Nejste přihlášen/a.
Stavitelé, není nějaký jednoduchý trik jak změřit jak mi vůči sobě "letí" zdi v bytě? Budu pokládat vinylovou click podlahu ve směru šipky (z pohledu obrázku tedy pásy vodorovně odshora dolů) a rád bych se vyhnul přechodovým lištám. potřeboval bych tedy změřit jaké tam jak moc jsou od ideální rovnoběžnosti červeně označené zdi. Zdi označené zelenou tečkou jsem si vynesl křížovým laserem, tak, že byl rovnoběžně s první stěnou a pak jsem jen měřil metrem odchylku druhé. To mi ukázalo cca 5cm rozdíl na 2m, ale nastavit ten laser přes místnost co má skoro 5m je děsnej odrb a i tak nevěřím že to bylo přesně. Jasně, napadlo mě koupit velký úhloměr celý si to nakreslit a bude to jasný, ale pokud bude v rohu boule tak to bude celý k ničemu. Není na to nějaký stavařský trik? Nějaká finta nebo rada jak to změřit?
Koho zajímá motivace: Vím že ty zdi označené zeleně "letí", zeď označená zeleně i červeně je hned naproti vstupním dveřím a mám strach, že to bude první na ráně a bude to moc vidět. Proto bych si změřil jak moc to lítá a pak udělal nějaký kompromis aby to třeba všude letělo trochu, než to pak v nějakém místě šlo o 10cm na délku místnosti. Začal bych odshora ne hned podle zdi, ale trochu pod ůhlem abych tím kompenzoval tu stěnu u vstupu. Pokud to je konina nebo máte lepší nápad tak sem s ním, jsem otevřený nápadům (byť oddělení místností přechodovýma lištama je až úplně poslední možnost)
Co řešíte je konina a možná vám kvůli tomu unikají důležitější věci jako dilatace, směr let, počátek a konec pokládání, rovnoměrné a pravidelné převázání
Už jsem se setkal s tím, že u nepravidelného půdorysu někde na kraji zateklo tak nešťastně, že se podlaha vyboulila, zflekatěla a celá podlaha se tak musela měnit. Kvůli cca 2 ks lamel! Protože na podlaze byla atypická postel se skrytými spoji, která nešla opětovně složit, pro různá poškození, oprava vyšla na cca 60 000.A postel už pojišťovna odmítla platit. Takže myslete i na takovéto věci.
Také se stávají i havárie od zatečení od potrubí vedené podlahou, podlahového topení a podobně. Když je to uprostřed, tak máte opět problém - celé rozebrat. A opravit z nějakého zbylého materiálu, pokud je k dispozici. Když není, tak celou podlahu vyhodíte a kupujete novou
Změřit to není problém...
Vyneseš přímku přes celý dvě místnosti (laser nebo nit), od ní dvě kolmice A a B změříš míru ke zdi, z A mínus B a vzdálenosti kolmic spočítáš úhel k přímce. To samý u druhý zdi a z rozdílu úhlů máš o kolik jsou zdi natočený proti sobě...
Tj tu první přímku vůbec nemusíš rovnat rovnoběžně se zdí.. Nebo můžeš - např. kraj dáš přesně metr od zdi a druhej kraj taky přesně metr, u druhý zdi změříš odstupy a dopočítáš trojúhelník...
Pokud to lítá, tak buď to přiznáš jakože to je schválně nebo schováš pod okrajový lišty..
Ve vstupu bude pološero, věšák a čurbes, tam si toho těžko někdo všimne
Nz.
Ono pravěký metody vůbec nejsou zastaralá věc, spousta věcí jde naprosto jednoduše.. Např. olovnice... Vlastně ani nemusíš počítat a stačí špagát + klacek (moderněji metr ) a porovnávat vzdálenosti od špagátu ke zdi.. Pak ještě pravej úhel abys odměřil zdi kolmý na výchozí (ten se taky vyrobí snadno - 3úhelník poměr stran 3:4:5 )
Ano dilatace a max. délka bez dilatační spáry, to bys měl najít v notách ke krytině.
Dilatace je podle výrobce 8-10mm, pokládku jsem vybral tak, že začnu "nahoře" jakoby obě místnosti naráz abych se potkal v tom průchodu mezi levou horní a pravou horní místností.
"Problém" není 1cm, ale to, že na té stěně označené zeleně i červeně to proti steně neznačené zeleně dělalo skoro 5cm, to je 1/4 šířky lamely. Pokud to je tak, že si toho nikdo nevšimne tak za mě pohoda. Já na podlahy nekoukám, nekoukal jsem u nikoho jestli mu to lícuje, takže netušim jestli to je běžné, nebo to bude jako pěst na oko
Vy to chcete polozit ako jednu podlahu v kuse v celom byte, bez dilatacie krytej listou? Potom si overte, ci splnate maximalnu dlzku povolenu vyrobcom, byva to okolo 8 metrov.
Ano, v jednom kuse v celé ploše. Do parametrů výrobce(max 15m délky, plocha max 150m2) se to vše vejde. Když by to začalo dělat problémy tak se dilatace dá proříznout dodatečně. Předběžně mi prodejce(který ty podlahy i instaluje) potvrdil, že by to udělal stejně. Při dodávce to s ním ještě budu konzultovat na místě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.