešní době vybírá tak nízký poplatek. Většina už se dostala na maximální hranici poplatku t.j. 500 Kč. Ale zkusit to určitě můžete, i když s nejistým výsledkem. *klik*

Liduško, ty jsi svatá a hodná!

*palec*, *hej*, :), *pusa*,

lidka*

Milane, svatá nejsem - jenom vím, kam sáhnout a kde hledat. ;) Tak ráda pomohu a to všichni tady v poradně! *placni* Přesně jako ty! *tuc*

kytka*

A protože jste prima pomocníci, tak Vám oběma patří odměna!

Liduško, jasně, dost poklon navzájem, ale Zdenda z Tebe udělal omylem chlapa. :)

kytka*

A protože jste prima pomocníci, tak Vám oběma patří bodová odměna!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]