Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám výstup z digestoře 150mm. Mám ho zachovat a jít i takovým průměrem skrz zeď
nebo ho mohu zredukovat na 125mm.
Prý se námá cesta zúžovat,...(nezdá se mi, že by to mohlo mít jakýkoliv vliv).
poradím Ti z praxe a ne od boku. sám jsem to stáhl do 125mm. a celé vedení bylo ještě pět metrů vodorovně a odtah úplně v pohodě. původně jsem chtěl do odtahu přidat ještě jeden ventilátor, ale nebylo potřeba. digestoř Baumatic dvoumotorová
Já neradím od boku. Stahovat potrubí z většího na menší je celkem prasárna. Výrobce tam tu 150 nedával jen tak pro zábavu věděl asi proč ...
Jasně, e to funguje. Ono to bude fungovat i kdy tam dáte 100mm trubku.
Ovem jak píe david63, výrobce věděl proč tam dává takový průměr. Třeba proto, e na takový průměr je dimenzovaný motor(y). Take se motor "přetláčí"s mením průměrem, který je při 125mm mení o 17% (to je sakra dost). Můe dřív odejít (ale nemusí), můe hučet (takté nemusí), míň odsávat (nemusí)...
Nemusí se pokazit nic, ale zjistit e je to naprd a bude kuchyň spravená a nakonec to znova předělávat, to za to nestojí.
doplněno 13.01.13 08:14:
Pokud neexistuje závažný důvod, proč 150 mm skrz zeď netahat, neredukoval bych odtah... I když se ti to "nezdá", 120 mm je oproti 150 mm jen cca 60 % průřezu - zmenšení o 40 % je - zejména pro nepříliš výkonný (tlakově) ventilátor digestoře hóóódně...
No dobrá, díky
I tak se mi to nezdá - bude tam jedno koleno a hned ven skrz zeď. Tedy délka potrubí do 1m.
To přece nemůže mít sebemnší vliv na výkon - maximálně minimální
Zarazilo mě, že nikde nevidím trubku ven 15cm širokou, vžyd jen úzké. Ale ok, udělám jak říkáte.
A třeba v Bauhausu mají 125mm nejširší umělou trubku a redukce ze 150mm na 125mm.
Jedině pak ten hliníkový krk, ale ten se nedává skrz zeď.
Zpětná klapka v nerez, která jediná vypadá, že dobře funguje, je za skoro 700,-! to je taky mazec.
no ono by to zmenšovámí pruměru potrubí muže zpusobit že vzduch potíče vyšší rychlostí a muže to hučet ¨jen tu zpětnou klapku až na konec idealně a na konec potrubí protideštovou žaluzii nebo alespon něakou síťku a většími oky aby vám tam nic nelezlo
a k těm cenám ono ty obchody typu bau bau jsou kolikrát dost předražené takže je to lepší kupovat v odbornějších obchodech typu elektrodesing a podobně
Mám podobnou digestoř jako ty. Původně jsem měl vyhlídlou jinou s průměrem125. Tak jsem přes zeď dal 125, cca 2 metry, dal koleno,sadrokarton. Pak ovem supr nabídka. Tak jsem to koupil a průměr byl 150. Sadro u byl po finální úpravě, tak jsem to novodurem zredukoval, jede 5 rokem, ádný problém.
Roury se sice skutečně nemají zuovat, protoe ve zúeném průřezu se zvyuje rychlost proudu, vznikají turbulence a tlakové ztráty. To ale platí spí pro parovody, komíny a klimatizace. Rychlost proudu nemá být větí ne 1m/s, jinak roura začne hučet.
Takový stav u vás těko nastane.
Nad podobným vařičem máme digestoř MORA, co má rouru 100 mm, poutíme ji na stupeň 1, maximálně 2, stupně jsou 4. Vy to asi budete dělat taky tak. Digestoř budete poutět sotva na půl. Můete být bez obav, redukcí průměru 150 na 125 vám problém nevznikne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.