Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Energetická náročnost výpočet

Od: uo odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, zajímalo by mně, jestli jde nějak vypočítat energetická náročnost domu svépomocí. Není nějaká kalkulačka nebo vzorečky? Jen by mně to zajímalo.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ne.
Laik to nespočítá.
uo

A nějaký prognam na to neexistuje?

Samozřejmě existuje, ale pokud to má za něco stát, tak téměř každý je placený.

Je také otázka co si pod pojmem "energetická náročnost domu" představujete, zda pouze tepelné ztráty, nebo protokol ve stypu PENB.

Ale bez znalostí oboru Vám stejně samotný SW k ničemu nebude (a výsledky v podstatě také).

hm*
hodnocení

2x

Podle mě to reálně nespočítá nikdo. Může mít program, jaký chce, může to být sebevětší odborník, ale výsledek, jakkoliv přesný, bude jen teoreticky plácnuté číslo. Jediné použitelné hodnoty lze zjistit ze skutečných celoročních nákladů na vytápění (za několik let) a i ty budou platné pro způsob bydlení obyvatel domu. Ale už by se z nich měl dát zhruba odhadnout výsledek i pro odlišný způsob bydlení.

Pokud bych chtěl upřesnit vaší odpověď, tak spočítat to lze poměrně přesně (i když k tomu v podstatě není moc velký důvod).

Ale přesně to dokáže spočítat je profesionál a PRO SEBE, protože jednak ví jak a co má počítat a jednak dokáže ve svém případě daleko lépe definovat proměnné, které u "cizího" musí pouze odhadovat.

Např. samotný výpočet tepelných ztrát se dá spočítat tak přesně, že výsledek a realita je odlišná jen o jednotky procent.

hm*

martincakl: Nevěřím. Třeba pro nás jsou určitě velmi důležité ztráty na půdu. Mezi půdou a pokoji je strop. Nikdo neví, jak tlusté vrstvy čeho tam jsou. Je tam nafoukaná izolace - taková ta "myšina". Nikdo neví, jak rovnoměrně, jak moc, jestli tam nejsou prázdná místa (resp. spíše kolik jich je a jak jsou veliká), nikdo ani neví, jakou část stropu tvoří trámy a jakou ta izolace, atd. atd. Sebelepší odborník může udělat nanejvýš odhad, u nějž se bude skutečná hodnota nacházet v nejlepším případě v rozmezí tak -/+ 50 %. A nebo může rozebrat celou půdní podlahu a podrobně tu konstrukci a izolaci prozkoumat, provrtat na několika místech strop a změřit jednotlivé vrstvy, pak týden počítat a ... bude mít jednu část složitého výpočtu. Pak toho ale zbývá ještě tolik a podle mne opět nespočitatelného, protože opět "nikdo neví", že rozebírat půdu bylo zbytečné, protože k přesnému výsledku se stejně nedostane.

Ale jistě, pokud neznáte skladbu konstrukcí, tak nelze nic počítat. Ale tak jsem to nemyslel.

...ale taková je bohužel realita. Výpočet je jen přesné číslo vzniklé z nepřesných údajů. Stejně jako statistika*smich*

hodnocení

2x

Laik to nespočítá.
- souhlas s Martinem - pouze bych se neodvážil tvrdit, že výpočet a realita se bude lišit o jednotky procent. Osobně bych výsledek a skutečnost se shodou +-10- 15% považoval za výborný. Je zde mnoho proměnných - teplota v topném období, režim v domě / matka s dětmi doma vers všichni pracují či jsou ve škole vers důchodci,,,/, tepelná pohoda daná uživateli,...

Další je jak píše Martin - přesná znalost a stav stavební konstrukce či izolací, tepelných mostů atd což bývá velice často těžké ze stavebníků dostat. Já např u syna měřil souč prostupu tepla zdí protže jsme nevěděli zdali je to pouze kamen či kombinace s cihlou, ale i kamenná zeď může být z různýc druhů kamene což má někdy dost výrazný vliv na tepelný prostup stěny. Bohužel toto měření je ideální provádět s conejvětším teplotním spádem a dní s venkovní teplotou - 10°C či níže moc není a musí si na ně člověk počkat do zimy. V současném počasí se toto měření prostě nedá provést. Ale výsledek se "trefil" do reality s přesností cca 5%. Jenže pokud by tato měření a výpočty chtěl "cizí" člověk a já bych mu nabídl cenu, tak mi řekne, že jsem se zbláznil. Ale pak i zde na foru jsou dotazy typu ...nemohu vytopit dům..některé místnosti nejdou vytopit,,,tepelné čerpadlo musí běžet s vysokou teplotou topné vody...atd a to je následek špatného či chybějícího projektu. Prostě každé řemeslo chce své.

riva
hodnocení

0x

Můžete to zkusit dle zrušené norny: vytapeni.tzb-info.cz/...

a nebo tam máte i odkaz na výpočet pro dotace zelená úsporám. Ale i tak tomu musíte trochu rozumět.

hodnocení

0x
Ja to pocital pres vypocet zelena usporam a tuto zimu mi potreba tepla dle toho vypoctu plus minus vysla. Takze pro orientacni vypocet je to dostatečne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]