Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer, lze na normálním (tím myslím běžném, ne vysokopevnostním) inbusovém šroubu prodloužit závit závitovým očkem? Nezničím takto závitové očko? Potřeboval jsem inbusové šrouby M10 s částečným závitem, které jsem sice v požadované délce sehnal, ale ta část bez závitu je moc dlouhá, tudíž bych potřeboval prodloužit délku závitu. Kvůli dané konstrukci nemohu podložit šrouby podložkou, protože by zase moc vyčnívaly hlavy šroubů. Děkuji za odpověď.
Není imbus jako imbus, ale běžně to prodlužování závitu dělám.
Imbusy jsou na mašinách velmi časté, rozhodně mi nepřijdou tvrdé, mnohdy je největší výzva je povolit bez toho, že by se šestihran protočil, zejména ty s půlkulatou hlavou se protočí velmi snadno.
Závity dělám běžným očkem, mažu to maximálně WD, to sebou vozím, ale už jsem si kdysi pomáhal i motorovým olejem
Obávám se, že část bez zavitu nebude mít potřebný průměr, vysledný závit by byl tedy mělký a výrazně by se omezila pevnost spoje.
Mám doma ještě kupu šroubů po tátovi, tedy z dob ,,temného socíku´´ a ty mají skutečně dřík mezi závitem a hlavou, který má menší průměr, tudíž vyřezaný závit je pak mělký. Ovšem současné imbusy - aspoň ty, co mám, mají dřík o dostatečném průměru a závit se tudíž dá řezat v pohodě.
Přesně jak píše Promon . Jsou běžné válcované šrouby s pevnosti 420 až 600MPA . Imbusy jsou tvrdší a proto řezané závity. Normálně se tedy běžně prořezává . Ale jsou rozdílné tvrdosti imbusu . Na hlavičce mají 8,8 a nebo 10,10 a nebo 12,12 . S vyšším číslem je tvrdší a při řezání třeba ruční pilkou už se pěkně zahřejete
Obecně prodloužit očkem není problém, stačí s citem, mazat, vracet po 1/4 otáčce (trhnout šponu).. Větší problém může být nevhodný průměr dříku. Taky závit je tam obvykle válcovaný - řezaný má nižší pevnost hlavně pokud jde o únavu materiálu.
Může být i vhodnější stočit/ obrousit dřík na vnitřní průměr závitu.. Záleží do čeho to je...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.