Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám krbová kamna s odkouřením 150mm, připojené kouřovodem s vnitřním průměrem 150mm (tloušťka stěny 1,5mm) do nerez komína, který má 150mm. Potud vše v pořádku.
Chtěl jsem za kamna dát škrtící klapku (kamna mají regulaci jen na vstupním vzduchu, ne na výstupu, a výrobce ji i doporučuje), tak jsem zakoupil klapku 150mm (opět tloušťka stěny 1,5mm).
No a zjistil jsem, že mi trubky do sebe nepasují, protože trubka s klapkou má vnitřní průměr 151mm a zúžené hrdlo na ní má vnějším průměrem taky 151mm, takže nemám šanci je nasunout do následujícího kouřovodu o vnitřním průměru 150mm. Je tohle normální, nebo jsem koupil nějaký zmetek? Všechny ostatní trubky i koleno mají vnitřkem přesně 150, nová klapka o milimetr víc. Rád bych koupil jinou klapku, ale mám strach něco objednat, aby to nedopadlo zase stejně. Máte někdo zkušenost?
Objíždění hobby marketů s metrem chci nechat až jako poslední možnost
Původní kouřovod jsou od Kovo Kraus, klapku jsem dokupoval v místním železářství, nějakou no-name, jenže od ní bohužel nemám účtenku, takže mi ji zpátky nevezmou. Takže ne, pravděpodobně to stejný výrobce nebude.
asi to co tu prodávají nebude nic moc, teď jsem to měřil znovu a není to ani moc přesně kruh, v každém případě těch 151 byl nejmenší vnitřní rozměr, největší jsem naměřil dokonce 152,5.
Našel jsem e-shop, který prodává kouřovody od Kovo Kraus a mají i klapku za rozumnou cenu, tak to asi vezmu tam, to by snad mohlo být jistější
Dělá se to sice blbě a zejména na těch silnějších. Ale někdy jde, na té následující části kouřovodu, postupným vyklapáním po obvodu, u té další roury zvětšit vstupní průměr. Jde to ale pouze maximálně tak do 2 cm od počátku. Lepší a jednodušší je sehnat klapku s odpovídajícím rozměrem. No a dalo by se možná, pokud by bylo možno a vycházelo to, i ponechat vše tak jak bylo a osičku s klapkou osadit přímo do vyústění kouřovodu. Tak jak to většinou bývá "originál". Pro osičku v něm vyvrtat otvor a osadit tam pouze opravdu klapku. (To jenom takový nápad ).
Až na to, že výstupní škrtící klapka z bezpečnostních důvodů nesmí být úplně uzavřena a proto se vyrábí vždy menší než je světlost kouřovodu na kamnech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.